Μενού
eua-kaili
Εύα Καϊλή | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σαν «βόμβα» έσκασε στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα η φερόμενη εμπλοκή της Εύας Καϊλή  και του Ιταλού συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι, σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Τζόρτζι μάλιστα συνελήφθη σε εκτέλεση εντάλματος σύλληψης για το «Qatargate» ενώ όσον αφορά την κυρία Καϊλή δεν υπάρχουν ξεκάθαρες πληροφορίες, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση. Τα δεδομένα μέχρι στιγμής είναι τα εξής: Οι βελγικές αρχές ξεκίνησαν, μετά από καταγγελίες, έρευνα για διαφθορά και συγκεκριμένα για δωροδοκία ευρωβουλευτών από το Κατάρ και η Εύα Καϊλή διαγράφτηκε από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της βελγικής εφημερίδας Le Soir, η Εύα Καϊλή, «πρώην τηλεπαρουσιάστρια και ευρωβουλευτής από το 2014», φέρεται ύποπτη για δωροληψία από το Κατάρ. Σύμφωνα με την έρευνα των βελγικών Αρχών, το Κατάρ επιχείρησε ανάμειξη σε ευρωπαϊκές υποθέσεις, χρηματίζοντας αξιωματούχους των Βρυξελλών. Η αστυνομία της βελγικής πρωτεύουσας έχει ήδη ερευνήσει 16 σπίτια και έχει κάνει 4 προσαγωγές καθώς υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η χώρα επιχείρησε να επηρεάσει οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις.

Εκτός ΠΑΣΟΚ και Ομάδας Ευρωσοσιαλιστών η Καϊλή

Τα αντανακλαστικά του ΠΑΣΟΚ ήταν άμεσα και με ανακοίνωση που εξέδωσε έγινε γνωστή η διαγραφή της ευρωβουλευτού από το κόμμα.  Σε ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρεται: «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη».

Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης έγραψε στο Twitter πως: «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής». 

Παράλληλα, αργά το βράδυ της Παρασκευής, οι ευρωσοσιαλιστές σε ανάρτηση που πραγματοποιήθηκε στον επίσημο λογαριασμό τους στο Twitter, αναφέρουν ότι «Η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε την απόφαση να αναστείλει τη συμμετοχή της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή στην Ομάδα S&D με άμεση ισχύ, ως απάντηση στις συνεχιζόμενες έρευνες».

Αστυνομική επιχείρηση στο Βέλγιο για το Qatargate

Η χθεσινοβραδινή επιχείρηση των βελγικών αρχών για το οδήγησε σε τέσσερις συλλήψεις και σε εντάλματα έρευνας άλλων 16 ατόμων, που φέρονται αναμιγμένοι σε κύκλωμα διαφθοράς του Κατάρ στην καρδιά της Ευρώπης. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη βελγική εισαγγελία, προσήχθησαν ο πρώην ευρωβουλευτής της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Πιερ - Αντόνιο Παντσέρι, ο νεοεκλεγείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας Λούκα Βισεντίνι και ένας διευθυντής ΜΚΟ. Δικαστής θα αποφασίσει εντός 48 ωρών αν θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης. 

Οι ύποπτοι έχουν ιταλική υπηκοότητα ή καταγωγή και είναι ενεργοί σε ενώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ΜΚΟ. Ο Παντσέρι είναι πρόεδρος μη κερδοσκοπικού οργανισμού που με έδρα τις Βρυξέλλες προωθεί «την καταπολέμηση της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και τη διεθνή δικαιοσύνη. Οι έρευνες στην κατοικία του έφεραν «λαβράκι» 600.000 ευρώ μετρητά. Εξάλλου ο Λούκα Βισεντίνι εξελέγη τον Νοέμβριο γενικός γραμματέας της Ituc, που εκπροσωπεί συνολικά πάνω από 200 εκατ. εργαζομένους.