Μενού
  • Α-
  • Α+

Το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων απέναντι στην Ελλάδα συνεχίζεται για μία ακόμη μέρα, με Τούρκους αναλυτές να «παίρνουν τη σκυτάλη» τόσο από τα ΜΜΕ της χώρας όσο και από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που την Κυριακή έκανε προσωπική επίθεση στον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο επίκεντρο τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου που γίνονται αφορμή καθημερινών προκλήσεων και απειλών.

Διαβάστε ακόμη: Το νέο ανθελληνικό ντελίριο Ερντογάν - Ο αμερικανικός πάγος στα F-16 και η δημοσκοπική κατρακύλα

Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίο αλλά και τα Δωδεκάνησα έχουν μπει στο στόχαστρο των Τούρκων που προσπαθώντας να αλλάξουν την ιστορία κάνουν λόγω για στρατιωτικοποίησή τους με στόχο... την Τουρκία. «Το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς σημαίνει πως δεν πρέπει να γίνονται στρατιωτικές πτήσεις, στρατιωτικές ενέργειες, ούτε στρατιωτικές ασκήσεις. Αυτή η χώρα έχει δυνάμεις σε Ρόδο και Λέσβο σε επίπεδο μεραρχίας. Ακριβώς απέναντι μας σε Σάμο,  Χίο και  Κω διαθέτουν ταξιαρχίες. Στα υπόλοιπα νησιά έχουν δυνάμεις σε επίπεδο συνταγμάτων ή ταγμάτων» ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή ο στρατιωτικός αναλυτής Μέτε Γιαράρ.

«Και ο πρωθυπουργός της πηγαίνει εκεί να τα επιθεωρήσει», σχολίασε η παρουσιάστρια της εκπομπής για να απαντήσει ο ίδιος πως: «Ναι έχουν αεροπορικές βάσεις και ναυτικές βάσεις».

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο Ερντογάν θα συνεχίσει ακάθεκτος την εμπρηστική ρητορική εναντίον της Ελλάδας και τη γραμμή αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, οδηγώντας άπαντες σε αδυναμία ασφαλών εκτιμήσεων για το αν θα μεταφέρει την ένταση και στο πεδίο με ένα θερμό επεισόδιο. Οι περισσότεροι αναλυτές και τα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι πρόκειται για λεονταρισμούς που θα μείνουν στα λόγια, αναγνωρίζοντας την υπεροπλία της Ελλάδας στο Αιγαίο και τις ισχυρές της διεθνείς συμμαχίες. Δηλώνουν πάντως την ξεκάθαρη ετοιμότητα της Ελλάδας για όλα τα ενδεχόμενα, ενώ η ανησυχία εστιάζεται στον κίνδυνο ενός ατυχήματος. 

«Ο Ερντογάν θα δημιουργήσει προσχεδιασμένο επεισόδιο»

Την ίδια στιγμή ο υποναύαρχος ε.α. Στέλιος Φενέκος εκτιμά πως ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να «στήσει« θερμό επεισόδιο. «Η έννοια του θερμού επεισοδίου είναι ότι συμβαίνει κάτι τυχαίο και οδηγεί σε σύγκρουση. Αν κάνει κάτι ο Ερντογάν θα είναι προσχεδιασμένο. Θα είναι μια προβοκατόρικη ενέργεια πάνω στην οποία θα προσπαθήσει να χτίσει. Πιστεύω ότι δε θα υπάρξει μεγαλύτερη κλιμάκωση από κάποιου συμβολικού χαρακτήρα δράσεις, και αν υπάρξει οποιαδήποτε σύγκρουση την αξιολογώ στο επίπεδο όπως έγινε με τα Ίμια, θα είναι τέτοιας μορφής. Ίσως επιχειρήσει να κάνει κάτι σε μια βραχονησίδα, με την αφορμή ενδεχομένως μιας ομάδας μεταναστών, μπορεί να αμφισβητήσει αρμοδιότητες, με σκοπό να “γκριζάρει” το Αιγαίο ή να πάρει κάποια δήλωση από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ. Ο Στόλτενμπεργκ κατά την άποψή μου γέρνει υπέρ της Τουρκίας» ανέλυσε μιλώντας στο MEGA o έμπειρος στρατιωτικός.

«Εμείς είμαστε σε αμυντική στάση, αλλά πιστεύω ότι πρέπει επιτέλους να επικαλεστούμε όλες τις προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάνης, και όχι μόνο αυτές που συμφέρουν τον Ερντογάν και τις διαστρεβλώνει. Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι συγκεκριμένη. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να είμαστε μόνιμα σε αμυντική στάση απέναντι στην Τουρκία. Η Συνθήκη της Λωζάνης του απαγορεύει και να πετάει πάνω από τα νησιά μας. Δε μιλάει για αποστρατικοποίηση για τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου. Δίνει το δικαίωμα της αυτοάμυνας και του στρατού επάνω στα νησιά και τη δυνατότητα να επικαλεστούμε το άρθρο 51 για αυτοάμυνα» συμπλήρωσε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA