Μενού
  • Α-
  • Α+

Μηνύματα για τις εκλογές έστειλε από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ ο Νίκος Ανδρουλάκης. Συγκεντρώνοντας όλο το ΠΑΣΟΚ στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε τον παλμό στον δρόμο προς τις κάλπες με ανανέωση (κυρίως από νέα πρόσωπα) αλλά και με έμπειρα παλαιά στελέχη του κόμματος. 

Διαβάστε ακόμη: Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Με αιχμές οι χαιρετισμοί των κομμάτων - «Δεν αρκούν οι διακηρύξεις περί επιστροφής ούτε η επαναφορά των συμβόλων»

Κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου (το πρώτο με την επαναφορά του ονόματος ΠΑΣΟΚ) ήταν: «Η Κοινωνία στο Προσκήνιο», με αυτό να ολοκληρώνεται την Κυριακή 22 Μαΐου 2022. Ο Νίκος Ανδρουλάκης σκιαγράφησε το προφίλ του νέου ΠΑΣΟΚ που θέλει την ειλικρίνεια, την ενότητα λόγων και έργων, τον ρεαλισμό και το νέο πολιτικό ήθος που θα διέπει τη σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό, όπως ανέφερε και στο μήνυμά του. «Φιλοδοξούμε να γίνουμε το πιο χρήσιμο κόμμα στον τόπο. Ένα κόμμα που έμαθε να εξελίσσεται, να προσαρμόζεται, αγκαλιάζοντας τις αγωνίες των ευάλωτων Ελλήνων και τις ανησυχίες της δημιουργικής Ελλάδας. Να μιλήσουμε με ευθύτητα για τα προβλήματα της νέας γενιάς, τις οικονομικές, υγειονομικές, γεωπολιτικές, ενεργειακές, και ξανά μετά από δεκαετίες πληθωριστικές κρίσεις», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ωστόσο, ιδιαίτερης σημασίας ήταν η αναφορά του στο ερώτημα που απασχολεί τους πολιτικούς του αντιπάλους: Τι θα κάνει στις επικείμενες εκλογές, με ποιον και αν θα συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Επίθεση Ανδρουλάκη σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ

Ο Ανδρουλάκης για πρώτη φορά άνοιξε λίγο περισσότερο τα χαρτιά του, μιλώντας στο Συνέδριο και ενώ η πολιτική ζωή του τόπου έχει μπει ατύπως σε μια – παρατεταμένη – προεκλογική περίοδο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξαπέλυσε επίθεση τόσο εναντίον της ΝΔ όσο και κατά του ΣΥΡΙΖΑ. «Και οι δύο έχουν έναν κοινό στόχο. Να αναχαιτίσουν αυτό το δυναμικό ξεκίνημα και την αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης και του ΠΑΣΟΚ. Σας εγγυώμαι όμως ότι δεν θα τα καταφέρουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Χαρακτήρισε δε ως «κάλπικα», τα διλήμματα που θέτουν, μακριά από τις ανάγκες του ελληνικού λαού, τονίζοντας: «Μας ρωτάνε, “με ποιο κόμμα θα συμπράξουμε”, δήθεν για να μας φέρουν σε δύσκολη θέση. Κανένας από τους δύο δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία. Δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ, θέλουν τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ. Εμείς όμως ενωμένοι και δυνατοί θα αποδείξουμε στις εθνικές εκλογές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν επέστρεψε ως ρυθμιστής, αλλά ως πρωταγωνιστής».

Ανδρουλάκης: ΝΔ και χάος είναι το ίδιο πράγμα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία, ανέφερε: «Σε κάθε εκδοχή του, το δίλημμα που θέτει ο κ. Μητσοτάκης είναι σαφές: "ΝΔ ή χάος". Όμως, όσοι είχαν την ατυχία να γνωρίσουν την ετοιμότητα του επιτελικού κράτους, γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει δίλημμα, γιατί ΝΔ και χάος είναι το ίδιο πράγμα». Με αυτό τον τρόπο έδειξε να απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. Ακόμη πιο σαφές το έκανε όταν επεσήμανε: «Πρόθεσή μου είναι να ενώσω τις κατακερματισμένες δυνάμεις, ώστε να δημιουργηθεί ένας ισχυρός αξιόπιστος πόλος εξουσίας απέναντι στη ΝΔ, που δεν θα θυμίζει βέβαια σε τίποτα την καταστροφική περίοδο διακυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου».

Ας ξεχάσει ο Τσίπρας προοδευτικό μέτωπο με λύσεις τύπου Καμμένου και Βελόπουλου

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, και στην πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για συγκρότηση ενός «προοδευτικού μετώπου» τόνισε: «Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που αφού επί χρόνια συνεργάστηκε με την ακροδεξιά, μας καλεί να συγκροτήσουμε “προοδευτικό μέτωπο”. Ο κ. Τσίπρας μας ζητάει να πούμε τώρα με ποιον θα κυβερνήσουμε. Σε αυτό το θέμα φαίνεται ότι έχει ασθενή μνήμη. Ξέχασε ότι τον Ιανουάριο του 2015 έλεγε στον ελληνικό λαό ότι έρχεται η πρώτη φορά αριστερά, ξαφνικά σαν μπαμπούσκα έβγαλε από μέσα τον ακροδεξιό κ. Καμμένο. Αν ψάχνει ξανά τέτοια μέτωπα, υπάρχουν λύσεις. Άλλωστε ποια η διαφορά του τότε συνεργάτη του με τον κ. Βελόπουλο; Μια κηραλοιφή δρόμος, ας τον περπατήσει».

Με άλλα λόγια, απέρριψε οποιοδήποτε ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με κόμματα που δεν θα έχουν σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο.

Ανδρουλάκης: Δεν στήνουμε κυβερνήσεις στο παρασκήνιο με οικονομικά συμφέροντα

Ωστόσο, ο κ. Ανδρουλάκης προχώρησε ένα ακόμη βήμα καταγγέλλοντας πιέσεις από οικονομικά συμφέροντα. «Εμείς σεβόμαστε την ετυμηγορία των εκλογών. Δεν στήνουμε κυβερνήσεις στο παρασκήνιο υπό την καθοδήγηση οικονομικών συμφερόντων και αυτό ας το πάρουν χαμπάρι και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρόκειται να μιμηθούμε τον ακραίο οπορτουνισμό τους για να κατακτήσουμε την εξουσία, διχάζοντας τον ελληνικό λαό» είπε χαρακτηριστικά.

Ανδρουλάκης: Στις εκλογές θα είμαστε στην όχθη των νικητών

Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το βράδυ των εθνικών εκλογών η παράταξή μας θα είναι στην όχθη των νικητών, ισχυρή, δυνατή, περήφανη. Και θα κοιτάμε στην όχθη των ηττημένων τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ που θα έχουν απωλέσει την κοινωνική τους δύναμη. Ο λαός θέλει κάτι διαφορετικό από τα μεγάλα λόγια, τη δημαγωγία, τη διχόνοια και το πελατειακό κράτος. Πήραμε τα μαθήματα της οικονομικής κρίσης κι έχουμε αλλάξει πραγματικά. Δεν θα ξαναπληγώσουμε τον ελληνικό λαό, ό,τι τον πλήγωσε μένει πίσω στο περιθώριο της ιστορίας. Γινόμαστε ένα κόμμα της προόδου, του ρεαλισμού, της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, έτοιμο να προσφέρει λύσεις και μια ισχυρή κυβέρνηση για έναν λαό που ζητά πάνω απ’ όλα την αξιοπρέπειά του για αυτόν, τα παιδιά και τα εγγόνια του».

Σήμερα μιλούν στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο Γιώργος Παπανδρέου (13:00) και ο Ευάγγελος Βενιζέλος (13:30), ενώ χθες απηύθυνε ομιλία ο Κώστας Σημίτης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA