Μενού
  • Α-
  • Α+

Μετά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που κάνουν υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά προχωρώντας καθημερινά σε δεκάδες παραβάσεις και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται ένα βήμα πριν εξαπολύσει τα «κοπάδια» με τα τηλεκατευθυνόμενα πολεμικά σκάφη στο Αιγαίο, τα οποία έχει υποσχεθεί στο εθνικιστικό ακροατήριο του στο πλαίσιο του προκλητικού αφηγήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Διαβάστε ακόμη: Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα καθυστέρησε την ένταξη της... Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ» ενώ μιλούσε για Φινλανδία και Σουηδία

Πρόκειται για επιθετικά drone σκάφη επιφανείας, που φέρουν πυραυλικά συστήματα για την προσβολή σταθερών και κινούμενων στόχων, διαθέτουν πολυβόλο ενώ προορίζονται και για ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Επιταχύνει ρυθμούς η Αγκυρα

Ειδικότερα, την ώρα που η Αγκυρα κλιμακώνει την επιθετικότητα της κατά της χώρας μας βάζοντας ως πρώτο θέμα πάνω στο τραπέζι την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών η τουρκική αμυντική βιομηχανία επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης των μη επανδρωμένων σκαφών με στόχο να αναλάβουν το συντομότερο δυνατό δράση απέναντι στο Πολεμικό Ναυτικό.

Τα τελευταία χρόνια οι τουρκικές εταιρείες έχουν σημειώσει σημαντικά βήματα προόδου στη συγκεκριμένη τεχνολογία, την οποία η Τουρκία φρόντισε να δοκιμάσει επί του πεδίου μέσω της εμπλοκής της σε 4 πολεμικές αναμετρήσεις έως σήμερα. Η συμμετοχή των τουρκικών UAV στις συγκρούσεις σε Συρία, Λιβύη, Ναγκόρνο Καραμπάχ και Ουκρανία έχουν αναβαθμίσει το ρόλο τους στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ειδικά από τη στιγμή, που το αμερικανικό εμπάργκο όπλων, έχει σοβαρότατο αντίκτυπο στην επιχειρησιακή κατάσταση τους

Διαθέτουν κατευθυνόμενους πυραύλους με λέιζερ

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ολοκληρώθηκαν οι θαλάσσιες δοκιμές των οπλικών συστημάτων του πρώτου τουρκικού τηλεκατευθυνόμενου επιθετικού σκάφους με την ονομασία, «ULAQ», που αποτελεί και το πρώτο παγκοσμίως οπλισμένο θαλάσσιο drone. Τον περασμένο Μάιο είχε πραγματοποιηθεί η επιτυχημένη εκτόξευση πυραύλου ενώ το σκάφος έπλεε με μεγάλη ταχύτητα και πλέον έχει δοθεί το πράσινο φως και για τις επιδόσεις του πολυβόλου των 12,7 mm. Το «ULAQ» με εμβέλεια πλεύσης 400 χιλιομέτρων μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 65 χλμ την ώρα και έχει δυνατότητα εκτέλεσης αποστολών μέρα και νύχτα διαθέτοντας συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. 

 

https://streamable.com/2vx3lg

Το σκάφος μήκους 11 μέτρων ελέγχεται από παράκτιο σταθμό και εκτός της αναγνώρισης και της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων θα μπορεί να υποστηρίξει επιχειρήσεις ασύμμετρου πολέμου, προσβολής μονάδων επιφανείας, ένοπλης συνοδείας πολεμικών πλοίων και ερευνητικών σκαφών έχοντας ρόλο στην ασφάλεια στρατηγικών εγκαταστάσεων. Οσο για τον οπλισμό του, φέρει 4 κατευθυνόμενους με λέιζερ πυραύλους Cirit και δύο εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων καθοδηγούμενους με λέιζερ L-UMTAS, τουρκικής κατασκευής, με μέγιστο βεληνεκές τα 8 χλμ. Στόχος της κοινοπραξίας Ares-Meteksan είναι η παραγωγή 50 «ULAQ» ετησίως με στόχο την όσο το δυνατό ένταξη μεγαλύτερου αριθμού σκαφών αυτού του τύπου στο τουρκικό ναυτικό στο προσεχές διάστημα.  

Τεχνολογίες που αλλάζουν τα πολεμικά δεδομένα

Το ίδιο ακριβώς οπλικό φορτίο φέρει και το δεύτερο μη επανδρωμένο τουρκικό σκάφος επιφανείας «SALVO». Οι τελικές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τετάρτη στην Προύσα παρουσία Τούρκων αξιωματούχων και ξένων διπλωματών. Από το μήκους 15 μέτρων σκάφος εκτοξεύτηκαν κατευθυνόμενοι πύραυλοι και εκτελέστηκαν με το πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών. Ο χειρισμός του μπορεί να γίνει είτε από παράκτιο σταθμό είτε από πολεμικό πλοίο εκτελώντας τις ίδιες αποστολές, για τις οποίες κατασκευάστηκε το «ULAQ». Τα θαλάσσια drones αποτελούν ένα ακόμα κομμάτι στο πάζλ ανάπτυξης μη επανδρωμένων οχημάτων από τη γείτονα σε όλα τα επιχειρησιακά πεδία με τις νέες τεχνολογίες να αλλάζουν ραγδαία τα δεδομένα των πολεμικών συγκρούσεων.

Οι Τούρκοι επιτελείς στοχεύουν στη δημιουργία ενός μεγάλου στόλου μη επανδρωμένων σκαφών, που σε συνεργασία με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, θα αναλάβουν σημαντικό μέρος των παραβατικών ενεργειών στο Αιγαίο και θα έχουν τη δυνατότητα να εξαπολύσουν επιθέσεις κορεσμού κατά θαλάσσιων και υποβρύχιων στόχων σε περίπτωση μιας ελληνοτουρκικής σύρραξης. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA