Μενού
Novartis
Novartis | AP, Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Στον εισαγγελέα αναμένεται να οδηγηθούν λίγο μετά τις 10 το πρωί τρία άτομα τα οποία κατηγορούνται ότι ήταν μέλη εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που εξαπατούσε επιχειρηματίες με το πρόσχημα της ευνοϊκής δανειοδότησης εγχώριων επιχειρήσεων. Αίσθηση προκάλεσε η πληροφορία ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο «Μάξιμος Σαράφης», προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, καθώς σήμερα αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από την Ελληνική Αστυνομία για την υπόθεση, οι κατηγορούμενοι εμφανίζονταν ως στελέχη χρηματοοικονομικής εταιρείας παροχής δανείων με έδρα το εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα από το Κατάρ. Έπειθαν τους ανυποψίαστους πολίτες ότι μπορούσαν είχαν τις κατάλληλες γνωριμίες και μπορούσαν να αναλάβουν τη διεκπεραίωση και μεσολάβηση στην παροχή δανείων επιχειρήσεων. Στη συνέχεια ζητούσαν και έπαιρναν χρήματα ως έξοδα για την κατάθεση του σχετικού φακέλου με τα δικαιολογητικά ωστόσο τα θύματα τους ανακάλυπταν στην πορεία ότι δεν έπαιρναν δάνειο. Ως προς τον τρόπο δράση τους έταζαν ότι είχαν τη δυνατότητα να επιταχύνουν διαδικασίες για να πάρουν πιο γρήγορα δάνειο.

Ως προς τα χρήματα που έπαιρναν κυμαίνονταν από από 5.000 έως 50.000 ευρώ, ανάλογα με το ύψος του δανείου που ήθελαν οι επιχειρηματίες. Από την ως τώρα έρευνα έχει προκύψει ότι τουλάχιστον 10 επιχειρηματίες έχουν πέσει θύματα των μελών της εγκληματικής οργάνωσης ενώ η «λεία» τους φαίνεται πως αγγίζει το ένα εκατομμύριο ευρώ. Την έρευνα διενεργεί το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Αττικής, πραγματοποιώντας εφόδους σε διάφορα σπίτια στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τις έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων. βρέθηκαν έγγραφα που δείχνουν ότι δεν είχαν φτιάξει μια εταιρεία της υποτιθέμενης παροχής δανείων, αλλά περισσότερες.

Η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση για την υπόθεση: «Ο ''Μάξιμος Σαράφης'', ο κουκουλοφόρος μάρτυρας που με τις διαβόητες ''καταθέσεις'' του στήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ μια άνευ προηγουμένου σκευωρία με στόχο δύο πρώην πρωθυπουργούς, έναν κεντρικό τραπεζίτη και επτά υπουργούς, εκθέτοντας τη χώρα διεθνώς, συνελήφθη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε τραπεζικές απάτες. Και αυτοί στον ΣΥΡΙΖΑ που ανέθεσαν τη συγκεκριμένη δουλειά κι έστησαν τη σκευωρία της Νοβάρτις, στηριζόμενοι σε τέτοιους ανθρώπους, εμφανίζονται σήμερα κήνσορες της ηθικής, ''τιμητές της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξεως''».