Μενού
  • Α-
  • Α+

Το πιο απάνθρωπο πρόσωπό του παρουσιάζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στέλνοντας γυναικόπαιδα στα μανιασμένα κύματα και οδηγώντας τα στο θάνατο με στόχο να αυξήσει την πίεση προς τη χώρα μας. Η νέα τραγωδία στα νερά του Αιγαίου με τα δύο ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι η Αγκυρα είναι αποφασισμένη όχι μόνο να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό, όπως άλλωστε το κάνει σταθερά τα τελευταία χρόνια, αλλά να εκμεταλλευτεί χωρίς τον παραμικρό δισταγμό την ανθρώπινη ζωή και τον ανθρώπινο πόνο για να προωθήσει τα σχέδια της. Απώτερος σκοπός της ο διαμοιρασμός του Αιγαίου και η εγκαθίδρυση μίας νέας τάξης πραγμάτων στην ευρύτερη περιοχή μας όπου η Τουρκία θα είναι το απόλυτο αφεντικό καταπατώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου.

Στην κατεύθυνση αυτή, εντάσσονται τόσο οι εξωφρενικές διεκδικήσεις για τα ελληνικά νησιά και οι παράλογοι ισχυρισμοί αμφισβήτησης της κυριαρχίας τους μέσα σε ένα εντεινόμενο πολεμικό κλίμα με πολυάριθμες παραβιάσεις και υπερπτήσεις όσο και το νέο μέτωπο, που επιχειρείται να ανοίξει νότια και ανατολικά της Κρήτης με την ενεργοποίηση του τουρκολιβυκού μνημονίου. Συνδυαστικά με αυτές τις κινήσεις, η Αγκυρα χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως μοχλό πίεσης και τους πρόσφυγες και μετανάστες ως «όπλα» απέναντι στην Ελλάδα σε μία προσπάθεια να την αποσταθεροποιήσει αλλά και να πλήξει την διεθνή εικόνα της ανακυκλώνοντας μία «κουρασμένη» προπαγάνδα περί μη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και πνιγμών στο Αιγαίο από τις ελληνικές Αρχές. Αλλωστε, ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος ήταν αυτός, που εμφάνισε τις φωτογραφίες νεκρών μικρών παιδιών από το βήμα της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κατηγορώντας τη χώρα μας για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». 

Αύξηση στις μεταναστευτικές ροές

Οι επίσημοι αριθμοί επιβεβαιώνουν ότι η Αγκυρα έχει βάλει σε εφαρμογή σχέδιο μαζικής προώθησης προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα μέσω των παράνομων θαλάσσιων και χερσαίων οδών δοκιμάζοντας τους χρόνους αντίδρασης της ελληνικής πλευράς αλλά και τις αντοχές ανθρώπινου δυναμικού και μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνική Ακτοφυλακή και της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι χαρακτηριστικό πως, βάσει των στατιστικών στοιχείων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές αυξήθηκαν κατά 64% το 1ο 8μηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς. Ειδικότερα, από τις συνολικά 5.406 αφίξεις, που καταγράφηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2021 φτάσαμε στις 8.873 από την αρχή της χρονιάς μέχρι τις 31 Αυγούστου. 

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για την πίεση, που δέχονται τα νησιά με τις ασφυκτικά γεμάτες βάρκες να σπρώχνονται από τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής για να περάσουν στην ελληνική πλευρά χτυπώντας ακόμα και με μεταλλικές ράβδους τους πρόσφυγες και μετανάστες, όπως κατέδειξε και το βίντεο, που έδωσε στη δημοσιότητα ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης. Ακόμα πιο επιβαρυμένη είναι η εικόνα, που καταγράφεται στον Εβρο, με την τουρκική στρατοχωροφυλακή να στέλνει καθημερινά εκατοντάδες άτομα με στόχο να περάσουν τα σύνορα. Σε αυτές τις συνθήκες, οι ροές αφίξεων τον περασμένο Αύγουστο σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω αλλά και στα υπόλοιπα νησιά καθώς επίσης και στη συνοριακή γραμμή του Εβρου ήταν αυξημένες κατά 60% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. 

Η κλιμάκωση της μεταναστευτικής πίεσης είναι φανερή και μέσω της σύγκρισης των αριθμητικών δεδομένων εντός του 2022. Από τις 968 συνολικά αφίξεις του περασμένου Μαρτίου, τις 1.129 καταγραφές τον Απρίλιο και τις 1.015 τον Μάιο, φτάσαμε στις 1.453 τον Ιούνιο, στις 1.406 τον Ιούλιο με τη μέχρι τώρα κορύφωση να έρχεται τον Αύγουστο με 1.963 αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου και στον Εβρο. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος ακόμα και από τις συνολικές αφίξεις του 1ου τριμήνου της τρέχουσας χρονιάς (1.874).

Στο μεταξύ, αύξηση καταγράφεται και στην ευαίσθητη κατηγορία των ασυνόδευτων ανηλίκων καθώς ο αριθμός τους τον Οκτώβριο είναι κατά 5,8% μεγαλύτερος σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα σχετικά στοιχεία του 1ου τριμήνου 2022, οι περισσότερες αφίξεις ασυνόδευτων ανηλίκων καταγράφηκαν στη Λέσβο και στην Ορεστιάδα με 224 ασυνόδευτους ανήλικους να φτάνουν στη χώρας το συγκεκριμένο διάστημα. Ενδιαφέρον όμως έχουν και τα στατιστικά δεδομένα αναφορικά με τις υπηκοότητες των ατόμων, που πέρασαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2022. Στην πρώτη και δεύτερη θέση με ποσοστά 27,2% και 18,1% αντίστοιχα ήταν Παλαιστίνιοι και Σύριοι ενώ η τρίτη πολυπληθέστερη κατηγορία ήταν οι Τούρκοι με Αφγανούς και Σομαλούς να ακολουθούν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA