Μενού
mitsotakis-tzanakopoylos-entasi
Κυριάκος Μητσοτάκης-Δημήτρης Τζανακόπουλος | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Κόλαση επικράτησε στη Βουλή το μεσημέρι της Πέμπτης (8/12). Συγκεκριμένα, «σκληρούς» χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος σηκώθηκε όρθιος στη διάρκεια της δευτερολογίας του πρωθυπουργού όταν ο τελευταίος διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ότι ο ίδιος δεν παρακολουθούσε ούτε γνώριζε για παρακολουθήσεις των υπουργών του αλλά και των ηγετικών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Μεγάλη ένταση επικράτησε στη Βουλή με φωνές και κραυγές από εκατέρωθεν «στρατόπεδα».

Ολα ξεκίνησαν όταν κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε σε υψηλούς τόνους: «Λέτε γνώριζε ο Πρωθυπουργός ή όχι. Προσέξτε, για παρακολουθήσεις για τις οποίες δεν έχουμε κανένα απολύτως στοιχείο αν έγιναν ή όχι. Εχω το δικαίωμα να αμφισβητώ τη λίστα του Predator γιατί δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ενώ περιλαμβάνονται συγγενείς μου, η γραμματέας μου. Άρα έμενα ήθελε κάποιος να παρακολουθεί. Άρα παρακολουθούσα εγώ τον εαυτό μου».

Και ο κ. Μητσοτάκης οργισμένος συνέχισε: «Λέτε να πω αν παρακολουθούσα τον κ. Χατζηδάκη ή τον κ Φλώρο. Με τον κ. Χατζηδάκη γνωριζόμαστε 30 χρόνια. Είναι αντιπρόεδρος του κόμματός μου. Προφανώς και όχι. Είναι δυνατόν να υπονοείτε ότι παρακολουθούσα εγώ υπουργό της κυβέρνησης; Ντροπή σας. Και μόνο που το υπονοείτε. Ή ότι παρακολουθούσα εγώ ή γνώριζα για τον κ. Φλώρο; Δεν ντρέπεσαι λίγο;».

Εκεί η κατάσταση άρχισε να «ξεφεύγει» με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να σηκώνεται από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και να φωνάζει, με τον πρωθυπουργό να συνεχίζει: «Να μάθω τι; Πόσο θα αυξηθούν οι συντάξεις και πότε θα δοθούν επιδόματα; Έχουμε περάσει πολύ δύσκολες καταστάσεις με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Επελέγη από αυτή την κυβέρνηση, είχε ήδη επιλεγεί από εσάς για αρχηγός του Στρατού. Τιμά το εθνόσημο. Μόνο και μόνο να διακινούνται άρθρα με υπονοούμενα ότι μπορεί ο Πρωθυπουργός να παρακολουθούσε τον Α' ΓΕΕΘΑ δεν θέλω να το σχολιάσω. Αλλά ξέρω ότι στην άλλη πλευρά του Αιγαίου κάποιοι θα χαίρονται πάρα πολύ. Ισχύει στο ακέραιο ότι είπα τον Αύγουστο ότι διαβεβαιώνω ότι δεν γνώριζα για καμία παρακολούθηση». Οσον αφορά για τις ατάκες Τσίπρα περί παραίτησής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Είπατε αν αποδειχτεί ότι λέω ψέματα να παραιτηθώ. Ε, τότε κάθε βδομάδα θα παραιτιόσασταν κ. Τσίπρα αν ήταν έτσι».

Να είστε πολύ προσεκτικός εσείς όταν μιλάτε για συνταγματική εκτροπή. Είστε ο άνθρωπος που διορίσατε πρόεδρο του Αρείου Πάγου στις 3 τη νύχτα και μετά την ορίσατε σύμβουλό σας

«Κάντε πρόταση δυσπιστίας - Δεν υπάρχει διχασμός στη ΝΔ»

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, είχε ξεκινήσει τη δευτερολογία του απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Τσίπρα: «Κύριε Τσίπρα γίνατε ταυτόχρονα και Σαμαρικός και Καραμανλικός. Επίτευγμα. Μόνο που πρέπει να σας πω ότι η μόνιμη προσπάθειά σας να παρουσιάσετε την παράταξή μας διχασμένη τείνει μονίμως να πέφτει στο κενό. Κι αν θεωρείται ότι υπάρχει ζήτημα κοινοβουλευτικής συνοχής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ έχετε στα χέρια σας το υπέρτατο όπλο του Κανονισμού. Κάντε επιτέλους πρόταση δυσπιστίας να διαπιστώσετε πόσο ομοιογενής είναι η ΚΟ της ΝΔ. Έχει παρέλθει το 6μηνο που προβλέπει ο Κανονισμός. Την τελευταία την κάνατε για έναν χιονιά. Αν υπάρχει μείζον ζήτημα δημοκρατίας δεν θα κάνετε πρόταση δυσπιστίας για το θέμα των παρακολουθήσεων;»

Στη συνέχεια αναφερόμενος στον Ποινικό Κώδικα ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Αποτέλεσε ακραίο σημείο διαπλοκής και της ολιγαρχίας η ψήφιση του Ποινικού Κώδικα. Ο κ. Κοντονής ο υπουργός Δικαιοσύνης σας το είπε. Κάνατε την ενεργητική δωροδοκία από κακούργημα, πλημμέλημα μεταξύ άλλων. Σας κατηγορεί ευθέως ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησής σας. Τι άλλη απόδειξη θέλετε επιτέλους. Ποιους εξυπηρετούσατε με αυτή τη ρύθμιση; Για τις υποκλοπές θα μας πείτε τώρα;». Εκεί επικράτησε εκ νέου ένταση στην κοινοβουλευτική αίθουσα, με τον πρόεδρο της Βουλής να αναφέρει δηκτικά: «Καθίστε κάτω. Τη δόξα του Πολάκη πολλοί εζήλεψαν στην Κοινοβουλευτική σας Ομάδα».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός συνέχισε να εξαπολύει «καρφιά» προς την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας: «Είπατε για συνταγματική εκτροπή. Να είστε πολύ προσεκτικός εσείς όταν μιλάτε για συνταγματική εκτροπή. Είστε ο άνθρωπος που διορίσατε πρόεδρο του Αρείου Πάγου στις 3 τη νύχτα και μετά την ορίσατε σύμβουλό σας. Ο πολιτικός που έκανε δημοψήφισμα σε μία εβδομάδα έχοντας συντμήσει τις προθεσμίες που προβλέπει το Σύνταγμα και ο πολιτικός προϊστάμενος που έχετε δύο υπουργούς σας τον κ. Παπαγγελόπουλο και τον κ. Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος. Άρα όταν κάνετε μαθήματα δημοκρατίας θα συνιστούσα να είστε λίγο πιο προσεκτικός τουλάχιστον προς την παράταξη της ΝΔ».