Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε τρία παράλληλα μέτωπα εκτυλίσσεται η πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία όλα δείχνουν ότι θα παραμείνουν ανοιχτά και την εβδομάδα που έρχεται. Τα δύο μάλιστα εξ αυτών σίγουρα μέχρι και την κάλπη του 2023. Στην κορυφή παραμένει η ακρίβεια στο πεδίο της ενέργειας και το ράφι, που ιεραρχεί πρώτο και η ίδια η κοινωνία. Στα πυρά περί ακρίβειας Μητσοτάκη επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι η άνοδος των τιμών δεν οφείλεται μόνο στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και στις πολιτικές της κυβέρνησης, οι οποίες ευνοούν τους λίγους και ισχυρούς έναντι της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης: Δεν θα υποκύψουμε στα νέα «δώστα όλα» και τον λαϊκισμό - «Ανοιχτό παράθυρο» για νέες επιδοτήσεις

Το γάντι σηκώνει διαρκώς το τελευταίο διάστημα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας αφενός ότι πρόκειται για διεθνή και εισαγόμενη κρίση, αφετέρου καταλογίζοντας στην Κουμουνδούρου και τον Αλέξη Τσίπρα λαϊκισμό και ανέξοδα λόγια λόγω της απουσίας πραγματικής εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης.

Διαξιφισμοί για την ακρίβεια

Ενδεικτικό άλλωστε ήταν το καρφί που πέταξε στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Μητσοτάκης ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να υποκύψει σε «νέα δώστα όλα» και «ψεύτικες λύσεις του λαϊκισμού». Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπογραμμίζουν ότι η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε μία σειρά από πρωτοφανείς κρίσεις οφείλεται στη συνετή πολιτική που ακολούθησε η ΝΔ και υπογραμμίζουν τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για συνέχιση της εξάντλησης κάθε δημοσιονομικού περιθωρίου προς όφελος της κοινωνίας. Και ο Πρωθυπουργός εξάλλου προϊδέασε για νέο πακέτο στήριξης το 2023 με την ειδική μνεία που έκανε στο απόθεμα 1 δις ευρώ στον προϋπολογισμό του 2023 «στην περίπτωση που χρειαστεί να καλυφθούν και άλλες έκτακτες ανάγκες». Απέκρουσε, δε, τις αιχμές περί ταύτισης της ΝΔ με τις ελίτ, τονίζοντας με νόημα ότι το καλάθι του νοικοκυριού που μείωσε τις τιμές σε 1 στα 5 προϊόντα δεν ενδιαφέρει τους «ισχυρούς» για να καταλήξει πως «είμαστε μία κυβέρνηση που είμαστε με τη χώρα και είμαστε με τους πολλούς».

Νέα μάχη στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις

Τη Δευτέρα πάντως η μεγάλη μάχη θα δοθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με αιχμή τις παρακολουθήσεις, όπου θα παρουσιαστεί αυτοπροσώπως ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος είχε παραιτηθεί μετά τη διαπίστωση της νόμιμης επισύνδεσης του Νίκου Ανδρουλάκη και τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει στο στόχαστρο αποδίδοντάς του βάσει των δημοσιευμάτων ρόλο «κλειδί» σε πλήθος παρακολουθήσεων. Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως έχει  απορρίψει κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή της κυβέρνησης αποδομώντας τα δημοσιεύματα ως σενάρια επιστημονικής φαντασίας και μυθιστορήματα κατασκοπευτικού τύπου, κατηγορώντας την Κουμουνδούρου για καταφυγή στη σκανδαλολογία και «λασπομαχία».

Η συγκεκριμένη συνεδρίαση πάντως αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και δεν αποκλείεται να είναι επεισοδιακή, καθώς κόντρα στην κυβερνητική γραμμή περί δημοσιευμάτων «με εικασίες άνευ στοιχείων και αποδείξεων» η αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζεται για σκληρή σύγκρουση τόσο με την υποβολή ερωτήσεων στον κ. Δημητριάδη όσο και στην περίπτωση που οι κ.κ. Φέλιζ Μπίτζιος, Γιάννης Λαβράνος και Ταλ Ντίλιαν, που θεωρεί ότι εμπλέκονται με το κακόβουλο λογισμικό Predator, αρνηθούν να δώσουν το παρών και επιλέξουν την αποστολή γραπτού υπομνήματος. Σε αυτό το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανόν να ζητήσει ακόμα και τη βίαιη προσαγωγή τους, παρότι από το Προεδρείο της Βουλής έχει επισημανθεί ότι ουδέποτε έχει γίνει κάτι τέτοιο σε κοινοβουλευτικές Επιτροπές, ιδίως από τη στιγμή που πρόκειται για ακρόαση κι όχι για διαδικασία εξέτασης μαρτύρων.

Βέβαιο θεωρείται επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να προσδώσει στην αντικατάσταση του βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Τζαβάρα, χαρακτηριστικά κομματικής γραμμής, λόγω της θέσης του κατά της επίκλησης του απορρήτου από τα πρόσωπα που παρουσιάζονται ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Επισήμως πάντως ο γαλάζιος βουλευτής ζήτησε την αντικατάστασή του για λόγους υγείας και τη θέση του θα πάρει ο Γιώργος Βλάχος, ενώ πηγές της Κ.Ο της ΝΔ απέδιδαν τις ερμηνείες σε αντιπολιτευτική προσπάθεια να πληγεί επικοινωνιακά η ισχυρή συσπείρωση στο εσωτερικό της παράταξης.

Το Ταμείο Ανάκαμψης - η αναδιανομή των πόρων - και η «ανευθυνότητα»

Σφήνα στο πολιτικό ρινγκ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει κι ένα τρίτο μέτωπο, αυτό του Ταμείου Ανάκαμψης, για το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε από την Πέλλα για την επαναδιαπραγμάτευση διανομής των πόρων του, επιχειρώντας όπως εκτιμάται να απευθυνθεί προεκλογικά σε μικρομεσαίους και μεσαίους για τους οποίους υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη μερίδα από την «πίτα».

Ο Πρωθυπουργός πάντως απέρριψε χθες για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τις υποσχέσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ως «ανεύθυνα λόγια», υποστηρίζοντας ότι η απάντηση σε αυτά είναι η έγκριση εκταμίευσης της δεύτερης δόσης 3,5 δις ευρώ από το Ταμείο για το σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που «βάζει και μία Ευρωπαϊκή σφραγίδα στη σωστή διαχείριση των Ευρωπαϊκών πόρων από την κυβέρνηση». Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει, δε, ότι ο τρόπος αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης είναι καθορισμένος από την ιδρυτική του πράξη και η επαναδιαπραγμάτευσή του δεν καθίσταται δυνατή «με ένα νόμο και ένα άρθρο», καταλογίζοντας στον κ. Τσίπρα προσπάθεια παραπλάνησης της ελληνικής κοινής γνώμης με ψεύτικες προσδοκίες και ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Το εν λόγω θέμα θα συμπεριληφθεί πιθανότατα και στην επικείμενη αναμέτρηση των πολιτικών δυνάμεων κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2023 στη Βουλή στις 13 με 17 Δεκεμβρίου, η ψήφιση του οποίου ενέχει παραδοσιακά και χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης. Εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να επαναλάβει πως η άλλη όψη της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι η κοινωνική φροντίδα και ότι στο επίκεντρο των επιλογών της ΝΔ βρίσκεται πάντοτε ο πολίτης, καθώς και τη δέσμευση «να αγωνιζόμαστε σκληρά για να χτίσουμε ένα σύγχρονο κράτος που βαδίζει μπροστά και στοχεύει ψηλά».