Μενού
  • Α-
  • Α+

Την έκθεση του διεπιστημονικού εργαστηρίου Citizen Lab, του Πανεπιστημίου του Τορόντο, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις 45 χώρες όπου καταγράφηκε δραστηριότητα του λογισμικού κατασκοπίας «Pegasus» την περίοδο 2017-19 φέρνει στο φως η εφημερίδα «Τα Νέα» προκαλώντας παράλληλα την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας που θέτει -και ζητά απάντηση- τρία ερωτήματα προς τον τότε πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα. 

Διαβάστε ακόμη: Μπούμερανγκ για τον ΣΥΡΙΖΑ η Εξεταστική για τις παρακολουθήσεις «βλέπει» το γαλάζιο στρατόπεδο

Οπως σημειώνει το δημοσίευμα, το Pegasus όπως και άλλα παρεμφερή λογισμικά που φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί κυρίως στο Ισραήλ, έχει τη δυνατότητα παγίδευσης μέσω αποστολής ειδικών «ελκυστικών» SMS στο κινητό τηλέφωνο του στόχου. Στο SMS, σημειώνεται, το υποψήφιο θύμα καλείται να ανοίξει ύστερα από φιλική παραίνεση αγνώστου αποστολέα έναν διαδικτυακό τόπο που έχει μεγάλες ομοιότητες -αλλά δεν είναι το ίδιο- με γνωστές ενημερωτικές ιστοσελίδες. 

Οι ερευνητές του καναδικού εργαστηρίου που πραγματοποίησαν ενδελεχή έλεγχο σε παγκόσμια κλίμακα, ανακάλυψαν ότι οι παρακολουθήσεις με το «Pegasus» πραγματοποιούνταν σε 45 χώρες με τη χρήση περίπου 35 «κόμβων»-διαχειριστών. Σημειώνει ότι η εισβολή του παράνομου λογισμικού στα κινητά ελληνικών στόχων έγιναν μέσω του δικτύου της Otenet SA που ήταν πάροχος δικτύου κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας την περίοδο 1996-2009 και την οποία φέρεται να χρησιμοποιούσαν και οι υπάλληλοι της ΕΥΠ. Είναι ενδεικτικό, σημειώνει το δημοσίευμα των Νέων, πως ο ιστότοπος Wikileaks είχα αποκαλύψει , τον Μάιο του 2018, απόπειρα προμήθειας παρόμοιου συστήματος από υπάλληλο της ΕΥΠ το 2014 με τη χρήση υπηρεσιακού mail της Otenet.

Νέα Δημοκρατία: «Γνώριζε ο κ. Τσίπρας για το Pegasus;»

Με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία σημειώνει, μετά το δημοσίευμα, πως: «"Τα Νέα" σήμερα αποκαλύπτουν έκθεση του Citizen Lab στην οποία καταγράφονται στοιχεία για χρήση του κακόβουλου λογισμικού Pegasus στην Ελλάδα από το 2016, καθώς και συζητήσεις της ΕΥΠ, τότε, για απόκτηση του συγκεκριμένου λογισμικού. Πρόκειται για το κακόβουλο λογισμικό για το οποίο γίνεται έρευνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς έχει εντοπιστεί σε σειρά χωρών. Και είναι η περίοδος για την οποία έχουν υπάρξει δημόσιες αναφορές για παρακολούθηση του σημερινού Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά τη σημερινή αποκάλυψη, έχουμε να θέσουμε τα εξής ερωτήματα:

  • 1. Ο κ. Τσίπρας γνώριζε για το Pegasus και για την λειτουργία του στην Ελλάδα; 
  • 2. Είχε ενημερωθεί από τον κ. Ρουμπάτη για αυτή την έκθεση του Citizel Lab; Αν είχε ενημερωθεί, σε ποιες ενέργειες προέβη; 
  • 3. Η ΑΔΑΕ έκανε ελέγχους και αν ναι, κατέληξαν κάπου;

Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις του κ. Τσίπρα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA