Μενού
  • Α-
  • Α+

Μπορεί οι γαλλικοί φονικοί πύραυλοι Aster 30, με τους οποίους θα φορτωθούν οι ελληνικές φρεγάτες Belharra, να περάσουν στα χέρια της Τουρκίας και να αποτελέσουν τη μεγαλύτερη απειλή για τα 24 Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας «κλειδώνοντας» το μισό Αιγαίο; Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας με τη χώρα μας με πρόβλεψη αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα, θα αποδεσμεύσει ένα από τα κορυφαία νατοϊκά αντιπυραυλικά-αντιαεροπορικά συστήματα μέσου-μεγάλου βεληνεκούς όπως το SAMP/T για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν;

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Εκτός ελέγχου ο Ερντογάν - «Η Ελλάδα έχει αρχίσει να αποτελεί κίνδυνο και για εσάς» είπε στον Ντράγκι

Τα ερωτήματα αυτά αποτελούν τη νέα μεγάλη πρόκληση για την εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας μας μετά την προσπάθεια, που καταβάλλει η ελληνική διπλωματία και η Ομογένεια, να μπλοκάρει στο Κογκρέσο την πώληση 40 F-16 Block 70/72 στην Τουρκία και την αναβάθμιση 80 F-16 του τουρκικού στόλου στη διαμόρφωση Viper

Τα Rafale ανίκητα στο Αιγαίο

Τον περασμένο Μάρτιο κατά την υπογραφή στην Αθήνα των συμβάσεων προμήθειας των όπλων, που θα φέρουν οι φρεγάτες Belharra και τα 6 Rafale, που παραγγέλθηκαν σε δεύτερο χρόνο μετά την πρώτη σύμβαση των 18 αεροσκαφών, ο διευθύνων σύμβουλος της κατασκευάστριας γαλλικής εταιρείας MBDA αναφέρθηκε στην στενή ελληνο-γαλλική συνεργασία, που ξεπερνά το μισό αιώνα. «Αυτές οι νέες υπογραφές συνεχίζουν τη μακροχρόνια σχέση μας με την Ελλάδα. Η Ελλάδα υπήρξε ο πρώτος πελάτης του πυραύλου Exocet το 1968, από τότε συνεργαζόμαστε στενά.

Αυτές οι νέες συμβάσεις για τα δύο πακέτα όπλων του ναυτικού και της αεροπορίας αποδεικνύουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη μας όλα αυτά τα χρόνια», είπε το αφεντικό της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας. Αιχμή του οπλοστασίου των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού θα είναι οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής Aster 30 B1 και οι αντιπλοϊκοί Exocet MM40 Block 3C. Αντίστοιχα, τα Rafale με τον πύραυλο αέρος-αέρος Meteor, τον πύραυλο κρουζ SCALP, τον πύραυλο αέρος-αέρος πολλαπλών αποστολών MICA και τους αντιπλοϊκούς AM39 Exocet θα είναι ανίκητα στο Αιγαίο.  

Θορυβημένη η Αγκυρα

Στο πλαίσιο αυτό, με τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας αναφορικά με την προμήθεια αμερικανικών οπλικών συστημάτων να βρίσκονται σε ισχύ αποκλείοντας την και από το αντιαεροπορικό σύστημα Patriot και παρά την πρόοδο της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στην ανάπτυξη εθνικού αντιαεροπορικού συστήματος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εντείνει τις επαφές του για την απόκτηση των Aster 30 των ελληνικών φρεγατών στην χερσαία έκδοση τους. Η βαλλιστική άμυνα του ευρωπαϊκού συστήματος SAMP/T με τους γαλλικούς πυραύλους να αναχαιτίζουν αεροσκάφη και πυραύλους σε αποστάσεις άνω των 120 χλμ. ενισχύεται περαιτέρω στην νέα αναβαθμισμένη έκδοση του, που θα τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία το 2025, επεκτείνοντας το βεληνεκές του πάνω από τα 150 χλμ.

Η Αγκυρα θορυβημένη λοιπόν από τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα και την ανατροπή των αεροπορικών συσχετισμών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο επιχειρεί να αναπτύξει το ταχύτερο δυνατό μία αποτελεσματική αντιαεροπορική «ομπρέλα» έναντι της απειλής, που διαβλέπει στην κατακόρυφη αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας. Ποντάροντας στο υψηλό επίπεδο των ιταλο-τουρκικών σχέσεων αλλά και στην προσέγγιση με τη γαλλική κυβέρνηση στο θέμα αυτό ,όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται ο ίδιος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ότι τελικά θα λάβει το «πράσινο» φως από τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε «παγώσει» τις σχετικές συζητήσεις προ διετίας, ώστε τελικά να προχωρήσει άμεσα η σύναψη συμφωνίας με τη γαλλικο-ιταλική κοινοπραξία Eurosam, που έχει αναπτύξει το συγκεκριμένο αντιπυραυλικό σύστημα.  

Ο Ερντογάν ρίχνει δίχτυα σε Γαλλία και Ιταλία

Το φλέγον αυτό ζήτημα για την Τουρκία βρίσκεται στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας του προέδρου της γείτονα θέτοντας το κατά τις συναντήσεις του τόσο με τον Γάλλο πρόεδρο όσο και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι με την ιταλική πλευρά να ανακοινώνει ότι πρόκειται να ενεργοποιηθεί εκ νέου η ομάδα συνεργασίας Τουρκίας, Γαλλίας και Ιταλίας με αντικείμενο το εν λόγω σχέδιο αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας, που, εκτός των άλλων, θα έδινε ώθηση σε έναν εξαιρετικά κρίσιμο τομέα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Ουσιαστικά, εάν υπάρξει διακρατική συμφωνία θα πρόκειται για μία στρατηγική επιλογή Γαλλίας και Ιταλίας καθώς η EUROSAM, που ιδρύθηκε το 1989, είναι ο κρατικός βιομηχανικός βραχίονας των δύο χωρών της ΕΕ, που σχεδίασε και ανέπτυξε τον πύραυλο Aster καθώς και μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας ναυτικά και επίγεια συστήματα αεράμυνας με ταυτόχρονη εμπλοκή πολλαπλών στόχων σε οποιοδήποτε συνδυασμό αεροπορικής απειλής. 

Το ενδιαφέρον της Τουρκίας για το γαλλο-ιταλικό σύστημα SAMP/T δεν είναι καινούργιο. Χρονολογείται από το 2018 με το βασικό στόχο της Αγκυρας να είναι η συμμετοχή των τουρκικών εταιρειών κατασκευής πυραύλων Aselsan και Roketsan με τη μορφή βιομηχανικής συνεργασίας στο πρόγραμμα. Η εμπλοκή όμως, που δημιουργήθηκε με τις ΗΠΑ ύστερα από την αγορά των ρωσικών S-400, η επιδείνωση των γαλλο-τουρκικών σχέσεων λόγω της επιθετικότητας της Αγκυρας στην περιοχή μας και τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας μας δημιούργησαν νέα δεδομένα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προσπαθεί εναγωνίως τελικά να προμηθευτεί το ευρωπαϊκό σύστημα αεράμυνας.  

Το πυραυλικό σύστημα SAMP/T αλλάζει τα δεδομένα

Το SAMP/T έχει σχεδιαστεί για την προστασία του πεδίου της μάχης και κρίσιμων υποδομών, όπως αεροδρόμια, και λιμάνια, έναντι όλων των γνωστών αλλά και μελλοντικών αεροπορικών απειλών, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων κρουζ, επανδρωμένων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών και τακτικών βαλλιστικών πυραύλων με εμβέλεια 600 χλμ. Η πρώτη εκτόξευση πυραύλου Aster πραγματοποιήθηκε το 2010 με τη Γαλλία και την Ιταλία να έχουν εντάξει στις ένοπλες δυνάμεις τους το σύστημα  πολλαπλασιάζοντας τις αντιβαλλιστικές ικανότητας τους. Η προηγμένη έκδοση SAMP/T NG, που οι παραδόσεις του θα ξεκινήσουν το 2025, εκτός της προστασίας των 360 μοιρών, θα έχει δυνατότητα εμπλοκής με εναέριους στόχους πέραν των 150 χλμ. με 48 βλήματα Aster 30 σε 6 εκτοξευτές να είναι έτοιμα να αναχαιτίσουν κάθε απειλή. 

Σε κάθε περίπτωση, ενδεχόμενη αποδέσμευση από τις δύο πιο ισχυρές στρατιωτικά χώρες της ΕΕ ενός οπλικού συστήματος σαν το SAMP/T στην Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ειδικά στις παρούσες συνθήκες θα σηματοδοτούσε κάτι περισσότερο από μία διακρατική συμφωνία της αμυντικής βιομηχανίας. Θα συνιστούσε σημαντική εξοπλιστική ενίσχυση ενός καθεστώτος, που έχει στρατό κατοχής στην Κύπρο και απειλεί ευθέως την εθνική κυριαρχία ενός δεύτερου ευρωπαϊκού κράτους με την πολιτική ηγεσία της χώρας μας να ενημερώνει σε κάθε ευκαιρία τις Βρυξέλλες για την τουρκική επιθετικότητα. Παρά τις άριστες οικονομικές σχέσεις Ρώμης - Αγκυρας πιθανή ένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα του SAMP/T, εξέλιξη που προϋποθέτει ασφαλώς τη συγκατάθεση του Εμανουέλ Μακρόν, τη στιγμή μάλιστα, που στο αμερικανικό Κογκρέσο κατατίθενται τροπολογίες για να μπλοκάρουν οριστικά την εξαγωγή όπλων στην Τουρκία, θα ισοδυναμούσε με ευρωπαϊκό σωσίβιο σωτηρίας στον Τούρκο πρόεδρο.   

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA