Μενού
  • Α-
  • Α+

Το ελληνικό δημόσιο ουδέποτε έχει προμηθευτεί παράνομο λογισμικό παρακολούθησης και δεν υπάρχει ούτε άμεσα ούτε έμμεσα τέτοια σύμβαση, φέρεται να ξεκαθάρισε εκ μέρους της κυβέρνησης ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου συζητήθηκε η καταγγελία για απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.

Διαβάστε ακόμη: Γεωργιάδης: Αν συνεχίσει ο ρυθμός των επενδύσεων, το 2022 θα έχει σημειωθεί ρεκόρ όλων των εποχών στη χώρα

Στην Επιτροπή, για την οποία ζήτησε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα να συνεδριάσει άμεσα για να διερευνηθεί η καταγγελία Ανδρουλάκη, ο κ. Γεραπετρίτης φέρεται να τόνισε πως η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο αυστηρά πλαίσια για τις νόμιμες επισυνδέσεις, ενώ δεν γίνεται γνωστοποίηση σε περιπτώσεις που υπάρχει νόμιμη επισύνδεση για λόγους εθνικής ασφαλείας όπως συμβαίνει σε όλες της χώρες σε όλο τον κόσμο και αναφέρθηκε στις περιπτώσεις υβριδικού πολέμου ή σε περιπτώσεις κατασκοπίας εκ μέρους της γείτονος.

Απαντώντας σε ερώτηση του Χάρη Καστανίδη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για το αν υπάρχει σύμβαση της ΕΥΠ με κάποια εταιρία Krikel, ανάφερε πως η συγκεκριμένη εταιρία δεν υπέγραψε τίποτε με την παρούσα κυβέρνηση, αλλά το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ και με την υπογραφή του κ. Τόσκα.

Το λόγο πήρε και ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες παρουσίασε χάρτη του 2018 για την παρουσία παράνομου λογισμικού στην έκθεση της Facebook, όπου καταγράφονται επτά παράνομα λογισμικά, αλλά και έκθεση του ευρωκοινοβουλίου που καταγράφει απόπειρες κατά πέντε υπουργών και πρωθυπουργού, απόπειρα κατά του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισελ και 300 περιπτώσεις με Pegasus στην Ουγγαρία.

Σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από την αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ εμφανίστηκαν σε πλήρη σύμπλευση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης και ο Γιώργος Κατρούγκαλος από τον ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν για άλλη μια φορά να συνδέσουν την απόπειρα παγίδευσης στο εξωτερικό που κατήγγειλε ο κ. Ανδρουλάκης με την υπόθεση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, τις καταγγελίες του ΚΚΕ από το 2016 για παρακολουθήσεις στον Περισσό αλλά και δημοσιεύματα των εφημερίδων Δημοκρατία και ΕΦΣΥΝ για χακαρίσματα και δήθεν παρακολουθήσεις 12χρονων προσφυγόπουλων και δικηγόρων για μετανάστες

«Όποιος παρακολουθούσε τον Κουκάκη παρακολουθούσε και τον Ανδρουλάκη» φέρεται να είπε ο κ. Καστανίδης ο οποίος στη συνέχεια μπέρδεψε τον Πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστο Ράμμο με τον Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων και του επιτέθηκε για την Εθνική Υπηρεσία Τηλεπικοινωνιών.

Όπως φέρεται να τόνισε ο κ. Κοντολέων, ετησίως υποβάλλονται 15.700 αιτήματα για άρση απορρήτου, με την ΕΥΠ έχει μικρό υποσύνολο από αυτές. Το 2021 μειώθηκε αυτό το υποσύνολο κατά 40%, ενώ σχετικά με τα χρήματα του λεγόμενου «ειδικού λογαριασμού», αυτά διατέθηκαν σε κατασκευαστικές διαδικασίες. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Διοικητής της ΕΥΠ εξήγησε πως το λογισμικό Pegasus είναι παγκόσμιο φαινόμενο, καθώς ανιχνεύθηκε το 2018 σε 45 χώρες και στην Ελλάδα. Η ύπαρξη μολυσματικού λογισμικού στον ελλαδικό χώρο δεν σημαίνει και δραστηριότητα στον ελληνικό χώρο, φέρεται να τόνισε ο κ. Κοντολέων, υπενθυμίζοντας πως λόγω της αλματώδους τεχνολογικής εξέλιξης, οι απειλές αυτές πλέον δεν συμβαίνουν τοπικά, αλλά είναι διεθνείς. 

Ο Διοικητής της ΕΥΠ, τόνισε πως η Υπηρεσία είναι σε επικοινωνία με την Ευρώπη και πως το καθεστώς των νόμιμων επισυνδέσεων δεν έχει αλλάξει, εκτός από το ότι το 2018 εξαλείφθηκε η έγκριση εισαγγελέα Αρείου Πάγου.

Υπενθυμίζεται πως η σημερινή κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση επιχείρησε να θωρακίσει τη Χώρα και να προστατέψει τους πολίτες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι την Οδηγία 2016/680  για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από αστυνομικές και δικαστικές αρχές που έπρεπε να ενσωματωθεί ως τις 6 Μαΐου 2018, η Ελλάδα την ενσωμάτωσε και ψήφισε τον εφαρμοστικό νόμο για τον κανονισμό 2016 /679 (Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων) με το νόμο 4624 /2019, στις 29 Αυγούστου 2019. 

Η καθυστέρηση της προηγούμενης κυβέρνησης είχε ως συνέπεια να καθυστερήσει και η πλήρης εγαρμογή του κανονισμού και της οδηγίας των προσωπικών δεδομένων εφαρμόζοντας μέχρι τότε το Ν.2472. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάλιστα τον Ιούλιο του 2019 κάλεσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να επιβάλει κυρώσεις για την ασυνέπεια του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που απεφεύχθη χάρη στην άμεση νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη τον Αύγουστο του 2019, όποτε και ψηφίστηκε ο νόμος 4624/2019 (Ενσωμάτωση Οδηγίας και εφαρμοστικός νόμος).