Μενού
  • Α-
  • Α+

Ούτε τα προσχήματα δεν κρατούν πλέον κάποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που δρουν στη χώρα μας στο πεδίο του μεταναστευτικού, υιοθετώντας απροκάλυπτα την τουρκική προπαγάνδα και προκαλώντας σοβαρά ερωτήματα για τον πραγματικό ρόλο τους. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να ερμηνευτεί το γεγονός ότι τη στιγμή ακριβώς, που η Τουρκία απειλεί ευθέως με εισβολή στο Αιγαίο, η «Aegean Boat Report», μία από τις πιο προβεβλημένες ΜΚΟ, κουνά το δάχτυλο απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μιλώντας για τη «στρατιωτικοποίηση των νησιών» και ως εκ τούτου για την «παραβίαση των Συνθηκών Λωζάνης και Παρισίων»! Δεν είναι η πρώτη φορά, που οι σκιές στη δράση ΜΚΟ στα νησιά του Αιγαίο προβληματίζει έντονα.

Αλλωστε, τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής την τελευταία διετία και οι σχετικές δικογραφίες εις βάρος δεκάδων μελών τέτοιων οργανώσεων για τα αδικήματα της διευκόλυνσης διακίνησης παράτυπων μεταναστών αλλά και της κατασκοπείας καταδεικνύουν τις σοβαρές εθνικές διαστάσεις του ζητήματος.   Ηταν Ιούλιος του 2021 όταν η δημοσιοποίηση ότι στο επίκεντρο της αστυνομικής έρευνας βρισκόταν, μεταξύ άλλων, και ο επικεφαλής της «Aegean Boat Report», Νορβηγός Τόμυ Ολσεν προκάλεσε αίσθηση. Ο ιδρυτής της συγκεκριμένης οργάνωσης είχε εργαστεί ως εθελοντής στη Λέσβο μεταξύ 2015 και 2016 και επιστρέφοντας στη χώρα του προχώρησε στη σύσταση ενός φορέα, που θα παρείχε πληροφορίες στους εθελοντές και στις οργανώσεις, που δραστηριοποιούνταν στα ελληνικά νησιά. Κατά τον ίδιο, η «Aegean Boat Report» έχει αποδειχθεί η πιο λεπτομερής πηγή πληροφοριών, για σκάφη και αφίξεις στο Αιγαίο στέλνοντας πληροφορίες και στατιστικά 24 ώρες το 24ωρο.

Ο Τόμυ Ολσεν λοιπόν όταν ενημερώθηκε ότι η δράση του είχε μπει στο μικροσκόπιο των ελληνικών αρχών δήλωσε κατηγορηματικά ότι «η Aegean Boat Report δεν έχει υπάρξει και δεν θα υπάρξει ποτέ μέρος κανενός κυκλώματος παράνομης διακίνησης μεταναστών, οπουδήποτε στον κόσμο». Η σχετική απάντηση της οργάνωσης συνέχιζε ως εξής: «Σε κάθε περίπτωση, αμφισβητούμε έντονα ότι ένα τέτοιο κύκλωμα υπάρχει στην περιοχή του Αιγαίου, όμως αν υπήρχε, δεν θα ήμασταν αναμεμιγμένοι, αν υπάρχει, δεν είμαστε αναμεμιγμένοι και εάν ένα τέτοιο κύκλωμα συσταθεί ποτέ, δεν θα ενταχθούμε σε αυτό ή θα συμμετάσχουμε σε κάποια από τις δραστηριότητες του».

Aegean Boat Report: Υιοθετεί τη ρητορική της Τουρκίας για τα ελληνικά νησιά

Δεκαπέντε μήνες μετά, η «Aegean Boat Report», σε έναν ρόλο, που δε δικαιολογείται σε καμία περίπτωση από τον υποτιθέμενο σκοπό της ίδρυσης της, παίρνει ξεκάθαρα θέση για την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων στα ελληνικά νησιά. Επιλέγει μάλιστα να τοποθετηθεί επί τη δήλωσης του πρωθυπουργού ύστερα από την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα. «Η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί, απαντά όμως πάντα με αυτοπεποίθηση, όταν προκαλείται. Αισθανόμαστε απόλυτη αυτοπεποίθηση και τη βεβαιότητα ότι έχουμε το δίκιο και το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας. Κλείνουμε όλα τα παράθυρα σε κάθε πρόκληση, αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου». 

Μέσω tweet και αναπαράγοντας το φωτογραφικό υλικό από τη μεταφορά των αμερικανικών θωρακισμένων οχημάτων M1117 σε Λέσβο και Χίο, που υπέκλεψαν με drone οι Τούρκοι, η νορβηγική ΜΚΟ σχολιάζει με προκλητικό τρόπο την παραπάνω αναφορά του Ελληνα πρωθυπουργού: «Η συγκέντρωση στα νησιά αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού μπορεί να θεωρηθεί από ορισμένους, ως πρόκληση, ειδικά επειδή αποτελεί παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947». Πρόκειται πραγματικά για μία μοναδική περίπτωση όπου ένας μη κυβερνητικός φορέας, που υποτίθεται κόπτεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, που όλως τυχαίως διακινούνται από την ίδια την Αγκυρα στο Αιγαίο, παίρνει θέση στα εθνικά θέματα της χώρας μας υπερασπιζόμενος σθεναρά την τουρκική επιθετικότητα. 

Aegean Boat Report: Αποκαλεί «ηλίθιο» τον Νότη Μηταράκη

Το αποκαλυπτικό tweet όμως δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός αλλά την κορύφωση της ανθελληνικής στάσης, που κρατά σταθερά η «Aegean Boat Report» στο μεταναστευτικό. Νωρίτερα, η οργάνωση είχε εξαπολύσει αήθη επίθεση στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη με αφορμή τη δημοσιοποίηση από τον ίδιο οπτικού υλικού, στο οποίο η τουρκική ακτοφυλακή χτυπούσε με σιδερένια κοντάρια πρόσφυγες και μετανάστες μέσα σε φουσκωτή βάρκα. «Ηλίθιο είναι αυτό που κάνει ο ηλίθιος…Σήμερα ο Eλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, προσπάθησε για άλλη μια φορά να χειραγωγήσει την αλήθεια στο Twitter, όχι με μεγάλη επιτυχία αλλά παρόλα αυτά προσπάθησε. Δεν είναι η πρώτη φορά, που λέει κατάφωρα ψέματα και δημοσιεύει ψεύτικες ειδήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά αυτή τη φορά οι προσπάθειές του δεν ήταν πολύ επιτυχημένες, τουλάχιστον αν ψάχνετε την αλήθεια… Πώς μπορεί να ήταν τόσο ηλίθιος, όταν προσπαθούσε να προωθήσει fake news, να χρησιμοποιήσει ένα βίντεο από μια πολύ γνωστή περίπτωση, που προφανώς δεν έχει καμία σχέση με να δείξει αυτά που ισχυρίζεται. Η βλακεία έχει όλα τα σχήματα και μεγέθη, μερικά από αυτά μοιάζουν ακόμη και με ανθρώπους…», σημείωνε η «Aegean Boat Report» στην προσβλητική αναφορά της. 

Στο μεταξύ, ο Τόμυ Ολσεν και η οργάνωση του συνεχίζουν να κατηγορούν τη χώρα μας για πνιγμούς προσφύγων και μεταναστών στα νερά του Αιγαίου αποκρύπτοντας την προφανή εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία. Μόνο κατά το μήνα Σεπτέμβριο η ΜΚΟ αποδίδει στις ελληνικές αρχές 117 pushbacks εμποδίζοντας με αυτό την πρακτική περισσότερα από 3.000 άτομα να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα. «Τον Σεπτέμβριο η Aegean Boat Report έχει καταγράψει 117 παράνομα pushback στο Αιγαίο Πέλαγος, που εκτελέστηκαν από την Ελληνική Ακτοφυλακή στερώντας σε 3302 άτομα (παιδιά, γυναίκες και άνδρες) το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταπατήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα τους». Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της νορβηγικής ΜΚΟ, «42 από αυτές τις περιπτώσεις pushback εκτελέστηκαν με τη χρήση εξοπλισμού διάσωσης καθώς 1.222 άτομα (παιδιά, γυναίκες και άνδρες) τοποθετήθηκαν σε συνολικά 73 σωσίβιες λέμβους και έμειναν αβοήθητοι παρασυρόμενοι στη θάλασσα».

Συνολικά από τον Μάρτιο του 2020, όταν η Τουρκία προχώρησε στη μαζική προώθηση χιλιάδων μεταναστών στον Εβρο αλλά και στα τουρκικά παράλια με σκοπό να περάσουν τα σύνορα, η «Aegean Boat Report», ισχυρίζεται ότι έχει καταγράψει 1.637 pushback 43.825 ατόμων στο Αιγαίο, που εκτελέστηκαν από το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή. «Τον Σεπτέμβριο τα pushback αυξήθηκαν κατά 9,4% σε σχέση με τον Αύγουστο και αυξήθηκε και ο αριθμός των ανθρώπων, που απωθήθηκαν…Πολλοί από αυτούς αφού συγκεντρώθηκαν στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, που είχαν ήδη φτάσει, μεταφέρθηκαν με πλοία από την Ελληνική Ακτοφυλακή πίσω στη θάλασσα και αναγκάστηκαν να μπουν στις σχεδίες. Σε έναν κανονικό κόσμο οι άνθρωποι σώζονται από σωσίβιες λέμβους και δεν αναγκάζονται να μπουν σε αυτές και να αφεθούν να παρασύρονται».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA