Μενού
  • Α-
  • Α+

Την έντονη τουρκική προκλητικότητα συνέχισε ο ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή την αναφορά του για νεο-οθωμανικές αντιλήψεις της Αγκυρας, στη χθεσινή του συνέντευξη στο CNN. Μάλιστα, ο Τσελίκ υποστήριξε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός «στοχοποίησε» τον Ερντογάν και πρόσθεσε ότι «...η δήλωση του Μητσοτάκη ότι η Τουρκία ''αναβιώνει τις νεο-οθωμανικές ρεβιζιονιστικές φαντασιώσεις'' είναι μια φράση που χρησιμοποιεί για να καλύψει τις δικές του παράνομες πολιτικές».

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης σε Μπέρμποκ: Χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση η ενέργεια - Δεν γίνονται ανεκτές οι τουρκικές προκλήσεις

Προχωρώντας ακόμη περισσότερα, ο Τσελίκ υποστήριξε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «...ακολουθεί την επεκτατική και επιθετική πολιτική. Ο Μητσοτάκης απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής με τη μαξιμαλιστική πολιτική του για την Ανατολική Μεσόγειο».

«Δεν πληρώνει τα χρέη του και εξοπλίζει τη χώρα του»

Η ευθεία επίθεση της Αγκυρας κατά της Αθήνας μετά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το Καστελόριζο και τις αναφορές του στον Ερντογάν, συνεχίστηκε μάλιστα σε έντονους τόνους, καθώς ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος, του AKP, παράλληλα τόνισε πως:

«Ο Μητσοτάκης υπερασπίζεται τη θέση ότι ένα νησί (σ.σ. το Καστελόριζο) με έκταση 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, 2 χιλιόμετρα από την Ανατολία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα, έχει υφαλοκρηπίδα 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αυτή είναι επιθετική και επεκτατική πολιτική και οι ισχυρισμοί του είναι αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Και συνέχισε: «Είναι τραγικό ο Ελληνας πρωθυπουργός να στοχοποιεί τον πρόεδρό μας με τον ισχυρισμό του ''επεκτατικού''. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που δυσκολευόταν να πληρώσει μερικά δισεκατομμύρια ευρώ του ελληνικού χρέους, αύξησε τον εξοπλιστικό προϋπολογισμό της χώρας κατά 5 φορές, δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η Ελλάδα δεν έχει ειρηνικές διαθέσεις και ακολουθεί επιθετική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο Τσελίκ, προσθέτοντας, μάλιστα, ότι «...η ελληνική αντιπολίτευση εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι η χώρα έχει μετατραπεί σε στρατιωτική βάση ξένων χωρών».

Ακάρ για τα F-16: Απαράδεκτο να θέλει η Ελλάδα να μπλοκάρει την πώλησή τους

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χουλουσί Ακάρ καταφέρθηκε εκ νέου κατά της Ελλάδος επανερχόμενος στο θέμα πώλησης των F-16, για τα οποία είπε πως υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα και η ότι η διαδικασία συνεχίζεται. Έκρινε όμως ως απαράδεκτη την προσπάθεια, όπως είπε, της χώρας μας να εμποδίσει την πώλησή τους. Ο Ακάρ, σε συνέντευξή του, αναφέρθηκε κυρίως στη διαδικασία της μεταφοράς ουκρανικών σιτηρών μέσω των Στενών και στην λειτουργία του Συντονιστικού Κέντρου που άρχισε να λειτουργεί στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του ΟΗΕ με την επίβλεψη της Τουρκίας.

«Είχαμε ένα σχέδιο συνεργασίας για τα αεροσκάφη F-35. Αλλά διακόπηκε. Η Τουρκία και οι Τούρκικες Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ανάγκη από 40 F-16 Βlock 70. Ζητήσαμε από τις ΗΠΑ να τα εξάγουν. Ταυτόχρονα ζητήσαμε την αναβάθμιση των 79 F-16 που διαθέτουμε. Αυτό το μεταφέραμε πέρσι μέσω φυσικών καναλιών στις ΗΠΑ», είπε.

Για να προσθέσει: «Έχουμε εναλλακτικές λύσεις εάν αυτό μας δημιουργήσει πρόβλημα. Ο γείτονάς μας και εταίρος μας στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα, θέλει να σταματήσει αυτή τη συμφωνία και στέλνει αίτημα στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών να μην πουληθούν αυτά τα αεροπλάνα στην Τουρκία. Αυτό είναι απαράδεκτο στις διεθνείς συμφωνίες. Εδώ μιλάμε για ένα συμμαχικό κράτος που θα πρέπει να συμβάλει στην ενδυνάμωσή μας. Γιατί η ισχύς μας είναι και δική τους ισχύ. Είδαμε ότι το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών έχει θέσει όρους προϋποθέσεις σχετικά με τη χρήση αυτών των αεροσκαφών. Είπαμε επίσης ότι η Τουρκία είναι κυρίαρχο κράτος και ότι δεν θα δεχτούμε υπό όρους την αγορά αεροσκαφών. Πιστεύουμε ότι αυτές οι συνθήκες θα αλλάξουν αργότερα. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενεργήσουν θεσμικά για να πουλήσουν αυτά τα αεροπλάνα στην Τουρκία. Γιατί είμαστε σύμμαχοι. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε μαζί.

Ελπίζουμε λοιπόν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επανορθώσουν το λάθος τους" είπε και συνέχισε: «Πιστεύω πως ότι και να συμβεί, οποιοσδήποτε εμποδίσει την Τουρκία να αποκτήσει αυτά τα αεροσκάφη θα έχει φέρει αυτή την ντροπή. Εμείς επιθυμούμε να καλύψουμε αυτό το κενό. Αν μας δημιουργηθεί πρόβλημα τότε έχουμε εναλλακτικές. Οι τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις είναι ισχυρές. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε τους όρους που μας επιβάλλονται. Όπως είδαμε στο παράδειγμα της Ουκρανίας ο κόσμος χρειάζεται μία ισχυρή Τουρκία. Ιδιαίτερα οι φίλοι μας, οι σύμμαχοί μας και οι Ευρωπαίοι. Διαθέτουμε ισχυρό ρόλο στο ΝΑΤΟ. Για αυτό οι σύμμαχοι και εταίροι μας δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο στην αγορά αυτών των αεροσκαφών».

Μητσοτάκης σε Μπέρμποκ: «Δεν γίνονται ανεκτές οι τουρκικές προκλήσεις»

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα (29/7) στο Μέγαρο Μαξίμου με την υπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις θέσεις της χώρας μας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και για την ανάγκη λήψης μέτρων ώστε οι αγορές της ενέργειας να επανέλθουν σε ομαλή λειτουργία, ενώ αντάλλαξαν απόψεις και για την πρόσφατη πρόταση του πρωθυπουργού για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού μείωσης της κατανάλωσης στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κρίση στις τιμές της ενέργειας είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Επιπλέον, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση προκειμένου να καταστεί πύλη της Ε.Ε. για τη μεταφορά ενέργειας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναφέρθηκαν στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον συντονισμό των ευρωπαϊκών ενεργειών για την στήριξη του Κιέβου.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την υπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας ότι η Ελλάδα επιθυμεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις κυριαρχίας αποτελούν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές ούτε από την Ελλάδα, ούτε από την Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά στο Μεταναστευτικό, ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Στη συνάντηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, η πρέσβης της Ελλάδας στη Γερμανία Μάρα Μαρινάκη, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Δένδιας σε Μπέρμποκ: Μην παραδώσετε τα υποβρύχια στην Τουρκία

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στη συνάντηση που είχε με την ομόλογό του της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, τόνισε πως «θεωρούμε την χώρα σας έναν από τους στενότερους εταίρους μας στη ευρωπαϊκή οικογένεια» και έστειλε μήνυμα πως μετά την Ουκρανία, η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελέσει το επόμενο θύμα οποιουδήποτε επιθυμεί επεκτατική πολιτική.

Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας έθεσε το θέμα της παράδοσης γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία, λέγοντας ότι κινδυνεύει να αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων υπέρ μιας χώρας που αν και είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει εκδώσει απειλή πολέμου σε βάρος της Ελλάδας. Μίας χώρας που παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα, κατέχει παράνομα έδαφος κράτους μέλους της ΕΕ, μιας χώρας που κονιορτοποιεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έθιξε και το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων το οποίο είπε ότι «παραμένει ανοιχτό».

Μπέρμποκ και Δένδιας συζήτησαν για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια αλλά και τις προοπτικές για ενεργειακή συνεργασία. Από την μεριά της η Αναλένα Μπέρμποκ, ξεκίνησε την ομιλία της τονίζοντας ότι θεωρεί πως ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γερμανία υπάρχει μία βαθιά φιλία χρόνων, η οποία όμως έχει αρκετές «ουλές». Συνέχισε, υπογραμμίζοντας μία γερή φιλία βασίζεται στην ειλικρινή συζήτηση, όπου και πραγματοποιείται με τον Ν. Δένδια. Επιπροσθέτως, παραδέχτηκε ότι η στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης δεν ήταν σωστή. «Έπρεπε να ακούμε περισσότερο την ελληνική πλευρά», δήλωσε.

«Τα νησιά στο Αιγαίο είναι ελληνικό έδαφος»

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία έστειλε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ: «Είναι σαφές ότι οι συγκρούσεις μεταξύ εταίρων στο ΝΑΤΟ πρέπει να επιλύονται μέσω της συζήτησης και αυτό άλλωστε, η διένεξη στους κύκλους της Συμμαχίας είναι αυτή που επιθυμεί ο Πούτιν. Είναι σημαντικό λοιπόν να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός της κυριαρχίας και σήμερα όταν μιλάμε για το Διεθνές Δίκαιο αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει ακόμα κι όταν είναι πολύ περίπλοκα τα ζητήματα του Διεθνούς Δικαίου, κάποια ζητήματα είναι πάρα πολύ σαφή».

Και συνέχισε: «Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό. Χρειαζόμαστε ενότητα, διάλογο και αυτές τις δύσκολες στιγμές χρειαζόμαστε να ενεργούμε με σύνεση όπως πράττετε εσείς ως κυβέρνηση. Η δική μου κυβέρνηση λοιπόν δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό της Ελλάδας προς όφελος ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA