Μενού
  • Α-
  • Α+

Στα νταηλίκια επιμένει η Άγκυρα παρά τα απανωτά «χαστούκια» από Ε.Ε. και ΗΠΑ για το κρεσέντο επιθετικότητάς της. Η Αθήνα πάντως παραμένει ψύχραιμη φροντίζοντας να εμπεδωθεί το δίκαιο των ελληνικών θέσεων διεθνώς και εξασφαλίζοντας την κατηγορηματική καταδίκη του τουρκικού αναθεωρητισμού από ολοένα και περισσότερους συμμάχους και εταίρους. Δεν είναι τυχαίο το ξεκάθαρο μήνυμα του Βερολίνου για την επαναλαμβανόμενη πολεμική απειλή του Ταγίπ Ερντογάν «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ». «Πάντα καθιστούμε σαφές ότι δεν θεωρούμε σωστές απειλές και μη φιλικές δηλώσεις απέναντι σε γείτονες», τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, λίγα 24ωρα πριν την επίσκεψη του Γερμανού Καγκελάριου, Όλαφ Σολτς στην Αθήνα την επόμενη Τετάρτη και Πέμπτη και τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο επίκεντρο των οποίων θα βρεθεί και η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στη σκιά και του νέου παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Διαβάστε ακόμη: «Η Τουρκία έχει τον πύραυλο Tayfun και κάπου παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον» - Οι νέες απειλές από Ερντογάν

Να αποδείξει εμπράκτως ότι επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο κάλεσε ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες τον Ταγίπ Ερντογάν, εκπέμποντας μήνυμα αποφασιστικής υπεράσπισης της εθνικής μας κυριαρχίας και ξεκαθαρίζοντας εκ νέου πως «τα παράθυρα του διαλόγου είναι ανοιχτά αλλά οι πόρτες στις προκλήσεις παραμένουν ερμητικά κλειστές». Κόντρα, δε, στη συνεχή προπαγάνδα της Τουρκίας που επιδιώκει με fake news να ρίξει τον «μουτζούρη» στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε την πραγματικότητα, τονίζοντας πως δεν είναι η Ελλάδα αυτή που οξύνει τους τόνους, αμφισβητεί το διαμορφωμένο status quo στην εριοχή και παραβιάζει τις αρχές της καλής γειτονίας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος πάντως επιδόθηκε και χθες σε νέο παραλήρημα λεονταρισμών και μεγαλείου με πομπώδεις δηλώσεις για το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων για την προσνείωση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών και τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, με τα οποία ισχυρίζεται ότι εξοπλίζεται η χώρα του, ενώ έκανε ειδική μνεία και στον μικρού βεληνεκούς Tayfun. Εξ ού και ο Νίκος Δένδιας καταλόγισε με αφορμή και το νέο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο (μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3)  στην τουρκική ηγεσία νοοτροπία του «Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς» με τη λογική ότι η Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειος είναι τουρκική λίμνη και «γραφικότητα» τη διαρκή διαστρέβλωση της πραγματικότητας με επίρριψη ευθυνών στη χώρα μας.

Ο Νίκος Δένδιας πάντως είχε την ευκαιρία να συζητήσει χθες στο Βερολίνο για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ, επαναλαμβάνοντας τους κινδύνους ταύτισης του τουρκικού αναθεωρητισμού με αυτόν του Βλάντιμιρ Πούτιν. Ταυτόχρονα με τη στρατηγική διεθνοποίησης της επιλογής της Άγκυρας να είναι ο «ταραξίας» της περιοχής πάντως η ελληνική κυβέρνηση προχωρά εντατικά και την αναβάθμιση της αποτρεπτικής της ισχύος, εκπέμποντας σε κάθε ευκαιρία ηχηρά συμβολικά μηνύματα ισχυρής αποτροπής και ισχυρών συμμαχιών.

Στην τελική ευθεία η ναυπήγηση της πρώτης φρεγάτας Belharra

Την ώρα που στο Πετροχώρι της Ξάνθης ολοκληρωνόταν η ελληνοαμερικανική άσκηση «Ολυμπιακή Συνεργασία» και στην Κρήτη θα βρίσκονται σε εξέλιξη τις επόμενες ημέρες 4 αμερικανικά F-22 που θα λάβουν μέρος σε ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στα ναυπηγεία της Λοριάν της Γαλλίας έμπαινε στην τελική ευθεία η ναυπήγηση της πρώτης φρεγάτας Belharra που έχει συμφωνήσει να προμηθευτεί η Ελλάδα. Σε ειδική τελετή το μεγαλύτερο τμήμα της πρώτης από τις 3 ελληνικές φρεγάτες μπήκε στη δεξαμενή, προκειμένου να συναρμολογηθεί και να  ενταχθεί στο οπλοστάσιο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Κατά πληροφορίες μάλιστα θα παραληφθεί νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα στα τέλη του 2024, ενώ ο Αρχηγός ΓΕΝ, Στυλιανός Πετράκης, τόνισε πως σηματοδοτεί «τη βούληση Ελλάδας και Γαλλίας να σταθούν μαζί απέναντι στις απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο».

Την ίδια ώρα η Τουρκία βρίσκεται στον «τοίχο»  από ΗΠΑ και Ε.Ε για την αμφίσημη στάση της απέναντι στη Ρωσία. Ήδη έχει εισπράξει αυστηρά μηνύματα για την άρνηση εφαρμογής των κυρώσεων κατά της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία ενώ το «μαστίγιο» των κυρώσεων εναντίον της ίδιας και για φυσικά και νομικά πρόσωπα βρίσκεται σε ετοιμότητα. «Έχουμε πια τη δυνατότητα ως Ευρωπαϊκή Ένωση, ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ευρωπαϊκοί θεσμοί, να επιβληθούν κυρώσεις σε περίπτωση που τρίτα πρόσωπα στην Τουρκία, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εντοπιστούν να παραβιάζουν κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Ρωσία», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Περιγράφοντας μάλιστα το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της Ε.Ε. για το συγκεκριμένο θέμα, έκανε λόγο για «ενόχληση» από το γεγονός ότι μία χώρα σύμμαχος του ΝΑΤΟ αντί να συμμορφώνεται με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ωφελείται οικονομικά από το διμερές εμπόριο μαζί της και «ενδεχομένως να δίνει και τη δυνατότητα να αποτελεί ενδιάμεσο τρίτο, μέσα από τον οποίο να παρακάμπτονται οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρώπη στη Ρωσία». Εξίσου βαρύ κλίμα επικρατεί και στην Ουάσιγκτον, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να καλεί την Τουρκία να σταματήσει να είναι ο «ασφαλής παράδεισος» για τις ρωσικές συναλλαγές, τονίζοντας παράλληλα ότι για το τουρκικό αίτημα αναφορικά με τα F-16 «δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόοδος».  

Από τα εν λόγω ραπίσματα των ΗΠΑ και τη σιωπή απέναντι στον «πόθο» για τα F-16 απορρέει και ο έντονος αντιαμερικανισμός που καλλιεργεί η τουρκική ηγεσία, ξεπερνώντας χθες κάθε όριο. Ο Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε στον Γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ για το ηχηρό «ΟΧΙ» στα μαχητικά αν δεν υποχωρήσει από την επιθετικότητά του στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και απείλησε την Αμερική ότι αν δεν προχωρήσει το αίτημα για τα F-16 θα κάνει ότι με τους S-400, ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε το θράσος να κατηγορήσει τις ΗΠΑ για «νταηλίκια» με τη Σαουδική Αραβία και κόντρα σε κάθε διπλωματικό πρωτόκολλο να βγάλει στη φόρα το διάλογο που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν αναφορικά με τους λόγους που η Αμερική αποφάσισε να άρει το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA