Μενού
eua-kaili
Εύα Καϊλή | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σακούλες με χρήματα βρέθηκαν στο σπίτι της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες σύμφωνα με την τη «L'Echo». Η έρευνα στο σπίτι έγινε για υπόθεση διαφθοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία αφορά στο Κατάρ, για την οποία έχει συλληφθεί ο σύντροφός της Φραντζέσκο Τζόρτζι. Η έρευνα των βελγικών Αρχών για το «Qatargate» αφορά το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και τη διαφθορά στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κατά τη διάρκεια των ερευνών σε οικίες ατόμων που κατηγορούνται για εμπλοκή στο σκάνδαλο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 600.000 ευρώ. Σύμφωνα με την L'Echo, ανακρίθηκε και ο πατέρας της Εύας Καϊλή, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε βαλίτσα με χρήματα. 

Οι ύποπτοι έχουν ιταλική υπηκοότητα ή καταγωγή και είναι ενεργοί σε ενώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ΜΚΟ. 

Σύμφωνα με την έρευνα, το Κατάρ επιχείρησε ανάμειξη σε ευρωπαϊκές υποθέσεις, χρηματίζοντας αξιωματούχους των Βρυξελλών. Η αστυνομία της βελγικής πρωτεύουσας έχει ήδη ερευνήσει 16 σπίτια και έχει κάνει τέσσερις προσαγωγές καθώς υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η χώρα επιχείρησε να επηρεάσει οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις. Οι ύποπτοι έχουν ιταλική υπηκοότητα ή καταγωγή και είναι ενεργοί σε ενώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ΜΚΟ. 

Εκτός ΠΑΣΟΚ και Ομάδας Ευρωσοσιαλιστών η Καϊλή

Τα αντανακλαστικά του ΠΑΣΟΚ ήταν άμεσα και με ανακοίνωση που εξέδωσε έγινε γνωστή η διαγραφή της ευρωβουλευτού από το κόμμα.  Σε ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρεται: «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη».

Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης έγραψε στο Twitter πως: «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής». 

Παράλληλα, αργά το βράδυ της Παρασκευής, οι ευρωσοσιαλιστές σε ανάρτηση που πραγματοποιήθηκε στον επίσημο λογαριασμό τους στο Twitter, αναφέρουν ότι «Η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε την απόφαση να αναστείλει τη συμμετοχή της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή στην Ομάδα S&D με άμεση ισχύ, ως απάντηση στις συνεχιζόμενες έρευνες».