Μενού
  • Α-
  • Α+

Η «κολλημένη κασέτα» της Άγκυρας τους τελευταίους μήνες για τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο εκτιμάται ότι στοχεύει στην εκ προοιμίου νομιμοποίηση μίας κίνησης σε βάρος της χώρας μας. Παρόλα αυτά, Γερμανία και Γαλλία την Παρασκευή έδειξαν την αμέριστη στήριξή τους στην Ελλάδα, με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρουσία της Γερμανίδας ομολόγου του, Αναλένα Μπέρμποκ, που ανέφερε πως η Γερμανία «γίνεται εργαλείο της προβοκάτσιας των Ελλήνων» και πως «δεν πρέπει να προπαγανδίζει». 

Διαβάστε ακόμη: Αποκάλυψη Bloomberg: Η Ρωσία στέλνει 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία για τον πυρηνικό σταθμό

Η αιτία για αυτό το κρεσέντο ήταν οι αφοπλιστικές δηλώσεις της κυρίας Μπέρμποκ στη συνάντησή της με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια. Υπογράμμισε, πως είναι αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία των ελληνικών νησιών. «Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το ίδιο θα πει και στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας. Επεσήμανε, δε, ότι οι συγκρούσεις μεταξύ εταίρων του ΝΑΤΟ πρέπει να επιλύονται με συζήτηση. 

Με φόντο την επίσκεψη της Γερμανίδας ομολόγου του στην Τουρκία, ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε τις κατηγορίες ότι η Ελλάδα «παραβιάζει τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, στρατιωτικοποιώντας τα νησιά». «Είναι λαθος η Γερμανία να υποστηρίζει μια χώρα, την Ελλάδα, ενω κάνει λάθος. Κι αυτό το κάνει επειδή είναι μέλος της ΕΕ», συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Άμεση ήταν όμως και η απάντηση της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών. «Δεν ξέρω αν η μετάφραση ήταν λάθος, όμως η Γερμανία δεν είναι θύμα προπαγάνδας. Ως μέλος τς ΕΕ και ως η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης, ενδιαφερόμαστε για τα σύνορά μας και τα σύνορα της ΕΕ, και στην Ελλάδα μίλησα ξεκάθαρα για το θέμα αυτό», δήλωσε από την πλευρά της κα. Μπέρμποκ. Όσο για τον Τούρκο ΥΠΕΞ, εκείνος επιχείρησε να τα «μαζέψει» αναφέροντας πως ίσως να έγινε κάποιο λάθος στην μετάφραση. «Εγώ δεν είπα ότι η Γερμανία κάνει προπαγάνδα αλλά ότι η Γερμανία γίνεται θύμα προπαγάνδας της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μήνυμα στήριξης από το Παρίσι: Η Γαλλία στο πλευρό της Ελλάδας έναντι των απειλών κατά της εθνικής κυριαρχίας της

Και η Κατρίν Κολονά, ΥΠΕΞ Γαλλίας,  έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως η χώρα της , όπως στο παρελθόν και όπως έχει επαναλάβει και ο Γάλλος πρόεδρος, είναι σύμμαχος και φίλη χώρα με την Ελλάδα και θα σταθεί αλληλέγγυα έναντι των απειλών κατά της κυριαρχίας της.  Σημείωσε πως ο Νίκος Δένδιας την ενημέρωσε για «τη μεγάλη του ανησυχία όσον αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, τις απειλές κατά της κυριαρχίας της Ελλάδας, κάποιες δηλώσεις ενός εταίρου μας». Αναφερθείσα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επισήμανε πως είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περιοχή για την Ελλάδα και τη Γαλλία, αλλά και μια περιοχή ανησυχίας.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Δένδιας: Η Γαλλία βρέθηκε πάντα στο πλευρό της Ελλάδας χωρίς περιστροφές

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπογράμμισε τη σημασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ενημερώνοντας τη Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά «σχετικά με την έξαρση της τουρκικής ρητορικής και τις ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή», καθώς και για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, μία ημέρα μετά την επίσκεψή του στην Κύπρο.

Σε κοινές δηλώσεις με τη Γαλλίδα υπουργό Εξωτερικών κατά την πρώτη συνάντησή τους στο Παρίσι μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, ο Νίκος Δένδιας αναγνώρισε και ευχαρίστησε ότι η Γαλλία βρέθηκε δίπλα στην Ελλάδα πάντα χωρίς περιστροφές και διαμήνυσε ότι χάρη στα γαλλικά όπλα η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδας ενισχύεται απέναντι σε κάθε εξωτερική απειλή. Επίσης, υπενθύμισε πως τα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο σήμερα, η Γαλλία έχει υπογράψει και τη Συνθήκη της Λωζάννης και του Συνθήκη του Μοντρέ για τα Στενά και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947.

Δένδιας: Ο αναθεωρητισμός είναι απαράδεκτος στον 21ο αιώνα

Περαιτέρω, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής και πόσο ο αναθεωρητισμός είναι απαράδεκτος στον 21ο αιώνα, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών. Εστιάζοντας στην πορεία των διμερών σχέσεων, τις χαρακτήρισε εξαιρετικές, είπε πως η Γαλλία είναι ένας από τους σημαντικότερους στρατηγικούς εταίρους της Ελλάδας με τον οποίον τις συνδέουν αρχές και αξίες, σημείωσε πως συνεχίζεται με τη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και ανέδειξε πόσο σημαντική είναι για την Ελλάδα η συνεννόηση με τη Γαλλία.

«Έφτασε στο υψηλότερο σημείο με την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής Σχέσης, το προηγούμενο Σεπτέμβρη. Μια ξεχωριστή συμφωνία, η οποία συμπεριλαμβάνει και ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής» επισήμανε. Όπως κατέστησε σαφές, η σχέση των δύο χωρών έχει μια στέρεη βάση: τις κοινές αρχές και αξίες, την ελευθερία, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών, την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, τον διάλογο, την ειρηνική επίλυση των διαφορών και την αποφυγή της χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε την προσήλωση της Ελλάδας στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Η Ελλάδα θα συνεχίζει να στηρίζει αυτές τις αρχές στην εξωτερική της πολιτική.

Γερμανικός Τύπος: «Οι Γκρίζοι Λύκοι εποφθαλμιούν το Αιγαίο»

Παράλληλα, αναλυτικό δημοσίευμα για τη φιλόδοξη διπλωματική ατζέντα του Ερντογάν φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, που αναφέρεται και στις διεκδικήσεις απέναντι στην Ελλάδα: «Κάθε τόσο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη διεισδύουν στον ελληνικό εναέριο χώρο. Η Τουρκία απειλεί ανοιχτά τους Έλληνες με άσκηση βίας, εάν η Αθήνα δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από ελληνικά νησιά του Αιγαίου, απέναντι από τις τουρκικές ακτές.Η Άγκυρα επικαλείται διεθνείς συνθήκες του προηγούμενου αιώνα. Μέσω Twitter ο Ερντογάν προειδοποίησε τους Έλληνες να μην κάνουν όνειρα, που μπορεί αργότερα να μετανιώσουν. Αυτά βρίσκουν απήχηση στους ψηφοφόρους. Ο πρόεδρος ανταποκρίνεται στη νοσταλγία πολλών Τούρκων για την αναβίωση οθωμανικών μεγαλείων», αναφέρει το δημοσίευμα.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, στις εδαφικές διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας που προβάλλει το εθνικιστικό κόμμα MHP, κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, αναφέρεται δημοσίευμα της Rheinische Post με τίτλο «Οι Γκρίζοι Λύκοι εποφθαλμιούν το Αιγαίο». Μεταξύ άλλων σημειώνεται: «Εδώ και μήνες η τουρκική κυβέρνηση αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε 22 νησιά του Αιγαίου. Το νέο στοιχείο είναι ότι ακόμη και η Κρήτη, το μεγαλύτερο ελληνικό νησί, θεωρείται τουρκικό. Ο χάρτης των Γκρίζων Λύκων δείχνει ‘που έχουν χαραχθεί τα σύνορα για την τουρκική εθνική συνείδηση', δήλωσε μέσω Twitter ο επικεφαλής των Γκρίζων Λύκων, Γιλντιρίμ. Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου εκθειάζει τα όνειρα για μία Μεγάλη Τουρκία».

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει από τον Ερντογάν να λάβει θέση για τις διεκδικήσεις του Μπαχτσελί, αλλά «μέχρι στιγμής ο Ερντογάν σιωπά. Δεν αναμένεται να τηρήσει αποστάσεις από τον Μπαχτσελί, με τον οποίο συγκυβερνά από το 2018. Χωρίς το MHP ο Ερντογάν δεν διαθέτει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Χρειάζεται επειγόντως τις ψήφους των Τούρκων εθνικιστών για τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που διεξάγονται την άνοιξη. Παρατηρητές εκτιμούν κατά συνέπεια ότι στους επόμενους μήνες ο Ερντογάν θα συνεχίζει να υποδαυλίζει τις αντιπαραθέσεις με την Ελλάδα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA