Μενού
  • Α-
  • Α+

Εισηγήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου με στόχο τη διασφάλιση της σταθερότητας στη χώρα εν μέσων των παγκόσμιων αβεβαιοτήτων και κρίσεων, καταφθάνουν εκ νέου το τελευταίο διάστημα στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μπροστά στην πόλωση που διαμορφώνεται στην πολιτική σκηνή μετά και την υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, αν και καταδεικνύουν σταθερή υπεροχή του κυβερνώντος κόμματος δεν αγγίζουν προς ώρας τουλάχιστον το ποσοστό που μπορεί να της εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Και η διάρρηξη πλέον των όποιων σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας με τη Χαριλάου Τρικούπη καθιστούν αδύνατο τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στις δεύτερες εκλογές μετά την απλή αναλογική, σε μια στιγμή που η χώρα έχει ανάγκη κάποιον να κρατάει σταθερό το τιμόνι.  

Κατόπιν τούτου, συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη επαναφέρουν το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμ/tag/συριζαου της ενισχυμένης αναλογικής που ψήφισε η ΝΔ το 2020, με στόχο την αύξηση του μπόνους για το πρώτο κόμμα στις 50 έδρες από 40 σήμερα. Κυρίαρχο επιχείρημα όσων διατυπώνουν αυτή την άποψη είναι η εξασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας της χώρας μετά τον αφοπλισμό της «βόμβας» της απλής αναλογικής του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρούν βέβαιο ότι δεν θα οδηγήσει στην «προοδευτική διακυβέρνηση»  την οποία οραματίζεται ο Αλέξης Τσίπρας. 

Διαβάστε ακόμη: Βουλή: Εγκρίθηκε η σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις με 142 «ναι» - Σύσσωμη υπέρ η αντιπολίτευση

Το ζήτημα συζητείται πολύ έντονα τελευταία και στο εσωτερικό της ΝΔ, όπως αποκαλύφθηκε από το δημόσιο αίτημα του Μάξιμου Χαρακόπουλου που κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην αλλαγή του εκλογικού νόμου προκαλώντας μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ να το αποδεχθεί εφόσον πιστεύει ότι θα κερδίσει τις εκλογές. «Ιδού και η Ρόδος, ιδού και το πήδημα», τόνισε μιλώντας στο κανάλι της Βουλής,  υποστηρίζοντας παράλληλα  ότι αποτυπώνει το κλίμα που εισπράττει από τους συναδέλφους του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Τον προβληματισμό που επικρατεί στο γαλάζιο στρατόπεδο επιβεβαίωσε και η Ντόρα Μπακογιάννη μέσα από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ, αναφέροντας ότι το θέμα συζητείται σε όλα τα βουλευτικά και δημοσιογραφικά πηγαδάκια. Η ίδια πάντως υπενθύμισε ότι ο Πρωθυπουργός έχει δεχτεί ξανά παρόμοιες εισηγήσεις τις οποίες απέρριψε. «Είναι ένας άνθρωπος που δύσκολα πιέζεται, δύσκολα παίρνει πίσω αυτά που λέει. Είναι απόφαση δική του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, στη συζήτηση επιχείρησε να βάλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ερωτηθείς σχετικά στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών απάντησε λακωνικά: «η κυβέρνηση προχωρά για τις εκλογές του 2023 με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή». 

Παράλληλα, άλλα κυβερνητικά στελέχη διαφωνούν με το σκεπτικό όσων προκρίνουν την αλλαγή του εκλογικού νόμου, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα εκλαμβανοταν ως ένδειξη «ηττοπάθειας» και αλλαγής των κανόνων με γνώμονα το κομματικό συμφέρον, γεγονός που όπως επισημαίνουν δεν ταιριάζει στον θεσμικό τρόπο που κινείται ο Πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποκλείσει πολλάκις και κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου.  «Είμαι ένας υπεύθυνος, θεσμικός πολιτικός, ο οποίος έχει μάθει να πορεύεται με κανόνες», είχε τονίσει τον περασμένο Μάρτιο στο Συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου, ενώ και τον Ιούνιο σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ είχε διαβεβαιώσει ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού, δηλώντας ρητά πως «ή θα πάρουμε αυτό το ποσοστό (σ.σ. 37%-38% της ενισχυμένης αναλογικής) οπότε ο ελληνικός λαός θα μας έχει πει “έχετε την δυνατότητα να κυβερνήσετε αυτοδύναμοι” ή δεν θα πάρουμε αυτό το ποσοστό, οπότε ουσιαστικά θα μας έχει υποδείξει, αλλά στις συνθήκες του εκλογικού νόμου της ενισχυμένης αναλογικής, ότι δεν πρέπει να κυβερνήσουμε μόνοι μας, οπότε προφανώς και θα σεβαστούμε την εντολή του ελληνικού λαού».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA