Μενού
  • Α-
  • Α+

Λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, η Τουρκία αυξάνει για άλλη μία φορά την ένταση, προχωρώντας σε εμπρηστικές δηλώσεις τόσο κατά της Ελλάδας όσο και κατά της Ευρωπαϊκης Ενωσης, εξαιτίας της στήριξης που παρείχε στη χώρα μας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να μετατρέψει τη Σύνοδο σε «αρένα», θέτοντας ζήτημα για τα ελληνικά νησιά. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Yeni Safak ο Τούρκος πρόεδρος θα θέσει στο ΝΑΤΟ ζήτημα «παράνομης κατοχής και στρατιωτικοποίησης νησιών». 

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία - Φουάτ Οκτάι: Αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών τώρα αλλιώς θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία τους

Η εφημερίδα κάνει λόγο για «προβοκάτσιες» της Ελλάδας και αναφέρει επίσης ότι «ο Ερντογάν θα φέρει στην ατζέντα την παράνομη στρατιωτικοποίηση των νησιών». Η εφημερίδα αναφέρει πως ο Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει τα εξής ζητήματα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

  • Οι «προβοκάτσιες» της Ελλάδας. Σύμφωνα με τη Yeni Safak, «ένα άλλο θέμα που θα φέρει ο Ερντογάν στην ατζέντα της Συνόδου του ΝΑΤΟ είναι η παράνομη κατοχή των νησιών από την Ελλάδα. Ο Ερντογάν θα φέρει στην ατζέντα την παράνομη στρατιωτικοποίηση των νησιών».
  • Αιτήματα Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ: Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με τη Yeni Safak, θα παρουσιάσει αποδείξεις πως οι δύο χώρες «στηρίζουν την τρομοκρατία».
  • Διάδρομος για τα ουκρανικά σιτηρά.
  • Πόλεμος στην Ουκρανία. Ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει συναντήσεις με μέλη του ΝΑΤΟ για το ζήτημα.
  • Στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.
  • Οικονομία, ενεργειακή κρίση.

«Αποστρατικοποίηση των νησιών, αλλιώς αμφισβητούμε την κυριαρχία τους»

Το πρωί της Κυριακής μιλώντας στην εφημερίδα Milliyet, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι ανέφερε ότι «η Τουρκία κάνει υπομονή εδώ και 100 χρόνια» ζητώντας την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών. «Η Ελλάδα ή θα κάνει αυτό που λέμε ή υπάρχει και η προϊστορία όπως στις αρχές του 20ου αιώνα και στην Κύπρο. Η Ελλάδα ή θα αποστρατικοποιήσει τα νησιά ή θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία τους και όπου φτάσει». «Υπαρχουν νησιά που βρίσκονται κάτω από τη μύτη μας και στρατιωτικοποιούνται (σ.σ.Καστελόριζο). Είναι απειλή για εμάς δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να μην αντιδράσει» σημείωσε.

Επίσης ο Οκτάι είχε ζητήσει και την Πέμπτη (23/6) την αποστρατικοποίηση των νησιών. «Αυτός που τα λέει αυτά και που εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου παραβιάζοντας κατάφωρα τις διεθνείς συμφωνίες είναι ο πρωθυπουργός μιας χώρας. Εάν ο αφοπλισμός των νησιών στο Αιγαίο δεν πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία των νησιών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών. Ο στομαχόπονός τους είναι επειδή οι Τουρκοκύπριοι σήκωσαν κεφάλι, ζουν ελεύθεροι και ανεξάρτητοι με τη σημαία τους, τη γη τους και έχοντας τη δική τους εθνική βούληση», τόνισε ο Οκτάι σημειώνοντας πως αν η Ελλάδα ζητήσει τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πραγματικότητα στην Κύπρο δεν πρόκειται να αλλάξει και η ιστορία στα Κατεχόμενα θα γραφτεί με τους μουτζαχεντίν.

Στρατηγός Φράγκος σε Οκτάι: Ισχύει και για την Ελλάδα το «όπου φτάσει»

Ο στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος απάντησε στον Φουάτ Οκτάι μιλώντας στον ΣΚΑΙ. «Το “όπου φτάσει” σημαίνει ότι και εμείς μπορούμε να φτάσουμε. Και ό,τι κάνετε και αφορά κυριαρχικά δικαιώματα και εδαφικό, (…) δεν θα περάσει», σημείωσε ο κ. Φράγκος και πρόσθεσε ότι πρέπει εκ των πρότερων να διασαφηνιστεί προς πάσα κατεύθυνση πως δεν θα περάσει έτσι τυχόν γεώτρηση της Τουρκίας μέσα στην ελληνική ΑΟΖ. Εκτίμησε ότι το καλοκαίρι θα είναι «ιδιαίτερα θερμό» ωστόσο όπως είπε οι Έλληνες δεν θα πρέπει να έχουν καμία ανησυχία καθώς η χώρα είναι ισχυρή και γεωπολιτικά.

«Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιασδήποτε έκτασης επεισόδιο με την Τουρκία ή και γενικό πόλεμο και θα το πληρώσουν πολύ ακριβά. Το γνωρίζουνε», είπε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ και υπογράμμισε ότι το γνωρίζουνε, διότι «αυτό σημαίνει γι’ αυτούς αλλαγή συνόρων και όχι για εμάς. Αυτοί θα χάσουν. Αυτοί έχουν καταπατήσει δικαιώματα εκατομμυρίων αλλοεθνών, τους οποίους καταδυναστεύουν και τους αποκαλούν τρομοκράτες όταν αγωνίζονται για την ανεξαρτησία τους».

«Υπάρχει μεγαλύτερη Τουρκία» 

Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απευθυνόμενος στο ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα είχε μιλήσει και για την Ελλάδα λέγοντας: «Εμείς δεν λέμε σε κάποιες χώρες να αλλάξουν το όνομά τους όπως έκανε η Ελλάδα στην "Μακεδονία". Ξέρετε πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι μια χώρα να αλλάζει το όνομα της, για έναν λαό πόσο δύσκολο είναι. Που ήσασταν όταν η Ελλάδα ήταν τόσο κακομαθημένη και για 12 χρόνια εμπόδιζε την ένταξη της 'Μακεδονίας'; Πού ήταν τότε η αλληλεγγύη σας;». Σε άλλο μέρος της ομιλίας του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών άφησε να εννοηθεί πως η Τουρκία είναι έτοιμη για τα πάντα, τονίζοντας πως «υπάρχει μεγαλύτερη Τουρκία από τη χώρα μας, η οποία δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στα σύνορά της».  

«Η ισχύς ενός κράτους στην εξωτερική πολιτική καθορίζεται από τη στρατιωτική και οικονομική του ισχύ, καθώς και τη γεωπολιτική του θέση. Η Τουρκία τα έχει όλα αυτά και γίνεται ισχυρότερη κάθε μέρα, το πιο σημαντικό από αυτά είναι ένα έθνος που ζει με την αγάπη στην πατρίδα... από εκεί αντλεί τη δύναμή του. Το να σταματήσεις τους πολέμους δεν είναι εύκολο πράγμα. Αυτό απαιτεί ισχυρή ηγεσία. Πρέπει να υπάρχει ισχυρό κράτος, ισχυρή διπλωματία. Εδώ έχουμε έναν ισχυρό ηγέτη, τον οποίο ζηλεύει ο κόσμος, τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», είχε δηλώσει.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA