ΠΟΛΙΤΙΚΗ
29/09/2022 10:01

Μητσοτάκης: «Δεν χωρούν αυτοκρατορικά οράματα τον 21ο αιώνα - Τα σύνορά μας είναι γαλάζια, όχι γκρίζα»

Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο, όχι γκρίζο, ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνοντας μήνυμα και τελεσίγραφο στον Ερντογάν, λέγοντας πως όποιος παραβιάζει τα σύνορα, τιμωρείται

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Μητσοτάκης: «Δεν χωρούν αυτοκρατορικά οράματα τον 21ο αιώνα - Τα σύνορά μας είναι γαλάζια, όχι γκρίζα»
Πηγή: eurokinissi
Ανάγνωση:

Μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Σκαραμαγκά, όπου έδωσε το «παρών» στην τελετή ονοματοδοσίας της πυραυλακάτου «Βλάχακος». Ο πρωθυπουργός απάντησε για μία ακόμα φορά με ψυχραιμία στους τουρκικούς παραλογισμούς και τις ανεκδιήγητες ευθείες απειλές κατά της εδαφικής μας ακεραιότητας από τον Ερντογάν και τα κάθε λογής φερέφωνά του στην Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας για μία ακόμα φορά πως «όποιος παραβιάζει τα σύνορα τελικά τιμωρείται, δεν χωρούν αυτοκρατορικά οράματα τον 21ο Αιώνα. Δεν έχουν θέση επίδοξοι τοπικοί ταραχοποιοί» είπε χαρακτηριστικά φωτογραφίζοντας τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή: eurokinissi

Πρόσθεσε πως: Είναι πολλά τα μηνύματα που στέλνει σήμερα το νέο απόκτημα του Πολεμικού μας Ναυτικού. Η ταχύτητα κι ο εξοπλισμός του δηλώνουν πως τα νερά μας θα παραμείνουν απόρθητα... Το γεγονός ότι χτίστηκε από ελληνικά χέρια δικαιώνει τελικά την επιλογή μας να αναστηθούν τα ναυπηγεία της Ελευσίνας με αυτά του Σκαραμαγκά». Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως: «Κάθε ελληνικό όπλο αποτελεί δύναμη ειρηνικής αποτροπής - ασπίδα δυναμικής προστασίας των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της διεθνούς νομιμότητας. Ομως ταυτόχρονα και γέφυρα συνεννόησης μεταξύ των λαών της γειτονιάς μας. Κι αυτό πλέον το αναγνωρίζει και το συμμερίζεται τόσο η Ευρώπη όσο και οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: Eurokinissi

Ενώ το ίδιο το όνομα του πλοίου θα διαλαλεί ότι η πατρίδα μας μένει πιστή στην παράδοση της οι ήρωες να γεννούν νέους ήρωες. Σε λίγο το ταχύ περιπολικό κατευθυνόμενων βλημάτων θα αρμενίζει τιμώντας τον Παναγιώτη Βλαχάκο, που θυσιάστηκε δίπλα στον υποπλοίαρχο Καραθανάση και στον αρχικελευστή Γιαλοψό και ταξιδεύοντας παντού την αλήθεια της Ιστορίας. Οτι τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Video Loading...

Η ελληνική υπεροπλία σε θάλασσα κι αέρα

Τα εξοπλιστικά προγράμματα των τελευταίων ετών καθιστούν την Ελλάδα μια σύγχρονη υπερδύναμη στην ανατολική Μεσόγειο και η επιτακτική, λόγω των γειτόνων, περαιτέρω ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, θα συνεχιστεί σύμφωνα με τον πρωθυπουργό: «Σήμερα δεν υποδεχόμαστε μόνο ένα ακόμα σύγχρονο πλοίο, αλλά μια ακόμα εγγύηση ασφαλείας και σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Σε λίγο θα ενταχθούν τρεις νέες φρεγάτες, τέσσερις ΜΕΚΟ, ανθυποβρυχιακό ελικόπτερα Ρομέο και σύντομα αναμένονται νέες αποφάσεις για περαιτέρω ενίσχυση του ΠΝ. Ετσι γίνεται πιο ισχυρό το Πολεμικό Ναυτικό. Οπως και η Αεροπορία μας με τα 24 νέα Rafalle, F-16 viper, σύγχρονο κέντρο Καλαμάτας και φυσικά ο στρατός ξηράς» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αυτό που προέχει σήμερα είναι: η άγρυπνη ετοιμότητα, η ατσάλινη ενότητα, η ώριμη αποφασιστικότητα. Αρχές που διαπερνούν τις δικές σας καθημερινές αθόρυβες πράξεις. Που αποτελούν όμως και τις πιο ηχηρές απαντήσεις στα μεγάλα λόγια κάποιων άλλων. Να ξέρετε ότι για αυτή σας τη στάση σας ευγνωμονεί η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας και αισθάνονται ότι η ασφάλειά τους είναι σε καλά χέρια. Για αυτό και κλείνουν τα αυτιά τους στα πυροτεχνήματα και τις απειλές. Ακούγοντας μόνο τη φωνή της Δικαιοσύνης και της Ιστορίας. Αυτή που διδάσκει ότι όποιος παραβιάζει τελικά τα σύνορα τιμωρείται κι ότι στον 21ο αιώνα δεν χωρούν αυτοκρατορικά οράματα άλλων εποχών. Πολύ περισσότερο δεν έχουν θέση κάθε λογής επίδοξοι τοπικοί ταραχοποιοί. Θα το ξαναπώ. Τα προβλήματα λύνονται ειρηνικά και με γνώμονα το διεθνές δίκαιο. Αυτό απαιτούν οι λαοί μας. Και είναι μεγάλο λάθος κάποιοι να επιχειρούν να δηλητηριάζουν την κοινή τους γνώμη ανακαλύπτοντας εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν. Το πλοίο αυτό θα πλέει στο Αιγαίο ως πρεσβευτής ειρήνης αλλά και ως Ακρίτας των εθνικών μας δικαιωμάτων» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: eurokinissi

Ολόκληρη η ομιλία Μητσοτάκη

«Σήμερα δεν υποδεχόμαστε μόνο ένα ακόμα σύγχρονο σκάφος στο στόλο μας, αλλά μία πρόσθετη εγγύηση ασφάλειας και σταθερότητας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Γιατί κάθε ελληνικό όπλο αποτελεί δύναμη ειρηνικής αποτροπής, ασπίδα δυναμικής προστασίας των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και της διεθνούς νομιμότητος. Όμως, ταυτόχρονα και γέφυρα συνεννόησης μεταξύ των λαών της γειτονιάς μας. Κι αυτό πλέον το αναγνωρίζει και το συμμερίζεται τόσο η Ευρώπη, όσο και οι υπερατλαντικοί μας σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Είναι πολλά τα μηνύματα τα οποία στέλνει σήμερα το νέο απόκτημα του Πολεμικού μας Ναυτικού. Η ταχύτητα και ο εξοπλισμός του δηλώνουν πως τα νερά μας θα παραμείνουν απόρθητα.

Το γεγονός ότι χτίστηκε από ελληνικά χέρια, δικαιώνει τελικά την επιλογή μας να αναστηθούν τα ναυπηγεία της Ελευσίνας, μαζί με αυτά του Σκαραμαγκά. Ξεχωριστές ευχαριστίες στους εργαζόμενους της Ελευσίνας που παρά τις μεγάλες αντιξοότητες έφεραν εις πέρας το έργο της παράδοσης της έβδομης πυραυλακάτου, ενός προγράμματος το οποίο, όπως είπε και ο Υπουργός, ξεκίνησε πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες.

Πηγή: eurokinissi

Γαλάζια κι όχι γκρίζα τα σύνορά μας

Ετσι θωρακίζουμε την οικονομική ανάπτυξη, μαζί με την άμυνα της χώρας. Ενώ πάνω απ΄ όλα, το ίδιο το όνομα του πλοίου θα διαλαλεί ότι η πατρίδα μας μένει πιστή στην παράδοσή της: οι ήρωες να γεννούν νέους ήρωες. Σε λίγο το ταχύ περιπολικό κατευθυνόμενων βλημάτων θα αρμενίζει τιμώντας τον Παναγιώτη Βλαχάκο, που θυσιάστηκε δίπλα στον Υποπλοίαρχο Καραθανάση και στον Αρχικελευστή Γιαλοψό, ταξιδεύοντας παντού την αλήθεια της ιστορίας: Οτι τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο. Σε μία ιερή αποστολή, στην οποία σε λίγο θα ενταχθούν τρεις νέες φρεγάτες Belharra, τέσσερις αναβαθμισμένες φρεγάτες ΜΕΚΟ, ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo, ενώ σύντομα αναμένονται και άλλες αποφάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Πηγή: eurokinissi

Το ναυτικό μας έτσι γίνεται πιο ισχυρό, όπως εξάλλου, κύριε Αρχηγέ, και η αεροπορία μας, με τα 24 νέα μαχητικά Rafale, τα ανανεωμένα F-16 Viper, το νέο Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα και δίπλα τους βέβαια ο στρατός ξηράς που με μέθοδο και με σχέδιο εκσυγχρονίζει το σύνολο των μέσων του.

Ποτέ εξάλλου δεν έκρυψα ότι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης. Καρδιά των οποίων, όμως, είναι οι άνθρωποί τους. Αυτοί που τιμούν τη στολή αλλά και το εθνόσημο. Γνωρίζετε καλά ότι παρά τις σημαντικές οικονομικές δυσκολίες, διευθετήθηκε η εξέλιξη των εθελοντών μακράς διάρκειας αλλά και των οπλιτών βραχείας ανακατάταξης. Επεκτάθηκε η μάχιμη πενταετία και θεσπίζεται πρόσθετη αμοιβή στα πληρώματα των πλοίων που βρίσκονται σε αποστολές. Ασφαλώς και δεν πρόκειται για μέτρα που λύνουν όλα τα προβλήματα των ενστόλων. Είναι, όμως, κινήσεις που φανερώνουν το έμπρακτο ενδιαφέρον της πολιτείας. Και να είστε απολύτως σίγουρες και σίγουροι, ότι οι κινήσεις αυτές θα συνεχιστούν.

Πηγή: eurokinissi

Σας ευγνωμονούν οι Ελληνες

Οταν μιλάμε για την πατρίδα, ωστόσο, τον πρώτο λόγο πάντα έχει το εθνικό καθήκον. Κανείς, λοιπόν, δεν πρέπει να προεξοφλεί ούτε πώς η Ελλάδα θα οργανώσει τον αμυντικό της σχεδιασμό, ούτε πώς θα στηρίξει το έμψυχο δυναμικό της. Αυτό το οποίο προέχει σήμερα είναι η άγρυπνη ετοιμότητα, είναι η ατσάλινη ενότητα, είναι η ώριμη αποφασιστικότητα. Αρχές που διαπερνούν τις δικές σας αθόρυβες καθημερινές πράξεις. Που αποτελούν όμως και τις πιο ηχηρές απαντήσεις στα μεγάλα λόγια κάποιων άλλων. Να ξέρετε ότι για την στάση σας αυτή σάς ευγνωμονεί η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας. Νιώθουν ότι η ασφάλειά τους είναι σε καλά χέρια. Γι’ αυτό και κλείνουν τα αυτιά τους στα πυροτεχνήματα και στις απειλές. Ακούγοντας μόνο τη φωνή της δικαιοσύνης αλλά και της ιστορίας. Αυτή που διδάσκει ότι όποιος παραβιάζει τελικά τα σύνορα τιμωρείται. Και ότι στον 21ο αιώνα δεν χωρούν αυτοκρατορικά οράματα άλλων εποχών. Πολύ περισσότερο, δεν έχουν θέση κάθε λογής επίδοξοι τοπικοί ταραχοποιοί.

Θα το ξαναπώ ακόμα μια φορά: τα προβλήματα λύνονται ειρηνικά και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό απαιτούν οι λαοί μας και είναι λάθος, μεγάλο λάθος, κάποιοι να επιχειρούν να δηλητηριάζουν την κοινή τους γνώμη, ανακαλύπτοντας εχθρούς εκεί που απλά δεν υπάρχουν. Η μέρα, όμως, σήμερα ανήκει στο Πολεμικό μας Ναυτικό. Σε αυτό, λοιπόν, θα επιστρέψω καταλήγοντας και συγχαίροντας και πάλι όλους όσοι συνέβαλαν ώστε το νέο αυτό σκάφος να σηκώσει άγκυρες. Στο εξής θα πλέει στο Αιγαίο ως πρεσβευτής ειρήνης αλλά και ως ακρίτας των εθνικών μας δικαιωμάτων. Καλά και ασφαλή ταξίδια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΤΟΥΡΚΙΑ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ