Μενού
  • Α-
  • Α+

Μέσα στους πρώτους τρεις μήνες του 2023 αναμένεται να καθοριστεί το πότε θα δουν τις αυξήσεις στις συντάξεις, στους λογαριασμούς τους οι συνταξιούχοι. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη εξαρτάται από το ύψος του τιμαρίθμου που θα πιστοποιήσει η ΕΛΣΤΑΤ καθώς και η αύξηση του ΑΕΠ. Οι αυξήσεις θα είναι πάνω από το 6% για τα δύο τρίτα των συνταξιούχων ενώ όπως σημείωσε μιλώντας στο MEGA πολλοί από τους υπόλοιπους θα βγουν κερδισμένοι και από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.

Διαβάστε ακόμη: Συντάξεις Οκτωβρίου 2022: Οι οριστικές ημερομηνίες για τις πληρωμές ανά Ταμείο

«Θα δοθούν αναδρομικά γιατί πρέπει να πιστοποιηθεί από την ΕΛΣΤΑΤ το ύψος του τιμαρίθμου. Προστίθεται η αύξηση του ΑΕΠ, η αύξηση του τιμαρίθμου, διαιρείται διά δύο και βγαίνει η αύξηση. Μέσα στους πρώτους 3 μήνες θα υπάρχουν τα στοιχεία» ανέφερε αρχικά ο κ. Χατζηδάκης. Για να συμπληρώσει: «Ο νόμος προβλέπει ότι οι αυξήσεις μετρούν από  την 1η Ιανουαρίου. Όσον αφορά στην προσωπική διαφορά τα δύο τρίτα θα πάρουν αυξήσεις που θα ξεπερνούν το 6%, εξαρτάται από τα μεγέθη που αναφέραμε προηγουμένως. Οι υπόλοιποι θα "ροκανίσουν" την προσωπική τους διαφορά και θα είναι σε ευμενή θέση για τον επόμενο γύρο των αυξήσεων. Ωστόσο, πάρα πολλοί απ΄τους υπόλοιπους που έχουν προσωπική διαφορά θα κερδίσουν στην τσέπη τους από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Γιατί  από αυτή την εισφορά αλληλεγγύης κερδίζει 1 εκατομμύριο ασφαλισμένοι, περίπου το 40%. Πολλοί από αυτούς έχουν προσωπική διαφορά, άρα δεν θα πάρουν στην τσέπη τους την αύξηση αλλά θα έχουν ορισμένοι από αυτούς ένα σημαντικό κέρδος από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς».

Για την αλλαγή του εργασιακού νόμου, είπε πως, «Επί πολλά χρόνια είχαμε ή μειώσεις ή παγώματα. Ξεκινήσαμε με τον νόμο Βρούτση στους εργαζόμενους συνταξιούχους που το πέναλτι της παρακράτησης περιορίστηκε από το 60% στο 30%. Συνεχίσαμε με διορθώσεις στον νόμο Κατρούγκαλου γι’ αυτούς που έχουν ασφαλιστικό βίο πάνω από 30 χρόνια και δόθηκαν αυξήσεις, που έφτασαν μέχρι και το 7%. Αλλάξαμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή και ο συνταξιούχος που ανήκει σε αυτή την κλίμακα δεν έχει παρακράτηση 22% στο εισόδημά του αλλά μόνο 9%. Τώρα ερχόμαστε με την αύξηση που είπαμε προηγουμένως, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, και την 4η δόση του επανυπολογισμού του νόμου Βρούτση. Ορισμένοι μπορεί να κερδίσουν από 3 πλευρές».

«Σημαντική η αύξηση του κατώτατου μισθού»

Αναφερόμενος στην επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού υποστήριξε πως: «Υπάρχει μία διαδικασία που θα ξεκινήσει στις αρχές Ιανουαρίου, θα κρατήσει 3-3,5 μήνες, και στο τέλος η κυβέρνηση μετά τη διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους θα ανακοινώσει το ποσό της αύξησης. Θα είναι μία σημαντική αύξηση, δεν χαρίζουμε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας σε κανέναν. Θα σταθμίσουμε τις αντοχές των επιχειρήσεων και τις ανάγκες των εργαζομένων».

Τέλος, σχολιάζοντας τα όσα υποστήριξε τις προηγούμενες ημέρες στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Εργασίας είπε πως: πάλι καλά που συγκρατήθηκε, θα μπορούσε να προτείνει και 1.500 ευρώ. Βγήκε με ένα πακέτο, το οποίο έκανε το προηγούμενο πακέτο στη Θεσσαλονίκη, αυτό του 2014, να ωχριά, να φαίνεται μίζερο. Εδώ ξεπέρασε τον εαυτό του». Ενώ απαντώντας για την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ είπε: «όλα μπορούν να γίνουν αλλά να ξέρετε κοστίζουν πάρα πολύ. Σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν τα ποσά που είπε ο κ. Τσίπρας, τα 340 εκ. ευρώ, αυτά είναι μόνο στα παραμύθια. Το πού οδήγησε τη ΔΕΗ το κομματικό management το θυμούνται οι Έλληνες και το θυμάμαι και εγώ γιατί είχα να διαχειριστώ την χρεωκοπία που ήταν στα πρόθυρα στο καλοκαίρι του 2019. Τρίτον, ο κ. Τσίπρας θέλει να μας κρύψει ότι είχε βάλει κ αυτός για αποκρατικοποίηση την ΔΕΗ στο πλαίσιο του υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ και τέταρτον, οι αυξήσεις στο ρεύμα δεν έχουν να κάνουν με το μοντέλο της ΔΕΗ, εάν είναι κρατική ή ιδιωτική, έχουν να κάνουν με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. Αυτές δεν σβήνονται με μία μαγική γομολάστιχα. Εάν θες να κρατήσεις τις τιμές στο ίδιο επίπεδο, πρέπει να βρεις μηχανισμούς, και οι μηχανισμοί, με αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας θα είναι οι εργαζόμενοι που θα καλύψουν τις ανάγκες. Όλο αυτό είναι δημαγωγία εις το τετράγωνο».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA