Μενού
  • Α-
  • Α+

Με την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο «Βελλίδειο» ολοκληρώνει την παρουσία του ο Αλέξης Τσίπρας στην 86η ΔΕΘ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να δεχτεί ερωτήσεις για τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε, χθες, στη διάρκεια της ομιλίας του καθώς και τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών στο τέλος της τετραετίας.

Κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, το βράδυ του Σαββάτου (17/9), ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε το μοντέλο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αν κερδίσει τις εκλογές, και ανέλυσε το πρόγραμμα του κόμματος του που περιλαμβάνει μειώσεις λογαριασμών ρεύματος, 800 ευρώ κατώτατο μισθό, ΑΤΑ, προσλήψεις στην Υγεία και την Παιδεία, αφορολόγητο 10.000 ευρώ κ.α..

Στη σημερινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα, δύο είναι τα ζητήματα που αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο. Πρώτον, η κοστολόγηση των μέτρων, που εξήγγειλε χθες προκαλώντας σχόλια για «νέο Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, και, δεύτερον, το ζήτημα των υποκλοπών που αγγίζει και την περίοδο διακυβέρνησής του. Με τη συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέφτει ουσιαστικά η αυλαία της 86ης ΔΕΘ.

Παρακολουθήστε σε Live Streaming τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ:

Η πρώτη ερώτηση που δέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν για το κόστος των μέτρων που εξήγγειλε χθες. «Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο. Δεν διαφέρει σε πολύ απ’ αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αλλά διαφέρει στο όραμα. Ο κ. Μητσοτάκης όσο διαρκεί κρίση με τον πληθωρισμό παίρνει από τους φόρους της μεσαίας τάξης και πριμοδοτεί την αισχροκέρδεια. Εμείς έχουμε άλλο μοντέλο. Θα φορολογήσουμε την αισχροκέρδεια». 

Ακολούθησε ερώτηση αναφορικά με τις παρακολουθήσεις και γιατί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να μιλήσει για το θέμα. «Μιλάμε για μια αντιδημοκρατική εκτροπή που δεν έχουμε ξαναδεί από τη Μεταπολίτευση και μετά. Σε καμία ευνομούμενη δημοκρατία ο πρωθυπουργός δεν θα είχε μείνει στη θέση του έχοντας πιαστεί ότι παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους. Ο κ. Μητσοτάκης όφειλε, μετά τις παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη, Κουκάκη, Σπίρτζη με το ίδιο παράνομο λογισμικό, μετά από όλα αυτά δεν είναι δυνατόν να ρίχνει την ευθύνη στον ανιψιό του. Μιλάμε για πολιτική δειλία. Αν εξαιρέσεις βαρυσήμαντες παρεμβάσεις σημαντικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι δυνατόν η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ να αποδέχεται την εκτροπή. Το σκάνδαλο Μητσοτάκη είναι σκάνδαλο Νέας Δημοκρατίας. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχαμε παραίτηση Μητσοτάκη και αντικατάσταση από την πλειοψηφία. Εμένα αυτό δεν θα με συνέφερε. Εχω κάθε λόγο να πάω σε εκλογές με αντίπαλο τον κ. Μητσοτάκη και όσα τον βαραίνουν», απάντησε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν έδωσα εντολή παρακολούθησης του Πιτσιόρλα»

Για την παρακολούθηση Πιτσιόρλα από την ΕΥΠ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: «Εγώ ως πρωθυπουργός είχε απόλυτα θεσμική σχέση. Δεν ήταν υπό την πολιτική ευθύνη του υπουργού αλλά ο διοικητής για κρίσιμα θέματα, με ενημέρωνε. Η ΕΥΠ, λοιπόν, αποφάσισε για λόγους που αφορούν οικονομικό έγκλημα αποφάσισε να διευρύνει την έρευνα. Δεν έδωσα καμία εντολή παρακολούθησης του κ. Πιτσιόρλα. Ενημερώθηκα αφού είχε δοθεί η εντολή και έπραξα, πιστεύω, όπως θα έπρεπε να πράξει κάθε πρωθυπουργός που σέβεται τον όρκο στο Σύνταγμα και τους νόμους. Ζήτησα από τον διοικητή της ΕΥΠ αν υπάρξει επιβαρυντικό στοιχείο να με ενημερώσει. Είχαμε την “κακιά συνήθεια” επί των ημερών μας να μην καταστρέφουμε φακέλους».

Οσον αφορά τις εξηγήσεις που ζήτησε ο Στέργιος Πιτσιόρλας από τον ίδιο, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Δεν έχω να δώσω εξηγήσεις σε κανέναν. Δεν παρακολουθούσα κανέναν, δεν έδωσα εντολή για κανέναν. Η ΕΥΠ, με άδεια εισαγγελέα, αποφάσισε. Τι θα λέγατε σήμερα αν τότε παρενέβαινα για να αποκλειστούν μέλη που είναι φίλοι μου; Ο κ. Πιτσιόρλας έχει κάθε λόγο να αναζητήσει τις αιτίες, για τον καθένα μας όμως υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερο τεκμήριο ότι έξι χρόνια μετά η υπόθεση έχει προχωρήσει και έξι πρόσωπα κατηγορούνται. Δεν είναι ένας αόριστος εθνικός λόγος. Όσο ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, κ. Ρουμπάτης, όσο και ο προκάτοχός του, ο κ. Δραβίλας, κατέθεσαν το σκεπτικό τους και διαφώτισαν την επιτροπή. Εμείς τις δίνουμε όλες τις απαντήσεις. Ήταν απόλυτα θεσμική η συμπεριφορά μας. Δεν φοβόμαστε την αλήθεια. Αυτή η προσπάθεια του φθηνού συμψηφισμού… Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να πείσει ότι όλοι το ίδιο είμαστε. Δεν είμαστε. Είναι κατάντια αυτό οι “άριστοι” να είναι το ίδιο με τους “κατσαπλιάδες”».

«Εχουμε ηθική υποχρέωση προς τη μεσαία τάξη»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε αν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα μέτρα που εξήγγειλε για τη μεσαία τάξη θα τηρηθούν. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεσαία τάξη ήταν ο εύκολος στόχος της περιόδου των μνημονίων. Την περίοδο τη δική μας με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είχε μια αύξηση εισοδήματος, αλλά είχε επιβάρυνση. Είπα ότι αδικήσαμε τη μεσαία τάξη. Δεν ήταν όμως επιλογή μας. Ξεχνάτε τι περάσαμε. Ξεχνάτε όταν δεν έκλειναν οι αξιολογήσεις και κάποιοι έλεγαν Γερούν γερά; Και στήριζαν τους δανειστές; Ξεχνάτε ότι ήμασταν σε μνημόνια και έπρεπε να βγάλουμε το κεφάλι της χώρας έξω από το νερό; Εμείς τα καταφέραμε. Ρυθμίσαμε το χρέος, δημιουργήσαμε τρίμηνα αναπτυξιακών ρυθμών, αφήσαμε 37 δις ευρώ στα ταμεία. Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη όχι από συνειδητή επιλογή αλλά γιατί έπρεπε να βγούμε από τα μνημόνια. Εγώ προσωπικά αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε μια ηθική υποχρέωση. Να αποκαταστήσουμε τις αδικίες. Ο κ. Μητσοτάκης εξελέγη με σημαία τη μεσαία τάξη και είδα τι της επιφύλαξε. Τα λέγαμε και προεκλογικά εμείς, ότι την ολιγαρχία θα εξυπηρετήσει», απάντησε ο κ. Τσίπρας.

«Η αλήθεια θα βγει στο φως για τις παρακολουθήσεις»

Ακολούθησε ερώτηση για το θέμα των παρακολουθήσεων, για το αν ο κ. Κοντολέων τον ενημέρωσε ποτέ για κάποια υπόθεση αλλά και τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να μην «θαφτεί στο σκοτάδι αυτή η ιστορία». «Με τον κ. Κοντολέων είχα μονάχα μια θεσμική επίσκεψη αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων και μετά την προειδοποίηση που είχα κάνει στον πρωθυπουργό, ότι διαπράττει μέγα ατόπημα αλλάζοντας τον νόμο για να τον κάνει διοικητή της ΕΥΠ αλλά και με την επισήμανση ότι είναι λάθος να παίρνει την ευθύνη της ΕΥΠ το γραφείο του πρωθυπουργού. Ο κ. Κοντολέων ήρθε μισή ώρα στο γραφείο μου στη Βουλή, για μια εθιμοτυπική επίσκεψη και δεν έγινε καμία ενημέρωση ενώ υπήρχαν σημαντικά γεγονότα για την εθνική μας ασφάλεια», ήταν η αρχική απάντηση.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να απαξιώσει την κοινοβουλευτική διαδικασία. Η εξεταστική επιτροπή είναι μια παρωδία. Υπάρχει πλειοψηφία της ΝΔ με αποτέλεσμα να μην καλούνται μάρτυρες, να μην επιτρέπονται καταθέσεις, να δημιουργούνται εντάσεις. Ένας εξευτελισμός της δημοκρατικής διαδικασίας. Εξευτελισμός ήταν όταν αποκαλύφθηκε ότι το ίδιο κακόβουλο λογισμικό που μόλυνε το κινητό Κουκάκη και αποπειράθηκε να μολύνει Ανδρουλάκη και Σπίρτζη. Για ποιον άραγε; Όσο το κινητό ήταν ενεργό, είχαν τη δυνατότητα να ακούν συνομιλίες αλλά και να το ενεργοποιούν σε συνεδριάσεις της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, σε συζητήσεις με εμένα. Είχαν τη δυνατότητα να ανοίγουν κάμερα… Κανείς δεν μιλάει για αυτό. Κανείς! Είμαστε όλοι υπεύθυνοι απέναντι στους πολίτες. Όλα τα διεθνή ΜΜΕ έχουν καταδείξει ως κύριο ζήτημα την κατάλυση της δημοκρατικής λειτουργίας στη χώρα. Όλα, Financial Times, New York Times, Guardian, Politico και εδώ λειτουργούμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Τελικός κριτής είναι ο λαός αλλά δεν θα αφήσουμε έτσι την υπόθεση. Και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, και με την αρμόδια επίτροπο και στο θεσμικό πλαίσιο της χώρας, θα παλέψουμε να μη μείνει στο σκοτάδι η υπόθεση. Ποινικές ευθύνες πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν όσοι γνωρίζουν την αλήθεια και την αποκρύπτουν. Εδώ δεν έχουμε πολιτικό λάθος. Έχουμε αξιόποινη πράξη. Όσο δεν λένε την αιτία των παρακολουθήσεων, επικαλούμενοι απροσδιόριστο εθνικό λόγο, επιβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται μόνο για αυτούς τους δυο. Δεν μπορούμε να πάμε στις εκλογές με τον αρχηγό ενός κόμματος να έχει τέτοιο ανοικτό ζήτημα. Δεν γίνεται αυτό. Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, με όσα θεσμικά μέσα διαθέτουμε για να βγει στο φως η αλήθεια. Η αλήθεια θα βγει στο φως. Δεν θα την κρύψουν στο σκοτάδι», πρόσθεσε.

«Το πάρτι με την αισχροκέρδεια θα τελειώσει»

Αναφερόμενος στην πρότασή του για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα γίνει μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και το πάρτι της αισχροκέρδειας, με πρωταγωνίστρια τη ΔΕΗ, θα τελειώσει. «Ένα χρόνο πριν, από τη ΔΕΘ, κατέθεσα προτάσεις για την ενεργειακή κρίση. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι θα μειώσει το κόστος των λογαριασμών, αλλά τελικά μείωσε το εισόδημα των πολιτών. Δέκα μέρες μετά, ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ με μία σκανδαλώδη διαδικασία που χρήζει διερεύνησης. Δόθηκε η δυνατότητα σε μία πολιτική που έχει μοναδικό στόχο τη στήριξη των συμφερόντων. Με υπερκέρδη, με τη ΔΕΗ να πρωταγωνιστεί στο ράλι της αισχροκέρδειας και τρομακτική αύξηση στην τιμή της χοντρικής. Από τη ρήτρα αναπροσαρμογής μέχρι τον σημερινό έμμεσο τρόπο. Η ΔΕΗ μετά την ιδιωτικοποίησή της έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο ράλι της αισχροκέρδειας. Το πάρτι θα τελειώσει. Τελεία, παράγραφος». 

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες: «Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί τερατογένεση να μην είναι ο ίδιος στην εξουσία. Οι πολίτες θεωρούν τερατογένεση να μείνει και να συνεχίσει τις ίδιες πολιτικές. Να πάει (ο Μητσοτάκης) στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής και θα τους πει, στον κ. Σολτς κι άλλους, ότι είναι προϊόντα τερατογένεσης. Το να μάθουμε να συνεργαζόμαστε με βάση προγραμματικές συγκλίσεις είναι η νέα μεταπολίτευση. Δεν γίνεται να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά. Δεν γίνεται να κυβερνάται η χώρα με βάση το 1/3, γιατί αυτό είναι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Μπορώ να συνεργαστώ με κόμματα που έχουμε διαφορές. Δεν διεκδικούμε να είμαστε κυβέρνηση των ηττημένων. Μόνο αν είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν είναι η ΝΔ και ο Μητσοτάκης, αυτός θα πάρει την πρώτη εντολή για να φτιάξει κυβέρνηση, ίσως με τον Βελόπουλο, δεν ξέρω».  

«Δεν έχω εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις»

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τη Νέα Δημοκρατία και γιατί δεν έχει «εκταμιεύσει» τη φθορά της κυβέρνησης η επόμενη ερώτηση. «Δεν έχω εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Όχι ότι δεν λαμβάνω υπόψη τα στοιχεία. Όμως παρουσιάζουν αυτές οι μετρήσεις μια εικόνα που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Θέλω να σας θυμίσω ότι στις εκλογές του 2019 ο μ.ο. των μετρήσεων έδινε 25-26% στον ΣΥΡΙΖΑ και πήρε 32%. Δεν θα μείνω σε αυτό. Θα πω ένα πράγμα: Οι δημοσκοπήσεις και οι προβλέψεις έχουν μια αξία, αλλά μεγαλύτερη αξία έχει το αποτέλεσμα της ετυμηγορίας του λαού. Στην ετυμηγορία θα κριθούν όλοι. Και τα κόμματα και οι μετρήσεις. Δεν θέλω να παρεξηγηθούν όσα λέω. Μιλάω για συστημικού χαρακτήρα προβλήματα στις μετρήσεις. Εδώ μπαίνω στον πειρασμό να πω ότι δεν είναι φωτογραφία της στιγμής, αλλά πλαστογραφία της στιγμής. Μόλις μια εβδομάδα πριν ήρθε στη δημοσιότητα ότι μια εταιρία κάθε φορά που δυσκολεύεται η κυβέρνηση, αυξάνει τη διαφορά των κομμάτων. Μέσα από τη «Διαύγεια» αποδείχθηκε πως ο ιδιοκτήτης της έχει πάρει 2,5 εκατ. ευρώ από απευθείας αναθέσεις. Αυτά τα στοιχεία σε άλλες χώρες, όπως έγινε στην Αυστρία, θα είχαν ρίξει την κυβέρνηση. Στην Ελλάδα είναι κανονικότητα. Δεν λέω ότι όλοι είναι το ίδιο, αλλά υπάρχει κλίμα αναξιοπιστίας των εταιριών μετρήσεων. Πρέπει να το λάβουν σοβαρά οι έγκριτοι επιστήμονες που εργάζονται σε αυτές. Πρέπει να είναι εργαλείο για να κατανοούμε την κοινή γνώμη, κι όχι να τη χειραγωγούμε», απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρόγραμμα στέγασης που εξήγγειλε τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Μητσοτάκης αφορά η επόμενη ερώτηση. «Μιλάμε για 1,7 εκατ. νοικοκυριά, 4 εκατ. συμπολίτες μας, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Είναι ένα θέμα που το ανακάλυψε όψιμα η κυβέρνηση και δεν το ενέταξε στο Ταμείο Ανάκαμψης. Η Πορτογαλία ενέταξε 2,7 δις ευρώ, ενώ η Ελλάδα 1,3 εκατ. ευρώ. Αστείο ποσό. Ήρθε οψίμως η κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με χρηματοδότηση από τις εισφορές των εργαζόμενων. Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη έχει πυρήνα τα χαμηλότοκα δάνεια. Θα ήθελα να επισημάνω ότι μια από τις πρωτοβουλίες του προέδρου των ΗΠΑ όταν εξελέγει, ήταν να διαγράψει τα δάνεια των φοιτητών για σπουδές και στέγη. Δεν ξέρω να το γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης που πάει συχνά στις ΗΠΑ. Ουσιαστικά μας προτείνει μια κοινωνία που μπούκωσε από κόκκινα δάνεια των άνω των 40, να μεταφέρουμε το πρόβλημα στις μικρότερες ηλικίες για να βοηθήσουμε τις τράπεζες. Επίσης στο πρόγραμμά του δεν λέει κουβέντα για τη μάστιγα του rBNB», απάντησε.

Νέα ερώτηση για το θέμα των παρακολουθήσεων, για το τι περιμένει από το ζήτημα, για το αν θα κάνει Προανακριτική Επιτροπή σε περίπτωση εκλογής του και το αν οι ποινικές ευθύνες αφορά τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και αν θα ζητήσει την παραίτησή του από τη στιγμή που κάνει λόγο για αντιδημοκρατική εκλογή. «Έχω ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διενέργεια εκλογών. Προέχει η μεγάλη εικόνα που είναι η χώρα. Ανεξάρτητα με το αν ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί απέναντι στην ετυμηγορία δικαστών, θα βρεθεί απέναντι στην ετυμηγορία των πολιτών. Επιδιώκω αυτό να γίνει το ταχύτερο δυνατό. Είπα νωρίτερα πως σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα είχε παραιτηθεί. Πλέον, το Κυριάκος Gate, είναι Νέα Δημοκρατία Gate. Σκάνδαλο της Νέας Δημοκρατίας», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Από την Εξεταστική Επιτροπή δεν περιμένω τίποτα. Περιμένω να δω πόσο πιο βαθιά θα πέσει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, και πόσο πιο βαθιά θα κυλιστούμε σε αδιανόητου τύπου απειλές για όποιον δεν τηρεί την ομερτά που τηρείται στη μαφία και όχι στη Δημοκρατία. Φυσικά θα κάνουμε πρόταση για προανακριτική επιτροπή σαν κυβέρνηση. Για να λάμψει η αλήθεια και να μάθουμε όλες τις πτυχές του σκανδάλου. Αν ο πρωθυπουργός δεν είχε ιδέα για όσα γίνονταν, είναι ένας ανάξιος πρωθυπουργός. Εμείς θα φροντίσουμε να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν. Το κρισιμότερο είναι να προστατεύσει ο λαός τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος μέσα από την επιλογή του στις επόμενες εκλογές δίνοντας με έμφαση την έγκρισή του σε μια μεγάλη αλλαγή, σε μια δημοκρατική κυβέρνηση. Δικαιοσύνη παντού σημαίνει ότι και τα ζητήματα αυτά θα διαλευκανθούν, και οι ευθύνες θα αποδοθούν σε όσους τις έχουν όσο ψηλά κι αν είναι».

Ο κατώτατος μισθός και η αστυνομική βία

Σε ερώτηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού, και για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Υπάρχει μια εκτίμηση που λέει ότι η αύξηση των μισθών μειώνει την παραγωγικότητα. Υπάρχει κι αυτή που λέει ότι η αύξηση των μισθών, αυξάνει τον ρυθμό ανάπτυξης. Αυξάνει τη ζήτηση. Όταν αυξάνεται ο μισθός, καταναλώνεις περισσότερο. Είναι μια συζήτηση που έγινε όταν αποφασίσαμε μετά τα μνημόνια να αυξήσουμε με νόμο 11% τον κατώτατο μισθό. Αμέσως μετά την αύξηση, είχαμε σημαντική αύξηση παραγωγικότητας και υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε διαρκώς σε μια διαδικασία όπου οι χαμένοι θα είναι οι μισθωτοί και ο κόσμος της εργασίας. Κάναμε μια δέσμη προτάσεων που μπορεί να επαναφέρει τη δικαιοσύνη στο εισόδημα και την ενίσχυση στον κόσμο της εργασίας. Η ομιλία μου ήταν στοχευμένη για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα με μια σειρά από παρεμβάσεις που της δίνουν «ανάσα». Μην ξεχνάμε την αντίληψή μας για την ενίσχυσή της με χρηματοδοτικά εργαλεία. Είναι εκτός από τις χρηματοδοτήσεις και τις τράπεζες αυτή τη στιγμή. Εμείς μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες δικαιοσύνης».

«Έχω πει πολλές φορές, και θεωρήθηκα υπερβολικός, ότι είμαστε απέναντι σε καθεστωτικές πρακτικές. Όλα αυτά φαίνονται από το πώς η κυβέρνηση επιχειρεί να ελέγξει τον Τύπο, τη δικαιοσύνη, από τις απευθείας αναθέσεις… Τα καθεστώτα όταν βρίσκονται μπροστά στην απώλεια στήριξης, όταν «τρίζουν», καταφεύγουν στο τελευταίο σκαλοπάτι που είναι ο αυταρχισμός. Η καταστολή. Θέλω να προειδοποιήσω να μην επιχειρήσουν την κλιμάκωση της έντασης. Το τελευταίο πράγμα που θέλει ο τόπος είναι αυτό. Είναι προφανές ότι όλες αυτές οι ενέργειες ήταν απολύτως απρόκλητες από την πλευρά των νέων που διασκέδαζαν στο ΑΠΘ και δέχθηκαν τόνους χημικών και ήταν ενορχηστρωμένες για να αλλάξει η ατζέντα. Καλούμε τους νέους να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν ένα μεγάλο όπλο στα χέρια τους. Είναι η άποψή τους και η ψήφος τους. Καμιά αλλαγή δεν ήρθε χωρίς τους νέους στην πρώτη γραμμή», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας για τα τελευταία γεγονότα στο ΑΠΘ και την αστυνομική βία.

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι απερχόμενος πρωθυπουργός»

«Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν είναι κωλοτούμπας αλλά άμα θέλει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να την κάνουμε μαζί την κωλοτούμπα. Είπε ότι είναι θεσμικός, αλλά άμα θέλει ο Τσίπρας να γίνει μη θεσμικός. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε το πολιτικό του αδιέξοδο. Είναι απερχόμενος πρωθυπουργός. Δεν θα του δώσουμε διέξοδο. Την αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν την κάναμε το 2017-2018 με σκοπιμότητες. Αυτά τα κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Είναι μια πάγια θέση, για να γίνει η χώρα μια ευρωπαϊκή δημοκρατία και να κυβερνιέται από κυβερνήσεις συνεργασίας και λαϊκής νομιμοποιήσεις. Δεν θα λειτουργήσω με γνώμονα το κομματικό συμφέρον, αλλά αυτό που θεωρώ σωστό για τον τόπο και τη Δημοκρατία», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση για τον εκλογικό νόμο και την πιθανότητα να αποδεχθεί πιθανή αλλαγή όπως είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός.

«Στο μυαλό μας υπάρχει ένας στόχος. Να κάνουμε πραγματικότητα το όραμα για μια δημοκρατική κυβέρνηση, πλατιάς λαϊκής αποδοχής. Κι αυτό θα γίνει με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Νίκη της Νέας Δημοκρατίας, θα δώσει στη Νέα Δημοκρατία να φτιάξει μια κεντροδεξιά κυβέρνηση. Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τη δυνατότητα για μια κυβέρνηση μακρόπνοη. Αν προκύψουν άλλες εξελίξεις θα επανακαθορίσουμε τους στόχους μας. Πιστεύουμε ότι η χώρα θα αποφύγει μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Πιστεύω βαθύτατα ότι η μεγάλη αλλαγή θα είναι οι συνεργασίες. Δεν είναι ζήτημα εμπιστοσύνης. Ο καθένας έχει υποχρέωση να διεκδικεί αυτόνομη πορεία και την απήχηση από τον λαό. Κανένας, παρά μόνο ο λαός, δεν ορίζει τις εξελίξεις. Κανένας δεν βγάζει πρωθυπουργούς από το παράθυρο ή την πόρτα. Έτσι συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας και δεν μπορεί να γίνεται κάτι διαφορετικό στην Ελλάδα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ερώτηση για την πιθανή συνεργασία με τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ.

«Αυτό θα ήταν τερατογένεση το να συμπράξει ο Τσίπρας με τη Νέα Δημοκρατία, όπως ήταν τερατογένεση η σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ που οδήγησε στη συρίκνωσή του, μετά το 2012. Όλες οι προγραμματικές συγκλήσεις έχουν έναν άξονα στην ΕΕ. Κεντροαριστερά – Κεντροδεξιά. Σύμπλευση δύο πόλων του πολιτικού συστήματος δικαιολογείται μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Να χτυπήσω ξύλο δεν έχουμε και εύχομαι να μην έχουμε το επόμενο διάστημα. Δεν μας αφορούν σενάρια συνεργασίας με τον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, δεν μας αφορούν σενάρια πρωθυπουργών που θα έχουν βγει από τον δοκιμαστικό σωλήνα ή από παρακάμερες συμφερόντων. Αυτό σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και εμένα προσωπικά είναι απόλυτα σαφές», είπε για το ενδεχόμενο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Δημοκρατίας.

«Οι συνταξιούχοι εξαπατήθηκαν»

Οσον αφορά ερώτηση για τους συνταξιούχους και γιατί να τον εμπιστευτούν, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως: «Μετά τη μεσαία τάξη, η μεγαλύτερη εξαπάτηση του κ. Μητσοτάκη έγινε στους συνταξιούχους. Ήταν αυτοί που είχαν αρχίσει να υιοθετούν το αφήγημα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για τις περικοπές που έγιναν την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά μέσα από την προσπάθεια παραποίησης της αλήθειας από τα ΜΜΕ και την προπαγάνδα της αντιπολίτευσης που με κατηγόρησε ότι πούλησα τη Μακεδονία για τις συντάξεις. Οι συνταξιούχοι δέχθηκαν, πίστεψαν, πως με κυβέρνηση ΝΔ θα δουν αύξηση απολαβών. Με το καλημέρα είχαμε την κατάργηση της 13ης σύνταξης του 2019, που για το 50% των συνταξιούχων ήταν πράγματι μια ακόμα σύνταξη, για τους υπόλοιπους είχε κλιμακωτή διάρθρωση αλλά ήταν σημαντική ενίσχυση, την οποία κατήργησε. Είχαμε τον τριπλασιασμό των εκκρεμών συντάξεων από όσες παρέλαβε. Είχε ψίχουλα ή καθόλου επιδόματα κάθε τέλος του χρόνου, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ κάθε πλεόνασμα του προϋπολογισμού πήγαινε κυρίως στους συνταξιούχους και τη μεγάλη κοροϊδία των αναδρομικών. Έταξαν ότι θα τα πάρουν όλοι, αλλά νομοθέτησαν ότι θα τα πάρουν όσοι είχαν υψηλές συντάξεις και σε όσους έκαναν προσφυγές, επισήμως η κυβέρνηση ως κοινός απατεώνας τους είπε ότι θα πάρουν όλοι τα ίδια. Σήμερα αντί για 1 εκατ. συνταξιούχοι, δικαιούνται αναδρομικά 300.000.

Αυτή η πολιτική απάτη απέναντι στους συνταξιούχους είναι κρίσιμη για εμάς. Τους λέμε κοιτώντας τους στα μάτια ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη νέα γενιά και τις παραγωγικές ηλικίες, αλλά δεν μπορούμε να σας πετάξουμε στον δρόμο. Για αυτό θα δώσουμε τα αναδρομικά σε τρεις ετήσιες δόσεις, θα επαναφέρουμε τη 13η σύνταξη και οι αυξήσεις που τώρα τάζει ο κ. Μητσοτάκης για την 1/1/2023 είναι νόμος του ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως θα παραμείνουν. Κι αυτό είναι κάτι σαν τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Οι αυξήσεις είναι κατά 50% του δείκτη τιμών και κατά 50% του δείκτη ανάγκης».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA