Μενού
  • Α-
  • Α+

Το αμόκ κατά της Ελλάδας και του Ελληνα πρωθυπουργού προσωπικά, με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό της Τουρκίας και το οβάλ γραφείο των ΗΠΑ, συνεχίζει ακάθεκτος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που εξαπέλυσε χθες νέες ωμές στρατιωτικές απειλές κατά της χώρας μας, διατηρώντας τη ρητορική ένταση στο κόκκινο. Στο παιχνίδι της προπαγάνδας μάλιστα έχει μπει σε διατεταγμένη υπηρεσία και ο φιλοκυβερνητικός τύπος της γείτονας που έστησε χθες το ανυπόστατο αφήγημα τουρκικής κυριαρχίας στα ελληνικά νησιά ιδίως του Ανατολικού Αιγαίου. «Μηδενική ανοχή στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», διαμηνύει συντονισμένα με σιδηρά ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση η Αθήνα προβάλλοντας τις ισχυρές συμμαχίες της και την αναβαθμισμένη αποτρεπτική της ισχύ στο Αιγαίο. 

Διαβάστε ακόμη: Πώς απαντά η Ελλάδα στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα

Σε ένα νέο παραλήρημα και επιτιθέμενος προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη με απαξιωτικό και προσβλητικό ύφος και λόγο, ο Τούρκος πρόεδρος τον κατηγόρησε για ψέματα, απειλώντας τον ότι θα πάθει εκείνος και η Ελλάδα ότι οι πρόγονοί μας 100 χρόνια πριν γιατί «τέτοια μαγκιά δεν τη χάφτει αυτός ο λαός». «Να μην μας κάνουν πλάκα, θα πάθουν ότι οι παππούδες τους», ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας σε συνέδριο της νεολαίας του κόμματός του στην πόλη Βαν και χαρακτηρίζοντας λίγο έως πολύ την πρόσφατη άσκηση EFES ως πρόβα τουρκικής απόβασης σε ελληνικό νησί.

Οι δημοσκοπήσεις «χαστούκι» στο γόητρο Ερντογάν και ο παράγων ΗΠΑ

Το ανθελληνικό ντελίριο πάντως δεν λαμβάνει χώρα εν κενώ. Την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν απειλούσε την Ελλάδα οι δημοσκοπήσεις έδειχναν συντριπτική ήττα του ίδιου στο β’ γύρο των εκλογών του 2023 στην Τουρκία με κάθε αντίπαλο. Σύμφωνα με τη Metropoll ο Τούρκος πρόεδρος συγκεντρώνει 36,4% έναντι 50,3% του δημάρχου της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, 39,4% έναντι 46,7% του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, 40,9% έναντι της Μεράλ Ακσενέρ και 40,5% έναντι του 42,7% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ρίζα του κακού μεταξύ άλλων η οικονομική κατάρρευση της χώρας. Εξ ου και ο ίδιος προσπαθεί να κατασκευάσει εχθρούς ως διέξοδο στα εσωτερικά αδιέξοδα.

Η πίεση μίας ήττας στις επερχόμενες εκλογές είναι μία από τις αιτίες της έξαρσης του παραλογισμού του Ταγίπ Ερντογάν. Αποκωδικοποιώντας τη στάση του, οι αναλυτές συγκλίνουν ότι πρόκειται για απόρροια του διπλωματικού μπαράζ διεθνοποίησης της προκλητικότητας της Aγκυρας από την Αθήνα σε συνδυασμό με τη γεωπολιτική της αναβάθμιση στο διεθνές στερέωμα. Θεωρούν, ωστόσο, ότι κύριο στόχο των βολών του αποτελούν η Δύση με την οποία επιδιώκει να κάνει μια μεγάλη διαπραγμάτευση βλέποντας παράθυρο ευκαιρίας για ανταλλάγματα με τον πόλεμο στην Ουκρανία και κυρίως ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν τον οποίο επιχειρεί να αναγκάσει να καθίσει στο τραπέζι μαζί του με «μενού» τα πολυπόθητα F-16.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει μία νέα πτυχή που ανέδειξε ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό που έχει εξαγριώσει περαιτέρω τον Τούρκο Πρόεδρο είναι ότι μετά την πρόσφατη βολιδοσκόπηση διαθέσεων του Κογκρέσου για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 από τις ΗΠΑ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει παγώσει τις τελευταίες εβδομάδες παντελώς οποιαδήποτε σχετική συζήτηση και όλα είναι στο απόλυτο μηδέν. Κι αυτό γιατί η αμερικανική διοίκηση διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις στην Τουρκία θεωρεί ότι οι μέρες διακυβέρνησης Ερντογάν είναι μετρημένες.

Ο κίνδυνος «ατυχήματος» στο Αιγαίο

Για όλους αυτούς τους λόγους πάντως είναι σαφές πως ο Ταγίπ Ερντογάν θα συνεχίσει ακάθεκτος την εμπρηστική ρητορική εναντίον της Ελλάδας και τη γραμμή αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, οδηγώντας άπαντες σε αδυναμία ασφαλών εκτιμήσεων για το αν θα μεταφέρει την ένταση και στο πεδίο με ένα θερμό επεισόδιο. Οι περισσότεροι αναλυτές και τα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι πρόκειται για λεονταρισμούς που θα μείνουν στα λόγια, αναγνωρίζοντας την υπεροπλία της Ελλάδας στο Αιγαίο και τις ισχυρές της διεθνείς συμμαχίες. Δηλώνουν πάντως την ξεκάθαρη ετοιμότητα της Ελλάδας για όλα τα ενδεχόμενα, ενώ η ανησυχία εστιάζεται στον κίνδυνο ενός ατυχήματος. «Η Ελλάδα δεν είναι ούτε Συρία, ούτε Ιράκ, ούτε PKK, ούτε Αρμενία, ούτε δυστυχώς ότι έγινε στην Κύπρο το 1974. Είναι μια ισχυρότατη στρατιωτική χώρα», επισήμανε με νόημα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Υφυπουργός Παιδείας και Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Άγγελος Συρίγος.

Στη Σύνοδο Κορυφής η τουρκική προκλητικότητα από τον Κ. Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως είναι δεδομένο ότι θα θέσει την τουρκική προκλητικότητα στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής 23 -24 Ιουνίου, ζητώντας όπως έχει ήδη προαναγγείλει τη ρητή καταδίκη από τους 27 της Ευρωπαϊκής Eνωσης, ενώ καθοριστικής σημασίας θα είναι και η νέα συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπαίντεν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Πλέον άλλωστε  στα χέρια εταίρων και συμμάχων βρίσκονται και οι 16 χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και αποτυπώνουν το μέγεθος του τουρκικού αναθεωρητισμού. Ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει θέσει ξεκάθαρα τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας απέναντι στον δεσποτικό αναθεωρητισμό που θέλει να αλλάξει τα αποδεκτά σύνορα πάνω στα οποία χτίστηκε ο σύγχρονος κόσμος. «Η Ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του», έχει υπογραμμίσει.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA