Μενού
kasidiaris
Ηλίας Κασιδιάρης | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Η διάταξη για την απαγόρευση συμμετοχής του κόμματος Κασιδιάρη στη Βουλή είναι μια τελευταία ευκαιρία συναίνεσης πριν τις εκλογές – και η κυβερνητική πρόθεση όπως ακούω είναι να μπει νερό στο κρασί της πλειοψηφίας και να γίνουν αλλαγές που προτείνουν τα κόμματα ώστε να δοθεί ένα μήνυμα ολόκληρου του δημοκρατικού τόξου απέναντι στην σε νεοναζιστικά μορφώματα.

Βέβαια μαθαίνω πως ακόμη και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει σε συνομιλητές του πως ένα πράγμα είναι η πολιτική πρωτοβουλία για το θέμα αυτό κι ένα άλλο είναι το ζήτημα του πώς η Δικαιοσύνη θα το εφαρμόσει. Οπότε για το θέμα αναμένονται αρκετά ακόμη επεισόδια. Μίλησα και με πηγή μου στο ΣΥΡΙΖΑ που απάντησε πως η δική τους πρόθεση είναι να υπάρξει συναίνεση αρκεί όμως η κυβερνητική πλειοψηφία να λάβει υπόψιν τις δικές τους παρατηρήσεις.

Μεγάλη συζήτηση

Αρκετά μεγάλη (χρονικά) συζήτηση έγινε χθες στο Υπουργικό για την περίφημη τροπολογία Κασιδιάρη, η οποία παράλληλα θα συνιστά μπλόκο και για τη Χρυσή Αυγή, εφόσον τίθεται ζήτημα «πραγματικής ηγεσίας». Με άλλα λόγια, αν μπει μπροστά ένας αχυράνθρωπος που θα υποκαταστήσει τον Κασιδιάρη και τον Μιχαλολιάκο. Ακούστηκαν διάφορες απόψεις, κάποιοι προβληματίστηκαν για τη συνταγματικότητα του μέτρου, κάποιοι άλλοι εμφανίστηκαν γενικώς επιφυλακτικοί για το αν πρέπει να υπάρξει ρύθμιση γενικά, αλλά στο τέλος καμία μείζων διαφωνία δεν εκφράστηκε και η ρύθμιση πήρε το δρόμο για τη Βουλή. 

Πονηριά Κασιδιάρη;

Ο μπαρουτοκαπνισμένος πολιτικός, πάντως, φαίνεται όταν σκέφτεται μακιαβελικά. Μαθαίνω, λοιπόν, ότι υπήρξε υπουργός στη χθεσινή συνεδρίαση που διερωτήθηκε, μήπως ο Κασιδιάρης πάει στο τέλος να είναι υποψήφιος με άλλο κόμμα της ευρύτερης Δεξιάς, εφόσον, βεβαίως, βρεθεί άνθρωπος να τον υποδεχθεί. Το ερώτημα τέθηκε χθες στον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ο οποίος προσεκτικά απάντησε ότι η κυβέρνηση το έχει σκεφτεί το ζήτημα και έχει καταλήξει ότι τέτοιο σενάριο δεν υπάρχει.

Αυτές τις ψήφους ποιος θα τις πάρει;

Απευθύνθηκα χθες σε γνωστό δημοσκόπο, για να καταλάβω ποιο θα είναι το σκηνικό, σε περίπτωση που ισχύσει το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη, αλλά και στη Χρυσή Αυγή. Δεν ήταν, ομολογουμένως, πρόχειρος να μου απαντήσει, αλλά η προφανής επιλογή του Κυριάκου Βελόπουλου δεν ισχύει απολύτως, διότι, όπως μου είπε, αυτός ό,τι ήταν να πάρει, πήρε από αυτούς τους ψηφοφόρους. Υπό αυτό το πρίσμα, υπάρχει η βάσιμη εκτίμηση ότι, αφού δεν μπορούν να ψηφίσουν Κασιδιάρη, τότε μπορεί και να μην πάνε καν να ψηφίσουν.

Το λάτιν τουρ του Δένδια

Αυτός που πάντως δεν σταματά τα ταξίδια είναι ο υπουργός Εξωτερικών. Την Κυριακή αναχωρεί για περιοδεία στην Λατινική Αμερική (αντί για περιοδεία στο νότιο τομέα της Αθήνας όπου είναι υποψήφιος). Θα πάει κατά σειρά σε Βραζιλία, Αργεντινή, Παραγουάη, Ουρουγουάη, Τζαμάικα και Παναμά. Όλα αυτά για την εξασφάλιση υποστήριξης στην υποψηφιότητα της χώρας μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025-26.

Μπλίνκεν: Πρώτα Άγκυρα, μετά Αθήνα

Ένας άλλος που ταξιδεύει πολύ είναι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. Θα βρίσκεται στην Άγκυρα 20 Φεβρουαρίου και μια μέρα μετά θα είναι στην Αθήνα για συναντήσεις με τον Νίκο Δένδια και πολύ πιθανόν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Μπλίνκεν μεταφέρει ένα αμερικανικό μήνυμα αυτοσυγκράτησης των δυο πλευρών ενόψει εκλογών, ενώ η βασική του στόχευση είναι να διασκεδάσει τις εντυπώσεις στην Άγκυρα όπου η Αμερικανική παρέμβαση υπέρ των ελληνικών θέσεων θα είναι βασική παράμετρος της προεκλογικής σύγκρουσης.

Πώς επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα 15 αρχαία αντικείμενα από την Ελβετία

Κι όμως επιστρέφουν στην Ελλάδα αρχαιολογικοί θησαυροί όταν η ελληνική πολιτεία κινείται έξυπνα και γρήγορα: Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, επαναπατρίζονται στην Ελλάδα από την Ελβετία 15 αρχαία αντικείμενα που χρονολογούνται από την προϊστορική μέχρι τη ρωμαϊκή περίοδο, τα οποία ανακτήθηκαν κατόπιν δικαστικής απόφασης στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας, στο δικαστήριο της Γενεύης κατά γνωστού εμπόρου αρχαιοτήτων. Πρόκειται για ειδώλια, πήλινα και χάλκινα αγγεία, ένα χρυσό διάδημα με φύλλα δάφνης, ένα κορμό γυμνής ανδρικής νεαρής μορφής, ένα χάλκινο αγαλματίδιο γυμνού αθλητή, ένα ζεύγος χάλκινων περικνημίδων και ένα αργυρό νόμισμα (στατήρας). Την υπόθεση εντόπισε ο γενικός Πρόξενος της χώρας μας στη Γενεύη, Αλέξανδρος Γεννηματάς, που ειδοποίησε το υπουργείο Πολιτισμού και εκείνο με τη σειρά του διόρισε πληρεξούσιο δικηγόρο που κέρδισε την υπόθεση. Μακάρι να ακούσουμε καλά νέα και σε μεγαλύτερους αρχαιολογικούς θησαυρούς!