ΠΟΛΙΤΙΚΗ
23/06/2022 13:19

Σύνοδος κορυφής - Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας σχετικά με την ενταξιακή τους διαδικασία

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Σύνοδος κορυφής - Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων
Πηγή: eurokinissi
Ανάγνωση:

Το δικό του μήνυμα για τα Δυτικά Βαλκάνια αλλά και τη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση της Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε επίσης, την Ελλάδα, ως τη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής αλλά και μια χώρα που έχει «καρπωθεί τα οφέλη από την είσοδο στην Ευρωπαϊκή οικογένεια».

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει την επιθετικότητα της Άγκυρας στο «μενού» της Συνόδου Κορυφής

Πριν από 19 ακριβώς χρόνια, στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, είχε ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Δυστυχώς, από τότε, η πρόοδος η οποία έχει σημειωθεί, πρακτικά, είναι ελάχιστη. Και καταλαβαίνω απόλυτα γιατί στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων υπάρχει μία σχετική δυσπιστία γύρω από τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματικά, να εντάξει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων» ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για να συνεχίσει λέγοντας πως: «Είναι μία ευκαιρία να επανεκκινήσουμε αυτή τη διαδικασία με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, είναι να λυθεί επιτέλους η διαφωνία μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, έτσι ώστε να ξεκινήσουν και επίσημα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας σχετικά με την ενταξιακή τους διαδικασία.

Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων, ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, ως μία χώρα η οποία έχει καρπωθεί τα οφέλη από την είσοδο στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Θα στηρίξει τα Δυτικά Βαλκάνια στην προσπάθειά τους να γίνουν και αυτά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γνωρίζουμε ότι για τα κράτη αυτά, η διαδικασία είναι δύσκολη. Υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να τηρηθούν και αυτό είναι κάτι που τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να γνωρίζουν».

Καταλήγοντας, δε, σημείωσε: «Ομως, η άποψή μου είναι ότι είναι πολύ σημαντικό να δοθεί ένα συγκεκριμένο χρονικό ορόσημο προκειμένου αυτή η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί. Η πρότασή μου προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι αυτό το ορόσημο να είναι το 2033, τριάντα χρόνια δηλαδή μετά τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε τα Δυτικά Βαλκάνια και οι πολίτες τους να γνωρίζουν ότι στο τέλος αυτής της μακράς διαδικασίας μπορούν πραγματικά να προσβλέπουν ότι θα γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό των κρατών αυτών, σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, σε αυτή τη μακρά διαδρομή στην οποία ήδη πορεύονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΛΒΑΝΙΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ