Μενού
nikos-xardalias
Νίκος Χαρδαλιάς | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Δεν κομίζω γλαύκας εις τα Αθήνας αλλά νομίζω όλοι διαβάσατε πως εκπρόσωπος της ΝΔ στις εκλογές θα είναι ο Νικ Χάρντ - δηλαδή ο Νίκος Χαρδαλιάς. Αυτό φαίνεται πως προκύπτει ως ρεπορτάζ, αφού οι πηγές μου στο Μαξίμου δεν το διαψεύδουν (αν και δεν το επιβεβαιώνουν επισήμως), όμως εγώ έμαθα σχετικά στιχομυθία που είχε ο υφυπουργός Άμυνας πρόσφατα με τον Πρωθυπουργό. Εκεί του είπε «Πρόεδρε θέλω να τρέξω ανά την Ελλάδα και να μιλήσω για το πρόγραμμά μας» ενώ του επανέλαβε πως δεν επιθυμεί να κατέβει υποψήφιος βουλευτής. Ο κ. Χαρδαλιάς θα καλοέβλεπε βέβαια μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο (οι ευρωεκλογές θα γίνουν το 2024) ενώ θεωρείται βέβαιο πως εάν η ΝΔ κερδίσει ξανά τις εκλογές ο ίδιος θα έχει θέση στο σχήμα. Οπότε, με δεδομένο πως ο Κυριάκος Πιερρακάκης θα κατέβει στην Α’  Αθήνας και ο Γιάννης Οικονόμου στην εκλογική του περιφέρεια, δεν μένουν πολλές επιλογές για τον πρωθυπουργό. Στις μετρήσεις πάντως ο Χαρδαλιάς εξακολουθεί να απολαμβάνει ισχυρής δημοτικότητας. 

Τα πάει καλά ο Χρυσοχοΐδης 

Ισχυρή δημοτικότητα φαίνεται πως έχει κι ένας πρώην υπουργός, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Ρώτησα πηγή μου που παρακολουθεί τα πράγματα στη δυτική Αθήνα και μου είπε πως παρά το ότι ο ίδιος δεν εμφανίζεται στην τηλεόραση, ούτε κάνει online καμπάνια, εξακολουθεί να δουλεύει αθόρυβα πόρτα-πόρτα στην περιοχή. «ΠΑΣΟΚ, παιδί μου», αναφώνησε η πηγή μου. «Ξέρουν από εκλογές». 

Τα ήρεμα νερά του Σαμαρά 

Στην αυριανή εκδήλωση του Ιδρύματος Σαμαρά θα βρεθεί όλη η ΝΔ. Ρώτησα κι έμαθα σχετικά. Εάν ο πρώην Πρωθυπουργός επιθυμεί να ρίξει τίποτε μπηχτές. «Δεν είναι ώρα για κάτι τέτοιο» μου απάντησε στενός του συνεργάτης. Ο Πρόεδρος θα είναι ενωτικός και θα δώσει το σύνθημα της νίκης για τη ΝΔ κι αυτή τη φορά. Μου είπε και κάτι άλλο ο φίλος που ξέρει καλά τα της ΝΔ. Σε περίπτωση νίκης της ΝΔ στις επόμενες εκλογές και στην περίπτωση σχηματισμού ισχνής πλειοψηφίας θα κοπούν οι πολλοί κεντρώοι και στη θέση τους θα μπουν όλες οι τάσεις της ΝΔ. Για να δούμε εάν θα επιβεβαιωθεί ο φίλος.

Ο Βενιζέλος στον Σαμαρά

Μια ακόμα πολύ ενδιαφέρουσα παρουσία θα καταγραφεί στην εναρκτήρια εκδήλωση του Ιδρύματος Αντώνης Σαμαράς το απόγευμα της Τετάρτης στο θέατρο Παλλάς. Εκτός του ότι θα είναι τέσσερις πρωθυπουργοί (Μητσοτάκης, Καραμανλής, Σαμαράς, Πικραμμένος), μαθαίνω ότι στην εκδήλωση θα δώσει το παρών ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συνεργάτης του κ. Σαμαρά στην κυβέρνηση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η παρουσία του έχει σημασία, με δεδομένη την επαναπροσέγγιση Βενιζέλου με το ΠΑΣΟΚ και τις καλές σχέσεις που διατηρεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και τις πάγιες θέσεις του για την κυβερνησιμότητα της χώρας. Τον κ. Σαμαρά αναμένεται να προλογίσει, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής του Χάρβαρντ Παναγιώτης Ροϊλός. 

Φορολογικό και καθημερινότητα του πολίτη

Μαθαίνω επίσης πως στη ΝΔ η γραμματεία προγράμματος και η γραμματεία του κόμματος ετοιμάζουν τρία διαφορετικά town hall meetings (το δίνω με τον αγγλικό όρο αφού εξ’Αμερικής προέρχεται η ιδέα) στην Αττική με φορείς από την αγορά. Δυο βασικοί άξονες συζήτησης το φορολογικό και η καθημερινότητα του πολίτη. Καταλαβαίνω πως μετά τις γιορτές θα ξεδιπλωθούν τα προγράμματα των κομμάτων και αναμένω μια συζήτηση/αντιπαράθεση προγραμμάτων χωρίς βέβαια τεράστιες προσδοκίες. 

Επιστροφή Σηφουνάκη στη Λέσβο

Στην προσπάθεια που κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης για να μεγαλώσει τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι δεν περισσεύει κανένας. Γι' αυτό και βλέπουμε αρκετά στελέχη του παρελθόντος να επιστρέφουν στις κομματικές λίστες. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Μιλένα Αποστολάκη, η οποία θα δώσει τη μάχη στον Βόρειο Τομέα της Β' Αθηνών. Άλλο ένα όνομα που μαθαίνω ότι ακούγεται έντονα είναι του πρώην υπουργού Νίκου Σηφουνάκη για το ψηφοδέλτιο της Λέσβου. Ο κ. Σηφουνάκης ήταν επί 26 χρόνια βουλευτής και ευρωβουλευτής, εκλεγόμενος στη Λέσβο, και έχει περάσει από τα υπουργεία Αιγαίου, ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, ενώ είχε αποστασιοποιηθεί από τα τρέχοντα στην περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Φαίνεται, πάντως, ότι και ο ίδιος το σκέφτεται να επανακάμψει. 

Ποιοι «έφαγαν» τους αντιπεριφερειάρχες

Αναφέρθηκα χθες σε αντιπεριφερειάρχες που ετοιμάζονταν να είναι υποψήφιοι με τη ΝΔ στις επόμενες εκλογές, αλλά ο πρόεδρος Κυριάκος τους έφαγε λάχανο, δια του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκου. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι πώς κόπηκαν. Το ζήτημα είναι ότι νυν βουλευτές και υπουργοί είχαν θέσει βέτο για πρόσωπα της αυτοδιοίκησης. Για παράδειγμα, στα Τρίκαλα ο δυνατός αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μιχαλάκης ήταν "κόκκινο πανί" για τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ενώ στη Βοιωτία η αντιπεριφερειάρχης Φανή Παπαθωμά είχε μπει στο στόχαστρο του βουλευτή Ανδρέα Κουτσούμπα. Όσο για την Αρκαδία, εκεί είχαμε το ωραίο ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Λαμπρόπουλος που κόπηκε να είναι...επί της υποδοχής του πρωθυπουργού στην Τρίπολη, κατά τη χθεσινή του περιοδεία.