Μενού
  • Α-
  • Α+

Ενοχλημένοι είναι στην Τουρκία από τις διπλωματικές κινήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Κι αυτό φαίνεται από τα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου, όπως αυτό της Hurriyet, στο οποίο αναφέρεται ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου πάει, δείχνει τη Γαλάζια Πατρίδα».

Διαβάστε ακόμηΙσχυρή πεποίθηση στην Αθήνα ότι η Αγκυρα μετά τη Σύνοδο «θα μαζευτεί» και δεν θα επιχειρήσει «θερμό καλοκαίρι»

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και η κυβέρνηση στο σύνολό της, έχουν διαμηνύσει ότι «δεν θα δεχθούμε παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας». Γι' αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο, Ολαφ Σολτς, έδειξε τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» της Τουρκίας, καταγγέλλοντας το μπαράζ των προκλητικών ενεργειών εκ μέρους της Αγκυρας. Μάλιστα, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες διαμήνυσε ότι η πολιτική «ίσων αποστάσεων» δεν γίνεται να συνεχιστεί όσο η Τουρκία κάνει εμπρηστικές δηλώσεις και προκλήσεις στο Αιγαίο με υπερπτήσεις και παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας. 

Hurriyet: Όπου πάει ο Μητσοτάκης, καταγγέλλει τη «Γαλάζια Πατρίδα» της Τουρκίας

Η εφημερίδα Hurriyet δεν είδε θετικά τις κινήσεις που κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κι αυτό γιατί, όπως γράφει στο δημοσίευμά της, ο Ελληνας πρωθυπουργός «όπου πάει δείχνει τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας». Σύμφωνα με τη Hurriyet, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κουβαλά παντού μαζί του τον χάρτη και τον έδειξε τώρα στον Όλαφ Σολτς, αφού πρώτα παραπονέθηκε στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Το δημοσίευμα της Hurriyet στέκεται σε δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες, στις οποίες ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα και τόνισε ότι η Ελλάδα αποκρούει τις προκλήσεις με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, επενδύοντας στις σχέσεις με ισχυρούς εταίρους αλλά και στη δική της αποτρεπτική δύναμη.

Ενόχληση στην Τουρκία και για τη στάση του Εμανουέλ Μακρόν

Το δημοσίευμα της Hurriyet αναφέρεται και στις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν, με τις οποίες ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε τη στήριξή του προς την Ελλάδα και καταδίκασε την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών. Ο Εμανουέλ Μακρόν, πιο μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προχώρησε στην εξής δήλωση:

«Μια τελευταία λέξη εδώ, για να πω ότι κατά τις εργασίες του Συμβουλίου ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε πολύ έντονα την εύλογη ανησυχία της Ελλάδας και καταδίκασε τις δηλώσεις πολλών Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίες αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε πολλά νησιά της. Θέλω, προφανώς, να εκφράσω από εδώ τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων, και ιδιαίτερα της Γαλλίας. Κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο σήμερα την κυριαρχία ορισμένων κρατών-μελών και πιστεύω ότι οι δηλώσεις αυτές (σ.σ. οι τουρκικές) πρέπει να καταδικαστούν το ταχύτερο, κάτι το οποίο μόλις έπραξα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA