ΠΟΛΙΤΙΚΗ
23/07/2022 17:23

Σόιμπλε: «Ηθελα πάντα να βοηθήσω την Ελλάδα, έχω καθαρή τη συνείδησή μου»

Στη συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι έχει ήσυχη τη συνείδησή του για τις επιλογές του αφού το κίνητρό το ήταν να βοηθήσει κι όχι να βλάψει τους Ελληνες και είπε ότι «η Ελλάδα πέτυχε πολλά»

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Σόιμπλε: «Ηθελα πάντα να βοηθήσω την Ελλάδα, έχω καθαρή τη συνείδησή μου»
Πηγή: Eurokinissi
Ανάγνωση:

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν αναμφισβήτητα ένα από τα πιο μισητά πρόσωπα στην Ελλάδα, τα προηγούμενα χρόνια, καθώς στη συνείδηση του ελληνικού λαού ήταν άρρηκτα συνδεδεμένος με την οικονομική μέγγενη στην οποία είχαν βάλει ΔΝΤ κι Ευρωπαίοι τη χώρα μας, κατά τη διάρκεια της μνημονιακής επιτήρησης. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μίλησε στα «Νέα Σαββατοκύριακο» και υποστήριξε ότι δεν ήθελε ποτέ να βλάψει την Ελλάδα.

Στη συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι έχει ήσυχη τη συνείδησή του για τις επιλογές του αφού το κίνητρό το ήταν να βοηθήσει κι όχι να βλάψει τους Ελληνες. Μάλιστα, σημειώνει ότι «η Ελλάδα πέτυχε πολλά».

Παραμένει, ωστόσο, απαισιόδοξος σχετικά με την οικονομική κρίση. «Η κρίση δεν ξεπεράστηκε τελεσίδικα – κυρίως υπό το φως και των επίκαιρων συνθηκών. Αλλά εκείνο που ισχύει είναι: Η Ελλάδα πέτυχε πολλά! Και αυτό δείχνει ότι η δουλειά που έγινε δεν πήγε χαμένη. Χρειάστηκε να απαιτήσουμε πολλά από την Ελλάδα, αλλά πρωτίστως η Ελλάδα χρειάστηκε να απαιτήσει πολλά από τον εαυτό της. Το αντίτιμο για την εσωτερική υποτίμηση, την οποία έπρεπε να υποστεί η Ελλάδα, είναι πολύ βαρύ για τους Ελληνες πολίτες. Αλλά αυτή ήταν μία απόφαση των Ελλήνων και όχι άλλων Ευρωπαίων», λέει χαρακτηριστικά.

Για την αστάθεια στην Ευρώπη λόγω πολέμου

Για τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί ο κ. Σόιμπλε σχολίασε πως: «η Ελλάδα αντιμετωπίζει επιπρόσθετα το γεγονός ότι η Τουρκία επιχειρεί να χρησιμοποιήσει στρατηγικά – με βάναυσο τρόπο – την επιρροή που απέκτησε με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό δεν είναι νέο. Αλλά πρέπει να κάνουμε τα πάντα, για να διασφαλιστεί η αρχή ότι τα σύνορα δεν πρέπει να αλλάζουν μονομερώς με στρατιωτικά μέσα. Εμείς οι Γερμανοί μετά την καταστροφή δύο Παγκοσμίων Πολέμων πήραμε το μάθημά μας – αρχικά με τη Γαλλία και μετά με την Πολωνία και την Τσεχία: Δεν πολεμάμε πλέον για σύνορα, ενώνουμε την Ευρώπη».

Για τον κίνδυνο του Grexit

Για τον Ιούλιο του 2015 και το πόσο κοντά έφτασε η Ελλάδα στο Grexit, ο κ. Σόιμπλε τονίζει: «Αυτό είχε προτείνει η μεγάλη πλειοψηφία των υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup. Και ξέρετε επίσης ότι στην Ελλάδα ορισμένοι υποστήριζαν πως είναι καλύτερο για τη χώρα. Αλλά δεν πέρασε στο Συμβούλιο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για καλά σταθμισμένους λόγους. Μετά ο Τσίπρας με την προκήρυξη νέων εκλογών έκανε ένα θαρραλέο βήμα και απέσπασε ξανά μία πλειοψηφία για την αντίθετη πολιτική, από εκείνην με την οποία είχε εκλεγεί. Ήταν αξιοσημείωτη η προσφορά του, η οποία διευκόλυνε τη διάδοχη κυβέρνηση στη διαμόρφωση της βάσης για τη σταθεροποίηση της Ελλάδας. Αυτό αξίζει να αναγνωριστεί».

Για το ενδεχόμενο ενός ακόμη παγκοσμίου πολέμου

Για τους κινδύνους που επιφέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών λέει: «Με δεδομένη την επιθετική συμπεριφορά του Πούτιν η ενίσχυση της νατοϊκής δύναμης είναι ο σωστός δρόμος για να καταστήσουμε σαφές ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε με αξιοπιστία τις αξίες των δικών μας φιλελεύθερων δημοκρατιών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΣΟΙΜΠΛΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ