Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο Μαξίμου δεν σκέφτονται ανασχηματισμό εξ’ όσων γνωρίζω και μάλιστα συνεργάτης του πρωθυπουργού μου επεσήμανε πως κατά την κρίση του το παρόν υπουργικό σχήμα θα μας οδηγήσει στις εκλογές. Αυτό δεν σημαίνει πως στο μεταξύ δεν γίνονται διορθωτικές κινήσεις. Για παράδειγμα μαθαίνω πως το βασικό σενάριο θέλει την εποπτεία της ΕΥΠ να αναλαμβάνει ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Άλλωστε βάσει των αρμοδιοτήτων που προκύπτουν από το ΦΕΚ του διορισμού του, ο κ. Γεραπετρίτης έχει υπό την εποπτεία του όλες τις υπηρεσίες που υπάγονται στον πρωθυπουργό. Μετά μάλιστα και το θέμα των υποκλοπών στο τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη, το βλέπω αρκετά πιθανό ως το τελικό σενάριο. 

Διαβάστε ακόμη: ΔΕΘ: Τι θα καθορίσει την τελική κατάρτιση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού

«Φρένο» για τον εκλογικό νόμο

Πολλαπλές είναι οι εισηγήσεις που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου για την ανάγκη να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και επανέλθει στα στάνταρ του νόμου Παυλόπουλου, καθώς μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων, το πολιτικό περιβάλλον έχει αλλάξει δραματικά και η συγκυρία δεν επιτρέπει κυβερνητικούς πειραματισμούς. Όλα τα παραπάνω φτάνουν και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου επίσης υπάρχουν θιασώτες της άποψης ότι ο νόμος πρέπει να αλλάξει, ενώ και πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές, ιδίως της περιφέρειας, καίγονται. Αρμόδιος παράγων, πάντως - πιο αρμόδιος δεν γίνεται- μου έλεγε ότι το θέμα δεν συζητείται καν στο Μαξίμου, άρα δεν είναι στην ατζέντα του πρωθυπουργού. Από την άλλη, πολύπειρο πολιτικό στέλεχος που ξέρει καλά τον κ. Μητσοτάκη είναι της άποψης ότι, συν τω χρόνω, θα το ξανασκεφτεί. 

Η Όλγα παρεμβαίνει

Μπορεί τα εσωκομματικά της ΝΔ να μην έχουν καμία σχέση με τα...όργια του παρελθόντος, εσχάτως, όμως, κάτι κινείται. Και αυτό δεν είναι άλλο από τη βουλευτή της Α' Αθηνών, Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία παρεμβαίνει για μια σειρά θεμάτων που δεν «βολεύουν» ακριβώς την κυβέρνηση. Τελευταία παρέμβαση τα όσα είπε για τη νέα αντιπρόεδρο του ΣτΕ, Μαριάνθη Παγουτέλη, την οποία πρότεινε ο υπουργός Δικαιοσύνης στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο. Η κυρία αυτή έχει ορισμένες μάλλον περίεργες απόψεις για τους Εβραίους και έλεγε ότι ο Χίτλερ έπρεπε να έχει πάρει πιο δραστικά μέτρα γι' αυτούς, ενώ ανήκει στη μειοψηφία που είχε κρίνει αθώο τον Κωνσταντίνο Πλεύρη για το βιβλίο του «Εβραίοι, όλη η αλήθεια». Για το θέμα παρενέβη και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, ενώ η κυρία Κεφαλογιάννη έγραψε - και σωστά - ότι «η ελληνική Πολιτεία πρέπει να θωρακίζεται και να προστατεύεται απέναντι σε κάθε είδους μισαλλοδοξία και διακρίσεις». Με άλλα λόγια, δεν βάζεις τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα. 

Η σιωπή Σημίτη

Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση έκανε έμπειρος περί τα πασοκικά παράγων αυτές τις μέρες. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει επανενεργοποιηθεί και συμβουλεύει μάλιστα τον Νίκο Ανδρουλάκη για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Και ο Γιώργος Παπανδρέου είναι σε κοινό άξονα με τον κ. Ανδρουλάκη. Ο μόνος που δεν έχει μιλήσει, όμως, είναι ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος παρακολουθεί τις εξελίξεις από μια απόσταση. 

Κανονικά στη ΔΕΘ ο Ανδρουλάκης 

Μετά την ομιλία στο Ζάππειο ο Νίκος Ανδρουλάκης υποβλήθηκε επιτυχώς σε επέμβαση αποκατάστασης ρήξης του πρόσθετου χιαστού. Η ενημέρωση της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρει πως ο πρόεδρος του κόμματος θα επανέλθει άμεσα στα καθήκοντά του. Ρώτησα και έμαθα πως θα είναι κανονικά στη ΔΕΘ την μεθεπόμενη Πέμπτη, που είναι και η μέρα που θα πραγματοποιήσει τη δική του συνέντευξη Τύπου. Εγώ ευχήθηκα στον πρόεδρο περαστικά και ρώτησα συνεργάτη του εάν σκοπεύει να ξαναπιάσει μπάλα του μπάσκετ μέχρι τις εκλογές. Απάντηση δεν πήρα. Έμαθα πάντως ότι από τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Δημήτρης Κουτσούμπας ήταν αυτός που επικοινώνησε με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ για ευχές ταχείας ανάρρωσης. Για επικοινωνία με Μητσοτάκη ή Τσίπρα δεν έπιασε κάτι το αυτί μου. 

Φρέσκο affair

Μιας και είναι Δευτέρα και προερχόμαστε από το Σαββατοκύριακο, να πούμε και ένα κάπως πιο... πιπεράτο νέο που έσκασε στη μικρή μας πιάτσα. Πολιτικό πρόσωπο από τη νέα γενιά και το κυβερνητικό στρατόπεδο, από τα προβεβλημένα και με θετικό πέρασμα, είναι ξανά ερωτευμένο. Το έτερον ήμισυ είναι... εντός και εκτός πιάτσας, αλλά όχι πολιτικός. Πληροφορούμαι ότι το ειδύλλιο εξελίσσεται σε χαμηλούς τόνους και μακριά από τα κοσμικά στέκια, όπως μας είχε συνηθίσει με προηγούμενες σχέσεις το πολιτικό πρόσωπο. Ίσως να είναι και καλύτερα, όμως, έτσι, μέχρι η σχέση να σφυρηλατηθεί και να δούμε, αν θα έχει διάρκεια στον χρόνο. 

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών σε Άγκυρα και Αθήνα  

Με το κρεσέντο των τουρκικών επιθετικών δηλώσεων να πιάνει κόκκινο μέσα στο Σαββατοκύριακο η διπλή επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών, Καθρίν Κολονά, σε Άγκυρα κι Αθήνα αποκτά ιδιαίτερη σημασία αφού στο υπουργείο Εξωτερικών περιμένουν ένα τράβηγμα αυτιού στην Άγκυρα με αφορμή τα όσα επιθετικά εκστομίζουν κατά της Αθήνας. Περιμένω να δω τις δηλώσεις της σήμερα στην Τουρκία για να αναμείνω την αντίστοιχη καταδίκη σε ελληνικό έδαφος. 

Ταξίδια Κικίλια στην Ευρώπη 

Τρεις είναι οι βασικοί σταθμοί του υπουργού Τουρισμού στην προσπάθειά του να επεκτείνει την τουριστική περίοδο. Πρώτη στάση είναι το Βερολίνο, το οποίο επισκέπτεται από σήμερα και έχει σημαντικές συναντήσεις με μεγάλες εταιρείες της τουριστικής αγοράς όπως η Lufthansa και η TUI. Συνεργάτες του Βασίλη Κικίλια μου επεσήμαναν πως τα βασικά μέρη που εστιάζουν Ευρωπαίοι συνταξιούχοι για διακοπές είναι η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Κρήτη, η Κως, η Κέρκυρα και η Ρόδος. Εν ολίγοις οι πιο σημαντικοί τουριστικοί προορισμοί. Τα δυο επόμενα ταξίδια Κικίλια είναι σε Βιέννη και Στοκχόλμη. 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA