Μενού
Glücksburg
Οικισμός Γλύξμπουργκ | Shuttetstock
  • Α-
  • Α+

Το πατρογονικό κάστρο των Γλύξμπουργκ το οποίο βρίσκεται στη βόρεια Γερμανία στην απόληξη του φιορδ Φλένσμπουργκ, στη Βαλτική Θάλασσα αποκαλύπτει το Open σε ρεπορτάζ του. Γύρω από ένα παλαιό μοναστήρι αρχίζει να οικοδομείται εκεί, το 1210, ο οικισμός Γλύξμπουργκ (Glücksburg στα γερμανικά, Lyksborg στη δανική γλώσσα). Αργότερα το μοναστήρι θα αποχαρακτηριστεί, για να δώσει τη θέση του στο εμβληματικό αναγεννησιακό Ανάκτορο Γκλύξμπουργκ, σε περιοχή μοναδικού φυσικού κάλους.

Εμφανείς είναι οι επιρροές από τη γαλλική αρχιτεκτονική. Το Ανάκτορο περιβάλλεται από λίμνη, ενώ στον κήπο του καλλιεργούνται περισσότερα από 500 είδη ρόδων. Με τον βασιλικό οίκο Σλέσβιγκ - Χόλσταϊν - Ζόντερμπουργκ - Γλύξμπουργκ συνδέθηκε η Ελλάδα μετά την έξωση του Όθωνα και το τέλος της «βαυαροκρατίας». Προφανής είναι η αντιστοίχιση των ονομάτων: Σλέσβιγκ - Χόλσταϊν ονομάζεται και σήμερα το βορειότερο κρατίδιο της Γερμανίας, με πρωτεύουσα το Κίελο. Το Ζόντερμπουργκ φιλοξενεί από το 1935 τη θερινή κατοικία της βασιλικής οικογένειας της Δανίας. Τον ίδιο ρόλο είχε διαδραματίσει παλαιότερα το Γλύξμπουργκ.

Γιατί το Γλύξμπουργκ βρίσκεται σήμερα σε γερμανικό έδαφος; 

Ο λόγος είναι ο νικηφόρος πόλεμος της Πρωσίας εναντίον της Δανίας το 1864. Ήταν ο πρώτος από τους μεγάλους πολέμους του Μπίσμαρκ, που οδήγησαν «δια πυρός και σιδήρου» στην ίδρυση ενός ενιαίου γερμανικού κράτους το 1871. «Μήλον της έριδος» την εποχή εκείνη ήταν οι στρατηγικής σημασίας περιφέρειες του Σλέσβιγκ και του Χόλσταϊν, με προνομιακή πρόσβαση στη Βαλτική, αλλά και στη Βόρεια Θάλασσα. Στον πόλεμο του 1864 η Δανία υπέστη πανωλεθρία, καθώς έχασε το ένα τρίτο της συνολικής επικράτειάς της.

«Αυτή η ήττα είχε συνέπειες για ολόκληρη τη χώρα» επισημαίνει ο Δανός ιστορικός Χανς Σουλτς Χάνσεν στο γερμανικό δίκτυο NDR. «Πολλοί άρχισαν να διερωτώνται, αν η Δανία μπορεί να επιβιώσει ως ανεξάρτητη χώρα. Φοβήθηκαν ότι θα διαμοιραστεί ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις της εποχής, την Πρωσία και τη Σουηδία». 

Δέκα ευρώ στοιχίζει η είσοδος στο Ανάκτορο, ενώ προβλέπεται έκπτωση για μαθητές και φοιτητές. Μία αίθουσα εκδηλώσεων διατίθεται για την τέλεση γάμων, σε συνεννόηση με το δημαρχείο του Φλένσμπουργκ, έναντι 230 ευρώ. Παλαιότερα η εφημερίδα Die Welt έκανε λόγο για δικαστικές διενέξεις ανάμεσα στην τοπική κυβέρνηση του Σλέσβιγκ-Χόλσταιν και τον πρίγκηπα Χριστόφορο, ο οποίος ζητούσε να αυξηθεί η κρατική επιδότηση για τη συντήρηση του Ανακτόρου.

Γέμισαν eBay και Marketplace σουβενίρ

Την ίδια ώρα, υα ξεχασμένα σερβίτσια μιας άλλης εποχής, εμφανίζονται πλέον σε διαδικτυακές πλατφόρμες αγοραπωλησίας, όπως το eBay και το Marketplace του Facebook.  Ανάμεσα στα αντικείμενα που συναντά κανείς, είναι φλυτζάνια και κούπες με τη μορφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ευχετήριες κάρτες από το γάμο του γιου του Παύλου με τη Μαρί Σαντάλ το 1995, μαχαιροπίρουνα με τη σκαλιστή κορώνα στη βάση τους, επιστολές με την υπογραφή του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου. Γραμματόσημα του 1956 με τις μορφές μελών της βασιλικής οικογένειας «ξεκινούν» από την τιμή των 3,4 ευρώ έκαστο (η τιμή ανεβαίνει αναλόγως του ενδιαφέροντος των αγοραστών).

 Ακόμα: 

  • Ευχετήρια κάρτα με την υπογραφή του Κωνσταντίνου Β’ πωλείται περί τα 180 ευρώ
teos
  • Σπάνιο γραμματόσημο των 50 δραχμών τότε, που απεικονίζει τον τέως βασιλιά σε άλογο, πωλείται σήμερα περί τα 360 ευρώ.
teos
  • Πάνω από 900 ευρώ κοστίζει γιγαντοαφίσσα τοίχου – ολόσωμη ασπρόμαυρη φωτογραφία του τέως.
teos
  • Αντίτυπο του πολυσυζητημένου προσκλητήριου γάμου του βασιλικού ζεύγους, πωλειται προς 464,96 ευρώ.
teos
https://www.youtube.com/watch?v=OE5eMRAKBcI

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA