Μενού
  • Α-
  • Α+

Τέλος στα σενάρια για πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο έχει βάλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τις εισηγήσεις των στενών του συνεργατών στο Μέγαρο Μαξίμου και στο κυβερνητικό επιτελείο έχει αποφασίσει να πορευτεί «σεβασμό στη θεσμική τάξη», εξαντλώντας την τετραετή θητεία του, για την οποία βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας. 

Βέβαια, οι προεκλογικοί σχεδιασμοί και οι πυρετώδεις διεργασίες που είχαν ξεκινήσει στα κόμματα δεν αναστέλλονται αλλά αναπροσαρμόζονται υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων που έκαναν τον πρωθυπουργό να λάβει την απόφασή του ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά. Την ίδια στιγμή, όμως, υπουργοί, βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζουν να οργώνουν τη χώρα. 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των επισκέψεων της Νέας Δημοκρατίας, από τις 11 έως και τις 14 Ιουλίου αρκετά στελέχη της παράταξης θα κάνουν επισκέψεις σε Εύβοια, Κιλκίς, Χαλκιδική, Λασίθι και Πρέβεζα. Στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί η Νέα Δημοκρατία σε δήμους της Αττικής και νομούς όλης της χώρας, σήμερα, 11 Ιουλίου, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, η γενική γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, Ελένη Δουνδουλάκη, καθώς και οι βουλευτές Αθανάσιος Δαβάκης, Γεώργιος Κοτρωνιάς και Αθανάσιος Λιούτας θα επισκεφθούν τον νομό Εύβοιας.

Σήμερα στον νομό Κιλκίς θα βρεθούν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων Καλυψώ Γούλα και οι Βουλευτές Θεόδωρος Καράογλου, Παναγής Καππάτος και Διονύσιος Σταμενίτης.

Την Τετάρτη 13 Ιουλίου θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στον Νομό Χαλκιδικής ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γενικός Γραμματέας Δασών Κωνσταντίνος Αραβώσης και οι βουλευτές Βαγγέλης Λιάκος, Ιωάννης Πασχαλίδης και Έλενα Ράπτη.

Την Πέμπτη 14 Ιουλίου, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, ο Γενικός Γραμματέας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στον Νομό Λασιθίου.

Την ίδια ημέρα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και ο Γενικός Γραμματέας Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνος Μπαγινέτας θα βρεθούν στον Νομό Πρέβεζας.

Πάντως, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τις περιοδείες σε όλη τη χώρα, στοχεύοντας στην επαφή με τους πολίτες και την ανάδειξη των όσων έγιναν τα τρία πρώτα χρόνια διακυβέρνησης. Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Ανατολική Αττική και θα επισκεφθεί τις περιοχές της Κρωπίας, της Παιανίας, των Σπάτων Αρτέμιδος και της Ραφήνας. Στις 12:45 θα έχει σύσκεψη με τους δημάρχους των περιοχών στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας, στην Παλλήνη.

Γιατί αποφάσισε ο Μητσοτάκης εκλογές στην ώρα τους

Το μήνυμα που εστάλη στα κυβερνητικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είναι ένα: «Προχωρήστε χωρίς καθυστερήσεις το έργο που σας έχει ανατεθεί» παρά το γεγονός ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, θέλει μέχρι την προσφυγή στις κάλπες να έχουν γίνει οι δεσμεύσεις του πράξη. Τώρα, στο ερώτημα γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να αποφάσισε εκλογές την άνοιξη, οι λόγοι είναι οι εξής: 

  • Το χαρτί της πολιτικής αξιοπιστίας και της προσωπικής συνέπειας που είχε πάντα κατά νου να παίξει, έχοντας την πεποίθηση ότι θα εκτιμηθεί και θα επιβραβευτεί από τους πολίτες, καθώς η ανάληψη του πολιτικού ρίσκου για εξάντληση της τετραετίας συνιστά μια υπεύθυνη στάση που εκπέμπει σεβασμό στη λαϊκή βούληση, πολύ περισσότερο όταν εκφράζεται στην ώρα της.
  • Η έλλειψη πειστικού αφηγήματος για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες από τη στιγμή που μεγάλα ζητήματα που σχετίζονται με τη θέση της χώρας στο διεθνές γίγνεσθαι, όπως η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς και με τις ζωές των πολιτών, όπως η ενεργειακή ακρίβεια και οι πληθωριστικές πιέσεις, αποτελούν πηγές ύψιστης αβεβαιότητας.
  • Η προσδοκία ότι ενόψει του δύσκολου χειμώνα που προοιωνίζεται η συνεχιζόμενη αναταραχή στις αγορές, το «αργοκίνητο καράβι» της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα καταφέρει να στρίψει και θα βάλει ρότα για απάνεμα λιμάνια έτσι ώστε οι «27» να καταλήξουν, επιτέλους, σε κοινό σχέδιο για την αναχαίτιση της ενεργειακής ακρίβειας που πλήττει όλες τις χώρες.
  • Η ανησυχία ότι στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις που, λόγω της απλής αναλογικής, θα χρειαστεί να γίνουν, μπορεί να ξεσπάσει μια κρίση την οποία θα αδυνατεί να χειριστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία θα έχει στα χέρια της τις τύχες της χώρας.
  • Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης, οι οποίες δείχνουν ότι το δημοσκοπικό προβάδισμα το οποίο διατηρούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβερνητική παράταξη έναντι του Αλέξη Τσίπρα και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι συμπαγές και σταθερό, ενώ η σύγκριση των πεπραγμένων της σημερινής κυβέρνησης με την προηγούμενη βαίνει συντριπτικά υπέρ της πρώτης.
  • Βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να εξαντλήσει την τετραετία, για την οποία έλαβε και την ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών το 2019.