Μενού
alexis-tsipras
Αλέξης Τσίπρας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι βάζει τις Eνοπλες Δυνάμεις και τα εθνικά θέματα στην «αρένα της μικροπολιτικής εκμετάλλευσης», ότι παριστάνει τον μοναδικό πατριώτη και τον προστάτη της εθνικής άμυνας και ότι κουνά το δάχτυλο στους πολιτικούς αντιπάλους του εγκαλώντας τους για έλλειμμα πατριωτισμού, άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας. «Αυτά ήταν τα επιχειρήματα της μετεμφυλιακής Δεξιάς. Με αυτά θα πορευτείτε;», σχολίασε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Αφού ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον τουρκικό και τον συριακό λαό για την τραγωδία που βιώνουν μετά τον καταστροφικό σεισμό, σημειώνοντας ότι «η πατρίδα μας και ο λαός μας, θα είναι δίπλα στους γείτονές μας που δοκιμάζονται», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη αν θεωρεί εαυτόν προστάτη των ΕΔ, για να σχολιάσει: «από την πολλή προστασία είχατε καλωδιωμένους τους Αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, τους επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων;».

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να «αφήσει την υποκρισία». Τον κατηγόρησε ότι αφήνει υπονοούμενα ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι του είναι μειοδότες, όταν στη Συμφωνία των Πρεσπών «που ήταν εθνικά επωφελής», «εσείς χέρι-χέρι με αυτούς που τώρα λέτε ότι θέλετε να αποκλείσετε από την κοινοβουλευτική διαδικασία, μας αποκαλούσατε εθνικούς μειοδότες και μετά κάνατε στροφή 180 μοιρών». Τόνισε ότι «είναι έσχατη καπηλεία» να μπαίνουν τα θέματα εθνικής ασφάλειας και ΕΔ στην προεκλογική αντιπαράθεση.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός «καγχάζει διαρκώς» για τις εξοπλιστικές δαπάνες των 15 δισ. που θα πάρουμε «μελλοντικά», «λες και τα βγάζετε από τη τσέπη σας, λες και δεν είναι τα χρήματα του ελληνικού λαού», ενώ τον κατηγόρησε ότι αποκαλεί μειοδότες τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή του ασκεί κριτική διότι «δε φροντίσατε να μπει ούτε μια βίδα στην ελληνική πολεμική βιομηχανία» και διότι η κυβέρνηση «δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ για τη μέριμνα του έμψυχου δυναμικού του στρατεύματος».

«Γιατί δεν έρχεστε σε debate;»

«Δεν ξέρω αν ο κ. Μητσοτάκης είναι αδαής, σίγουρα είναι πολύ αμήχανος σήμερα, αλαζών και ψεύτης σε πάρα πολλά από όσα είπε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του. Και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό , είπε :«για να σπάσω την αμηχανία σας, για να συγκρίνουμε τα προεκλογικά προγράμματα μας που κατατίθενται στο λαό, είμαι ανοικτός για οποιαδήποτε σύγκριση και σύγκρουση, ελάτε να πάμε αύριο το πρωί σε μια τηλεμαχία να μιλήσουμε για το αύριο. Επτά χρόνια το αποφεύγετε. Γιατί αφού είστε τόσο σίγουρος δεν έρχεστε και κρύβεστε;».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές για απευθείας αναθέσεις στις συμφωνίες για τα Ραφάλ Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «απευθείας αναθέσεις σε δύο εταιρείες και ζητάμε εξηγήσεις για αυτό». «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τα έξι επιπλέον Ραφάλ, γιατί ήρθαν χωρίς εισήγηση των επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν είναι διακρατική συμφωνία ούτε υπάρχει διεθνής διαγωνισμός. Δεν θα ψηφίσουμε αν έρθει στη Βουλή και για το αεροπορικό κέντρο της Καλαμάτας. Εμείς το διαχειριστήκαμε και ξέρουμε ότι υπήρχε η δυνατότητα να γίνει το έργο πιο κάτω από τη μισή τιμή. Υπάρχει υπερβάλλον κόστος για το ελληνικό δημόσιο που προσεγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ. Είναι προκλητική υπερκοστολόγηση», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Μας είπατε ότι δεν δώσατε έργο στα ναυπηγεία γιατί εμείς τα αφήσαμε “στο έλεος του Θεού” όπως μας κατηγορείτε. Γνωρίζετε ή όχι ότι η Σύρος άνοιξε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ; Γνωρίζετε ή όχι ότι οι διαπραγματεύσεις για την Ελευσίνα άνοιξαν επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ;», ρώτησε τον πρωθυπουργό. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, υπενθυμίζοντας πως «η απόφασή σας (της ΝΔ) το 2019 να αποχωρήσετε για μια εβδομάδα δεν ήταν εκτροπή, εκτροπή είναι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό το λέτε όποτε σας συμφέρει».

«Θέλετε να μείνετε τελευταία μέρα στην εξουσία, αλλιώς θα είχατε προκηρύξει εκλογές. Φαίνεται ότι δεν πιστεύετε ούτε τις δημοσκοπήσεις», τόνισε στη δευτερολογία του. Επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει στις ψηφοφορίες, αν ο πρωθυπουργός απαντήσει «για ποιον λόγο γίνονταν οι παρακολουθήσεις. Να απαντήσετε για ποιον λόγο παρακολουθούσατε τους πάντες, τους υπουργούς σας, τον αρχηγό του τρίτου κόμματος, και τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων. Διαφορετικά δεν θα μείνουμε εδώ μέχρι τον Ιούλιο, στην εκτροπή του πολιτεύματος που έχετε φέρει», τόνισε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.