Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα, με την επιθετική ρητορική του Τούρκου προέδρου να ανεβάζει κατακόρυφα την ένταση, την ώρα που ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Sabah, ο Ερντογάν ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ υποτιθέμενα ντοκουμέντα που έχει συλλέξει η Άγκυρα και «δείχνουν ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων».

Διαβάστε ακόμη: Ερντογάν: «Εχουν δίκιο» - Στηρίζει τα επιχειρήματα της Τουρκίας Αμερικανός διπλωμάτης

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας με τίτλο «Απόβαση με ντοκουμέντα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ» αναφέρει συγκεκριμένα ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα καταγγείλει την Ελλάδα ενώπιον όλων των μελών Συμμαχίας για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών, και τις επισκέψεις ανώτερων αξιωματούχων σε αυτά. Ειδικότερα, η Sabah κάνει λόγο για «προκλητικές επισκέψεις του υφυπουργού Άμυνας της Ελλάδας» τονίζοντας ότι δεν θα έπρεπε να γίνονται.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος θα θέσει στη Σύνοδο το θέμα της Σουηδίας και της Φινλανδίας, οι οποίες όπως ισχυρίζεται η Τουρκία, στηρίζουν την τρομοκρατία. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες υπήρχαν κάποιες ενδείξεις διαλλακτικότητας από την πλευρά της Άγκυρας, χωρίς να σταματήσουν πάντως οι τουρκικές παρενοχλήσεις στον εναέριο χώρο.

Ο Χουλουσί Ακάρ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του την Πέμπτη, προέβη σε μια δήλωση που διαφοροποιείται από τις απειλές που εξαπέλυε κατά των ελληνικών νησιών λίγες ημέρες νωρίτερα. «Τονίστηκε η σημασία της διατήρησης των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας, η επικέντρωση στη θετική ατζέντα, η συμβολή της επικοινωνίας στις σχέσεις καλής γειτονίας, η διμερής/περιφερειακή συνεργασία, καθώς και η σημασία της διατήρησης του διαλόγου για τη μείωση των εντάσεων».

Κάνει... πλάτες στον Ερντογάν Αμερικανός διπλωμάτης

Την ώρα που η Τουρκία ψάχνει μάταια να βρει ευήκοα ώτα για τα παράλογα αιτήματά της, εμφανίστηκε ως... μάννα εξ ουρανού ένας πρώην ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Συρία, ο Τζέιμς Τζέφρι, ο οποίος σχολίασε την ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σε αποκλειστική συνέντευξη στο φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο A Haber. Ο Τζέφρι, ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία έχει δίκιο ως προς την διεκδίκηση των 12 μιλίων της Ελλάδας, «επειδή κλειδώνει την Τουρκία στα δικά της εδάφη». Ο Τζέφρι τόνισε, επίσης, ότι η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της στην περιοχή, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

«Η Ελλάδα προσπαθεί να αποκλείσει την Τουρκία, η αξίωση της Ελλάδας για 12 μίλια κλειδώνει την Τουρκία στα δικά της εδάφη. Αν και δεν απαγορεύεται νομικά, δεν είναι ένα γεωπολιτικά λογικό αίτημα, και έρχεται σε αντίθεση με τις χώρες που έχουν υπογράψει για ειρήνη στο Αιγαίο. Η Τουρκία βρίσκεται σε πιο δικαιολογημένη θέση σε σχέση με την Ελλάδα. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι ορισμένες ενέργειες στις οποίες εμπλέκεται ή λέγεται ότι εμπλέκεται η Τουρκία μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας. Σύμφωνα με κάποιες ελληνικές αναφορές, τουρκικά αεροπλάνα βρίσκονται κατά καιρούς σε ελληνικό έδαφος. Δεν εννοώ τον εναέριο χώρο που λέει η Ελλάδα με την αξίωση των 10 μιλίων. Η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τα δικαιώματα και τη θέση της στο Αιγαίο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η Τουρκία βρίσκεται ήδη σε νομικά ισχυρή θέση και δεν πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα κανένα πλεονέκτημα για τους ισχυρισμούς της ότι βρίσκεται υπό απειλή», ανέφερε ο Τζέφρι.

Καιρίδης στο Reader: «Πολιτική καταστροφή για τον Ερντογάν ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα»

Ο βουλευτής ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Δημήτρης Καιρίδης, αναλύει στο Reader τον παράγοντα ΗΠΑ στη στάση της Άγκυρας, διαβλέπει επιμονή της Τουρκίας στο βέτο ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξαιτίας των δεσμεύσεών του στον Βλάντιμιρ Πούτιν και κάνει πρόβλεψη για την αντίδραση της Συμμαχίας. Όσον αφορά στην ενεργειακή κρίση εκτιμά ότι η Ε.Ε. θα συνεχίζει να κινείται, αλλά δηλώνει αισιόδοξος ότι οι πραγματικές ανάγκες θα οδηγήσουν εντέλει σε περισσότερη Ευρώπη, ενώ θέτει ως δίλημμα των επόμενων εκλογών τη συνέχεια ανάταξης της χώρας και την ψήφο στη ΝΔ ως κρίσιμο στοιχείο για «μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία που ανταπεξέρχεται με επιτυχία στις μεγάλες προκλήσεις, στους κινδύνους και στις αβεβαιότητες της νέας εποχής που ζούμε».

«Ένα θερμό επεισόδιο θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν τέτοιο πανικό που θα ήταν μια πολιτική καταστροφή για τον Ερντογάν. Γι' αυτό η "στρατηγική" του στερείται συνέπειας και έγκειται σε μια διαρκή παλινδρόμηση, ένα πίσω-μπρος, ένα σκωτσέζικο ντους ζεστού-κρύου, μια στρατηγική "λελογισμένης" έντασης που, ωστόσο, ενέχει σημαντικούς κινδύνους. Κυρίως, γιατί μπορεί εύκολα κάποια στιγμή να χαθεί ο έλεγχος και να υπάρξει ένα ατύχημα» επεσήμανε. 

Τακτική αναδίπλωση της Τουρκίας

«Έχουμε μια τακτική αναδίπλωση της Τουρκίας ενόψει των δίδυμων συνόδων. Επί της ουσίας δεν αλλάζει τίποτα. Περιμένουμε να δούμε να θα έχουμε μια τρίτη επιστολή, η Τουρκία θα επιμείνει στη διεθνοποίηση του ζητήματος εκφράζοντας το δικό της νομικό αφήγημα», τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Σωτήρης Σέρμπος, μιλώντας στο Mega. «Όσο ο Ερντογάν πιέζεται στο δρόμο προς τις εκλογές, μπορεί και να εργαλειοποιήσει το ζήτημα με την Ελλάδα»

«49% των αποφοίτων των πανεπιστημίων της Τουρκίας θεωρούν ότι η συνθήκη της Λωζάνης λήγει το 2023. Όσο ο Ερντογάν πιέζεται στο δρόμο προς τις εκλογές, και αισθάνεται ότι απειλείται, μπορεί και να εργαλειοποιήσει το ζήτημα με την Ελλάδα», εξήγησε ο ίδιος.

«Στο τραπέζι» το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου

«Νομίζω ότι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ δε θα έχουμε απόφαση. Δίνεται, όμως, και μια ευκαιρία και στην ελληνική διπλωματία να δείξει ότι όλο αυτό το συναλλακτικό, έχει φτάσει λίγο στα όριά του. Νομίζω ότι το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου παραμένει στο τραπέζι», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Σέρμπος.

«Είδα στις δηλώσεις του Ερντογάν ότι η Χάλκη εξαιρείται από τις διεκδικήσεις, να τον προσκαλέσουμε στο νησί να έρθει ηρεμίσει και να σχεδιάσει τις εκλογές του. Το κλίμα εδώ είναι ήρεμο και γαλήνιο. Όλη αυτή η κατάσταση με την Τουρκία δεν έχει επηρεάσει τα μικρά νησιά», είπε από την πλευρά του ο κ. Φραγκάκης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA