Μενού
adonis-georgiadis
Αδωνις Γεωργιάδης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ο Φιλίστωρ Δεσταμπασίδης, ο προστατευόμενος μάρτυρας του σκανδάλου χρηματισμού της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, οδηγήθηκε τελικά στη φυλακή ύστερα από την ομόφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα για την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε οικονομικά εγκλήματα κι απάτες. Ο Αδωνις Γεωργιάδης, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί στην υπόθεση, έκανε ανάρτηση, με την οποία δηλώνει ανακουφισμένος και δικαιωμένος, ενώ κάνει λόγο και για ηθικούς αυτουργούς, που παραμένουν ατιμώρητοι.

Στο tweet του, ο Γεωργιάδης αναφέρει για τον «Μάξιμο Σαράφη» πως «έχοντας την προστασία της Τουλουπάκη, προσπάθησε με ψέματα να μας κλείσει φυλακή. Σήμερα προφυλακίστηκε για απάτη, αλλά, αυτοί που τον έβαλαν;» έγραψε χαρακτηριστικά.

 

Προφυλακιστέος ο Φιλίστωρ Δεσταμπασίδης

Ο Φιλίστωρ Δεσταμπασίδης κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του στην ανακρίτρια, ενώ οι δύο συνεργοί του αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Ο «Μάξιμος Σαράφης» της Novartis συνελήφθη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας υπόσχονταν δάνεια από τράπεζα με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο δικηγόρος του, Κωνσταντίνος Γώγος, προσερχόμενος το πρωί του Σαββάτου (28/1) στο γραφείο της ανακρίτριας τόνισε: «Το πολιτικό της υπόθεσης τέθηκε στη Βουλή από πολιτικά στελέχη που βρίσκονται σε κυβερνητικές θέσεις. Oπως αντιλαμβάνεστε σήμερα είναι μόνο η αρχή της ποινικής διαδικασίας και τα δικαστήρια θα αποφασίσουν την ενοχή του ή όχι. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που ίδιος εξέδωσε φοβάται για τη ζωή του».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος δεν κατέθεσε υπόμνημα στην ανακρίτρια και θα απαντούσε μόνο στις προφορικές ερωτήσεις της. Μάλιστα, ο ίδιος ο κατηγορούμενος, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε μέσα από τα κρατητήρια, αποκαλύπτοντας ο ίδιος το πραγματικό του όνομα, αρνείτο οποιαδήποτε ποινική εμπλοκή στην υπόθεση και αποδίδει τη σύλληψη του σε πολιτικούς λόγους, κάνοντας λόγο για στοχοποίηση του από το 2018, λόγω της υπόθεσης Novartis. Από την έως τώρα έρευνα, σύμφωνα με την κατηγορία, έχουν εξιχνιαστεί επτά περιπτώσεις απάτης, από τις οποίες τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αποκόμισαν 800.000 ευρώ περίπου, ενώ η επαπειλούμενη ζημία ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ.

Για την υπόθεση αυτή, ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητας κατά συνολικά επτά προσώπων. Σύμφωνα με τις αρχές, πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξαπάτηση πελατών για παροχή δανείων με ευνοϊκούς όρους από το Ντουμπάι είχε ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος ο οποίος, ωστόσο, αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται ισχυριζόμενος  πως η δραστηριότητα της εταιρείας είναι πραγματική και η εκταμίευση των χρημάτων βρισκόταν στην τελική ευθεία καθώς η διαδικασία ήταν χρονοβόρα.

Ποιος είναι ο «Μάξιμος Σαράφης»

Ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης Novartis με το όνομα «Μάξιμος Σαράφης», έβγαλε την «κουκούλα» ενώ βρίσκεται στη φυλακή κατηγορούμενος για υπόθεση εγκληματικής οργάνωσης η οποία διέπραττε απάτες και πλαστογραφίες σε βάρος επιχειρηματιών. Ο πρώην «κουκουλοφόρος» ονομάζεται Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης και σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μαζί με συνεργούς του είχαν καταφέρει να αποσπάσουν σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ από τα θύματά τους.

«Η τωρινή μου ποινική εμπλοκή είναι αποτέλεσμα της άθλιας και ρεβανσιστικής στοχοποίησής μου, από το 2018, από συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα εξουσίας, που αποκαλύφθηκε το πολιτικό και προσωπικό τους ήθος κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis στην Ελλάδα. Αυτοί, ως πολιτική μαφία, με απειλούσαν δημόσια ότι ‘θα με γδάρουν’ και ‘θα με κλείσουν φυλακή’», είπε ο ίδιος μέσα από τα κρατητήρια της ΓΑΔΑ. Η σύλληψή του υποστηρίζει είναι έργο παρακράτους. «Δηλώνω, όμως, ότι ΔΕΝ φοβάμαι, ΔΕΝ εκβιάζομαι και ΔΕΝ θα αυτοκτονήσω, όπως επιθυμούν, αλλά θα προσφύγω στους Διεθνείς Οργανισμούς, καταγγέλλοντας όσα, ως αντίποινα, μεθοδεύτηκαν εις βάρος μου».