Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ελληνική πλευρά περίμενε την επίθεση Ερντογάν από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ - είναι άλλωστε συνεπές με τη στάση που έχει κρατήσει ο Τούρκος Πρόεδρος απέναντι στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια αλλά και την κλιμάκωση που έχει επιλέξει. Η συνεννόηση που υπήρξε με το Μέγαρο Μαξίμου ήταν πως την πρώτη απάντηση θα την έδινε - από τη Νέα Υόρκη - ο Νίκος Δένδιας όπως κι έγινε. Όμως ο Μητσοτάκης σκοπεύει αξιοποιήσει την παρουσία του στη Γενική Συνέλευση την Παρασκευή ώστε να απαντήσει σε αντίστοιχα υψηλούς τόνους στον Τούρκο Πρόεδρο και να είστε βέβαιοι πως θα είναι σκληρός, απέναντι σε μια χώρα που έχει εργαλειοποιήσει τους πρόσφυγες για να απειλήσει την Ευρώπη, απειλεί την κυριαρχία κράτους μέλους του ΝΑΤΟ, δεν σέβεται αποδεδειγμένα το διεθνές δίκαιο και καταφέρνει να πατάει σε δυο βάρκες την ώρα που η Δύση συνασπίζεται γύρω από την Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία. «Του απάντησε ο υπουργός Εξωτερικώνζ», είπε ο Μητσοτάκης μόλις έφτασε στη Νέα Υόρκη ερωτώμενος για το εάν θα απαντήσει στον Ερντογάν. «Τα υπόλοιπα θα τα ακούσετε στην ομιλία μου την Παρασκευή από το βήμα του ΟΗΕ». 

Ο παπά - Δημήτρης και τα θαύματα

Πάω στα της Εκκλησίας, διότι εκεί έχουν αρχίσει και παρατηρούνται ορισμένες περίεργες παρέες. Για παράδειγμα, το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κάλεσε, όπως κάνει μερικές φορές τον χρόνο, φίλους και γνωστούς στο ησυχαστήριό του, στη Ζάλτσα της Βοιωτίας. Εκεί ήταν, για παράδειγμα, ο γνωστός σε όλους μας Ντάνος από το Survivor, ο οποίος πήρε την ευλογία του Αρχιεπισκόπου να πάρει ξανά τον δρόμο για τον Άγιο Δομήνικο. Εκεί ήταν, όμως, και ο παπα-Δημήτρης Λουπασάκης, ο οποίος είναι ο ιερέας των Αγίων Ισιδώρων στον Λυκαβηττό και έχει κατηγορηθεί για "μούφα" θαύματα. Ο παπα-Δημήτρης, δε, είναι ο πνευματικός του Γιώργου Αγγελόπουλου, αν διερωτάσθε για το πώς βρέθηκε εκεί ο πρώην ποδοσφαιριστής. Παρά τις κουβέντες, βεβαίως, οι Άγιοι Ισίδωροι είναι μονίμως γεμάτοι. 

Ποιο είναι το επίμαχο; Όπως μαθαίνω, μετά τον θόρυβο για τους Αγίους Ισιδώρου, η Εκκλησία είχε ξεκινήσει μια έρευνα για τα όσα ακούγονταν, με την οποία είχε επιφορτιστεί ένας σοβαρός άνθρωπος, ο Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος. Ακούγεται, μάλιστα, ότι η έρευνα έχει περαιωθεί και υπάρχει πόρισμα. Πού είναι αυτό το πόρισμα; Κανείς δεν ξέρει. Θα δει το πόρισμα το φως της δημοσιότητας; Κανείς δεν ξέρει. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι ο παπα-Δημήτρης, κάνει-δεν κάνει θαύματα, όπως διατείνεται, έχει γερούς φίλους. 

Ο σύνδεσμος... Κύρα

Απορούσαν πολλοί φίλοι πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να βγει στην εκπομπή του Αρναούτογλου στον Sfera. Η απάντηση είναι απλή, όπως μου έλεγε φίλος μου στο Μαξίμου: τα δάνεια και τις επιδοτήσεις για τα σπίτια θα τις πάρει το κοινό του Αρναούτογλου και όχι το κοινό του...ΣΚΑΪ, συνεπώς έπρεπε να βγει να μιλήσει σε ειδικό ακροατήριο. Πώς έγινε και βγήκε όμως; Αρναούτογλου, Λιανός και οι λοιποί έψαχναν τον πρωθυπουργό, έπαιρναν στο Μαξίμου, αλλά δεν έβγαινε. Έτσι, ο Αρναούτογλου πήρε στον αέρα της εκπομπής του προχθές τη διευθύντρια Επικοινωνίας του Μαξίμου Κύρα Κάπη, η οποία είχε πάει με τον κ. Μητσοτάκη στην εκπομπή του παρουσιαστή στον ΑΝΤ1 πριν τις εκλογές και είχαν γνωριστεί εκεί. Η κ. Κάπη που σπάνια μιλά δημοσίως και είναι σκιά του πρωθυπουργού αμέριμνη σήκωσε το τηλέφωνο, οι άλλοι την έβγαλαν στον αέρα...and the rest is history. 

Ο νεοδημοκράτης στον αέρα

Μιας και αναφέρομαι, πάντως, στη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στον Sfera 102,2, ο πρωθυπουργός βρήκε και ψηφοφόρο του εκεί. Ο λόγος για τον δημοσιογράφο Παναγή Τζωρτζάτο, έναν εκ των συμπαρουσιαστών του Αρναούτογλου, τον οποίο "έδωσε" στον αέρα. Καλά, τώρα που το σκέφτομαι, δεν άκουσα τον άνθρωπο να πειράζεται.

Ο Ανδρουλάκης στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Μπορεί το κυβερνητικό ενδιαφέρον να βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και στις επαφές που θα έχει εκεί ο Πρωθυπουργός - πάντως στην Αθήνα εξακολουθούμε να ασχολούμαστε με το θέμα των παρακολουθήσεων. Σήμερα στις 13.00 ο Νίκος Ανδρουλάκης θα συναντήσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την οποία ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιθυμούσε μια καθαρή θέση στο θέμα των παρακολουθήσεων. « Ξέρετε και ως Δικαστής η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει περισσότερο βαρύτητα, όπως και άλλοι άνθρωποι συνταγματολόγοι, διότι δεν μπορούμε να δεχτούμε έναν αντισυνταγματικό μιθριδατισμό στη χώρα. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτός ένας αντισυνταγματικός μιθριδατισμός, ο οποίος κάνει το Σύνταγμα να βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα σε τόσο σοβαρά θέματα που αφορούν τη διάκριση εξουσιών και τα ανθρώπινα δικαιώματα», είχε πει ο Ανδρουλάκης στη συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη. Εγώ θα ρισκάρω την πρόβλεψη πως η Πρόεδρος θα μείνει - και σωστά - έξω από την πολιτική αντιπαράθεση, ανεξάρτητα από την προσωπική ή επιστημονική της θέση. 

Ο Τζακ Λιου για την Ελλάδα 

Στους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Τζακ Λιου και Κλάους Ρέγκλινγκ απονεμήθηκαν χθες τα  βραβεία Lord Byron, στη διάρκεια έκτακτης πανηγυρικής συνεδρίασης της Ακαδημίας Αθηνών. Σε συζήτηση που οργάνωσε χθες βράδυ το American College of Greece, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ ρωτήθηκε για τις προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνηση Ομπάμα για την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ τα κρίσιμα προηγούμενα χρόνια και η απάντησή του ήταν πως τα γεγονότα της τελευταίας χρόνιας (εννοώντας τον πόλεμο της Ουκρανίας) απέδειξαν το πόσο σημαντική ήταν η απόφαση για την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και στην Ευρώπη - αφού οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι είναι τέτοιοι που οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα ήταν καταστροφικοί. «Είναι μέρος της δουλειάς μιας υπερδύναμης να επιμένει», ήταν η ακριβής του φράση. Δεν θα διαφωνήσω καθόλου. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA