Μενού
astynomia - peripoliko
Περιπολικό αστυνομίας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει με αφορμή την άδεια της ΕΛ.ΑΣ για τη συγκέντρωση της καταδικασμένης οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» στην Πλατεία Ρηγίλλης στην Αθήνα «υπέρ πεσόντων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού», «φιέστα» που αφορά δηλαδή τους νεκρούς των ΙμίωνΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25 καταγγέλλουν τη στάση της Αστυνομίας, αλλά και της Δημοτικής Αρχής της Αθήνας. Την ίδια ώρα, αντιφασιστικές συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται στο σημείο όπου η «Χρυσή Αυγή» έχει εξαγγείλει ότι θα λάβει χώρα η κινητοποίησή της.

Οι καταγγελίες

Με ανακοινώσεις τους, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25 καταγγέλλουν ότι Αστυνομία και Δήμος Αθηναίων έδωσαν άδεια για την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης.

«Λίγες ημέρες μετά το προπαγανδιστικό εγχείρημα για δήθεν Νόμο απαγόρευσης της συμμετοχής της Χρυσής Αυγής και του κόμματος Κασιδιάρη», «δίνουν άδεια συγκέντρωσης στη ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, στο κέντρο της Αθήνας», σημειώνει ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της KO του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης. «Αποδεικνύει ότι η ΝΔ έχει διολισθήσει επικίνδυνα», τονίζει ακόμα και συμπληρώνει: «Οι πρακτικές των παρακολουθήσεων, της καταστολής, της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων έρχονται και ταιριάζουν με την αντίληψη των ακροδεξιών πρακτικών και με την ανοχή όχι απλά στις ακροδεξιές πολιτικές και πρακτικές αλλά και στην ανοχή της κοινής αντίληψης σε πλήθος θεμάτων με την ακροδεξιά και με την ανοχή της δράσης ακόμη και της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης "Χρυσή Αυγή"».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, αναφέρει σε ανάρτησή του στα social media: «Η παροχή άδειας για ανοικτή συγκέντρωση της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης "Χρυσή Αυγή" στο κέντρο της Αθήνας, λίγα μόλις μέτρα μακριά από τη Βουλή, προκαλεί κάθε δημοκράτη πολίτη. Μια απόφαση πολιτικά και θεσμικά απαράδεκτη που μάλιστα στηρίζεται στη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου Αθηναίων. Αναρωτιόμαστε: σε τι ακριβώς συμφωνεί ο κ. Μπακογιάννης με τη σχεδιαζόμενη συγκέντρωση; Τη θεωρεί ειρηνική πολιτική εκδήλωση; Πιστεύει ότι δεν επαπειλεί τη ζωή της πόλης;».

Ακόμα, ο Μιχάλης Κριθαρίδης, εκρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 τονίζει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του: «Οι ίδιοι δηλαδή, που απαγορεύουν σωρηδόν τις συγκεντρώσεις των εργαζομένων, των φοιτητών και της νεολαίας, κλείνουν το μάτι στους φασίστες που δήθεν θέλει να τους απαγορεύσει η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη την κάθοδο στις εκλογές και τους επιτρέπουν την αποψινή ναζιστική φιέστα. Η απόφαση αυτή είναι αδιανόητη και προκλητική και καλούμε για την άμεση ανάκληση της, καθώς πρόκειται για μια ντροπιαστική κίνηση Μπακογιάννη-ΕΛ.ΑΣ».

Τι αναφέρει η απόφαση της Αστυνομίας

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση της ΕΛ.ΑΣ που αναρτήθηκε στη Διαύγεια και φέρει την υπογραφή του διευθυντή της Αστυνομίας Αθηνών: «Αποφασίζουμε την επιβολή περιορισμού στην αναφερόμενη στο θέμα συνάθροιση και συγκεκριμένα τον κάτωθι: Η συγκέντρωση των συναθροιζόμενων θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Ρηγίλλης, χωρίς να καταλαμβάνουν μέρος του λοιπού οδοστρώματος των πέριξ οδών.

ΕΠΕΙΔΗ πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή της θα διαταράξει δυσανάλογα την κοινωνικοοικονομική ζωή της συγκεκριμένης περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη την περιοχή πραγματοποίησής της, τις ειδικότερες κυκλοφοριακές συνθήκες, τα χαρακτηριστικά του οδικού περιβάλλοντος και τη σημασία της οδού ή των οδών που εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν από τη συνάθροιση στην εν γένει κυκλοφορία, καθώς και τη μη παρακώλυση της κυκλοφορίας και της πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς κοινής ωφέλειας και νοσηλευτικά ιδρύματα, τη λειτουργία υποδομών και κοινωφελών εγκαταστάσεων και τον εφοδιασμό της αγοράς με είδη ζωτικής σημασίας, και γενικά ο βαθμός διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής».

apofasi-xa-diaugeia
Απόφαση για τη συγκέντρωση της Χ.Α | Διαύγεια
apofasi-xa-diaugeia-2
Απόφαση για τη συγκέντρωση της Χ.Α | Διαύγεια

Η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων και η ανάρτηση Μπακογιάννη

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Αθηναίων με αφορμή τις καταγγελίες για τη συγκέντρωση αναφέρεται: «Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο, αλλά και ανακοίνωση των εκπροσώπων Τύπου του ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ 25, από το Δήμο Αθηναίων διευκρινίζεται: Καμία άδεια δεν ζητήθηκε ούτε χορηγήθηκε για την κατάληψη κοινοχρήστου χώρου και πραγματοποίηση εκδήλωσης της Χρυσής Αυγής στην Πλατεία Ρηγίλλης. Επιπλέον ο Δήμος Αθηναίων παρείχε σύμφωνη γνώμη στη λήψη μέτρων και περιορισμών από την αστυνομία, με δεδομένο ότι για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, δεν υπήρξε η προβλεπόμενη από το νόμο άδεια.

Συγκεκριμένα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινοχρήστων Χώρων κ. Βασίλειος Κορομάντζος απαντώντας στο σχετικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ, με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου, σημείωνε: « Σας γνωρίζουμε ότι δεν έχει χορηγηθεί άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για την πραγματοποίηση της εν λόγω εκδήλωσης και παρέχουμε σύμφωνη γνώμη για τα μέτρα που πρόκειται να λάβετε με δεδομένο ότι δεν υπάρχει η σχετική άδεια».

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, σε ανάρτησή του στα social media αναφέρει: «Για όσους ψάχνονται για τζάμπα καυγά: Ο Δήμος Αθηναίων ούτε έδωσε, ούτε θα μπορούσε να δώσει άδεια στους νεοναζί να κάνουν συγκέντρωση. Είναι αδιανόητο. Η πατριδοκαπηλεία άλλωστε είναι μια από τις μεγαλύτερες προσβολές στους πεσόντες υπέρ της πατρίδας».