Μενού
  • Α-
  • Α+

Δεν έφταναν οι οργανωμένες προκλήσεις της Αγκυρας κατά της Ελλάδας, έρχονται και τα... μεμονωμένα περιστατικά να ταράξουν τα νερά στις σχέσεις των δύο κρατών. Τούρκος δεκανέας συνελήφθη στη Ρόδο από λιμενικούς για διακίνηση μεταναστών. Πρόκειται για 21χρονο οπλίτη που υπηρετεί στη χωροφυλακή της τουρκικής πόλης Ζανταρμά, ο οποίος παραδέχτηκε ότι μετέφερε μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα. Σε βάρος του Τούρκου διακινητή, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για μεταφορά από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών χωρίς δικαίωμα εισόδου στη χώρα από κυβερνήτη πλωτού μέσου κατά συρροή και εκ κερδοσκοπίας και για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι μετέφερε παράνομα μετανάστες από την Ντάτσα προς την Ρόδο, ωστόσο χάλασε το σκάφος του όταν επιχείρησε να επιστρέψει, σε τουρκικά παράλια,  και αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια. Έτσι έπεσε στα χέρια των ελληνικών αρχών.

Υποστήριξε ότι κίνητρό του ήταν τα χρήματα

Εξεταζόμενος ομολόγησε ότι έχει καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη και υπηρετεί ως ειδικευμένος οπλίτης με βαθμό δεκανέα στην Ζανταρμά στην τούρκικη χωροφυλακή. Υπηρετεί, όπως είπε, σε στρατιωτική βάση στο Χάκαρι και ήλθε σκόπιμα στη Ρόδο για να μεταφέρει μετανάστες. Ισχυρίστηκε ότι έχει χρέη και ότι ο μισθός του στο στρατό είναι μικρός. Σύμφωνα με πληροφορίες, o δεκανέας, διατείνεται ότι πριν δύο εβδομάδες σε μία καφετέρια άκουσε έναν άνδρα να μιλά στο τηλέφωνο και να ψάχνει καπετάνιους. Τον πλησίασε και του είπε ότι ενδιαφέρεται και εκείνος του απάντησε ότι μπορεί να βγάλει πολλά λεφτά με δύο δρομολόγια. Έτσι εξέδωσε δίπλωμα ταχυπλόου σκάφους και έκανε δοκιμές!

Το χρονικό 

Ξεκίνησε όπως είπε την 12η Νοεμβρίου 2022 το βράδυ από την Ντάτσα από ένα λιμανάκι και το άτομο που γνώρισε μετέφερε με ένα άσπρο βαν τους μετανάστες, τους έβαλε επάνω στο σκάφος και εκείνος ξεκίνησε για την Ρόδο. Μετέφερε 10 μετανάστες, δύο γυναίκες, τέσσερις άνδρες και τέσσερα παιδιά. Πέρασαν δυτικά της Σύμης και βγήκαν στις Φάνες, κοντά στη «Βίλα Ραμάν». Εκεί αποβίβασε τους μετανάστες στην παραλία και ξεκίνησε να επιστρέψει στην Τουρκία, όμως λίγα μέτρα μετά του χάλασε η μηχανή και κάλεσε το τηλέφωνο 112 για να ζητήσει βοήθεια. Οπως είπε, οι μετανάστες περίμεναν να τους παραλάβει κάποιος και δεν γνώριζε πού θα πήγαιναν μετά. Είπε ακόμη ότι θα ελάμβανε 5.000 ευρώ μόλις επέστρεφε το σκάφος.