Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πηγαίνει στο Κογκρέσο για να μιλήσει στην Ολομέλεια σε μία ιστορική στιγμή για τη χώρα, καθώς είναι ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που θα απευθυνθεί στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το Κογκρέσο συνέρχεται στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον. Υστερα από τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, κατά την οποία ο κ. Μητσοτάκης εξέθεσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά στις παράλογες τουρκικές διεκδικήσεις και τις αντίστοιχες προκλήσεις, αναφέρθηκε και στην αμυντική συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και στην ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας μας, που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Στην ομιλία του στο Κογκρέσο, ο Ελληνας πρωθυπουργός, όπως και χθες στο τετ α τετ με τον πλανητάρχη, έτσι και σήμερα, θα μιλήσει στους Αμερικανούς βουλευτές για τις υπερπτήσεις τουρκικών F-16 στο Αιγαίο πάνω ακόμα κι από κατοικημένα ελληνικά νησιά, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα παρουσιάσει και τον ανεκδιήγητο χάρτη της λεγόμενης «γαλάζιας πατρίδας» των Τούρκων. Στόχος όπως τονίζουν συνεργάτες του δεν είναι να αναζητήσει διαιτησία σε μια αντιπαράθεση με την Τουρκία, αλλά να αναδείξει τους κινδύνους για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη συνοχή του ΝΑΤΟ και το γεγονός ότι «ο αναθεωρητισμός και ο επεκτατισμός δεν έχουν καμία θέση σε ένα εξαιρετικά σύνθετο παγκόσμιο τοπίο».

Η ομιλία του Κ. Μητσοτάκη θα έχει εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό στίγμα κι αναμένεται να αναδείξει στο κέντρο λήψης αποφάσεων των ΗΠΑ και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στο νέο διεθνές περιβάλλον. Νωρίτερα (16.40) θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι και το απόγευμα με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις. Στις 19:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η κυρία Πελόζι, ενώ θα κλείσει το ταξίδι του στις ΗΠΑ με δείπνο που οργανώνουν 11 ομογενειακές οργανώσεις προς τιμήν του.

Ικανοποίηση για τη συνάντηση με Μπάιντεν

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ελληνική πλευρά εμφανίζεται πολύ ικανοποιημένη από την πρώτη ημέρα του προγράμματος του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον σημειώνοντας πως το κλίμα στη συνάντηση των δύο ηγετών ήταν παρά πολύ καλό, καθώς, όπως επισημαίνεται ο Αμερικανός πρόεδρος γνωρίζει σε βάθος τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτά, ενώ τα άκρως θετικά αισθήματα του προς την Ελλάδα καθρεφτίστηκαν τόσο στις συχνές αναφορές του στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα, όσο και στο χρόνο που αφιέρωσε για τις εν λόγω επαφές.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά πως οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που ήταν ποτέ και επεσήμαιναν πως η Ελλάδα έχει βαρύνοντα ρόλο να διαδραματίσει στο ζήτημα της υπεράσπισης και της εμπέδωσης της Δημοκρατίας παγκοσμίως, θέμα για το οποίο ο Τζο Μπάιντεν επιδεικνύει ζωηρό ενδιαφέρον, ήτοι για τη μάχη ανάμεσα στις Δημοκρατίες και τα αυταρχικά καθεστώτα. Επ αυτού, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αφιερώσει μεγάλο μέρος της αποψινής του ομιλίας στο Κογκρέσο, όπως τονίζουν τα ίδια πρόσωπα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA