Μενού
kasidiaris
Ηλίας Κασιδιάρης | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Η τροπολογία που «μπλοκάρει» την κάθοδο του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές του 2023 συζητείται και ψηφίζεται σήμερα Τετάρτη (8/2) από τη Βουλή. Σύμφωνα με την κυβέρνηση «η ελευθερία ίδρυσης και συμμετοχής σε πολιτικό κόμμα είναι πολιτικό δικαίωμα των Ελλήνων. Αλλά, η συνταγματική προστασία του δικαιώματος ίδρυσης και συμμετοχής σε πολιτικά κόμματα δεν εμπεριέχει, ως συνταγματικό δικαίωμα, τη συμμετοχή εγκληματικών οργανώσεων στις βουλευτικές εκλογές υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος, όπως στην περίπτωση της κατοχής επιτελικής θέσης σε πολιτικά κόμματα από πρόσωπα που έχουν καταδικασθεί για ποινικά αδικήματα ιδιαίτερης απαξίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία αν και έχει αποφασίσει να απέχει από τις ψηφοφορίες αναμένεται να καταθέσει δική του πρόταση για το εκλογικό «μπλόκο» ενώ οι βουλευτές του θα βρεθούν στα έδρανα του κοινοβουλίου. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να βρεθεί στη Βουλή και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας την Τρίτη (7/2), ζήτησε σύμπνοια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κάλεσε τους 300 βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της τροπολογίας αφού κανείς δεν επιθυμεί να ξαναδεί τους τραμπουκισμούς του παρελθόντος, «ούτε βέβαια η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση κάποιων να γίνει και πάλι όχημα βίας εναντίον των πολιτών, οδηγώντας σε ωμές δολοφονίες, σε τραυματισμούς, σε αποκρουστικά πογκρόμ».

Μητσοτάκης: 3 προϋποθέσεις για συμμετοχή στις εκλογές 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι με τη νέα αυτή ρύθμιση, για να συμμετέχει στις εκλογές ένας συνδυασμός θα πρέπει να συγκεντρώνει τρεις προϋποθέσεις: πρώτον, το κόμμα να έχει ιδρυθεί νόμιμα. Δεύτερον, τα μέλη του επιτελείου, οι επικεφαλής των οργάνων, αλλά και οι πραγματικοί ηγέτες του να μην έχουν καταδικαστεί για σοβαρά αδικήματα κατά της πολιτείας. Και τρίτον, η οργάνωση και η δράση της συγκεκριμένης παράταξης, του συγκεκριμένου κόμματος, να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Εξώδικο του Κασιδιάρη στον Τασούλα

Από τις φυλακές Δομοκού, όπου κρατείται, ο καταδικασμένος χρυσαυγίτης, Ηλίας Κασιδιάρης, απέστειλε εξώδικο προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα. Με το εξώδικο αυτό, ο Ηλίας Κασιδιάρης ζητά να αποσυρθεί η τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα από τη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι η τροπολογία που έχει καταθέσει η κυβέρνηση είναι αντισυνταγματική. 

Πέντε λόγοι που η διάταξη είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση σε ενημερωτικό σημείωμα απαρίθμησε τους πέντε λόγους που η διάταξη για το εκλογικό «μπλόκο» στον Ηλία Κασιδιάρη είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα:

«Πρώτον, η διάταξη δεν παραβιάζει την αρχή αναλογικότητας διότι δεν εμποδίζει οποιονδήποτε έχει καταδικαστεί έστω για βαριά αδικήματα κατά της Πολιτείας να είναι υποψήφιος βουλευτής, είτε ανεξάρτητος είτε με πολιτικό κόμματα, παρά μόνο αποκλείεται αν είναι ο πραγματικός αρχηγός του κόμματος με το οποίο συμμετέχει στις εκλογές. 

Δεύτερον, η Δημοκρατία δεν μπορεί να είναι απολύτως ανεκτική στους εχθρούς της. Όσους την επιβουλεύονται χρησιμοποιώντας την.

Τρίτον, δεν εξυπηρετείται η ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος στην περίπτωση της συγκρότησης ενός "κόμματος – κέλυφος", το οποίο δρα και λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση, αφενός μεν όταν η ηγετική ομάδα του κόμματος προβαίνει σε πράξεις με υψηλή ποινική απαξία, όπως έχει αποδειχθεί δικαστικά, έστω και πρωτοδίκως, αφετέρου δε, όταν η ποινική καταδίκη για συγκεκριμένα αδικήματα υποψηφίων βουλευτών, ιδρυτικών μελών και των διατελεσάντων αρχηγών του κόμματος, καταδεικνύει τη μη εξυπηρέτηση της ελεύθερης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος. 

Τέταρτον, όπως έχει αναδείξει η Ολομέλεια του ΣτΕ (Απόφαση 518/2015), συνδέοντας τον σεβασμό της υποχρέωσης των κομμάτων να υπηρετούν τη δημοκρατία, ο κοινός νομοθέτης: δύναται… μέσα στο πλαίσιο της αρχής της αναλογικότητας και του σεβασμού του δικαιώματος παροχής εννόμου προστασίας κατά το άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος να θεσπίζει αρνητικές προϋποθέσεις, οι οποίες κωλύουν την παροχή κρατικής οικονομικής ενίσχυσης, όχι μόνο για λόγους αφορώντες τη διαχείριση της ενίσχυσης αυτής εκ μέρους του δικαιούχου κόμματος… αλλά και για λόγους ουσιαστικούς, συναρτώμενους προς την εν γένει δράση αυτού, η οποία, κατά το άρθρο 29 παρ. 1 του Συντάγματος, οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.. 

Πέμπτον, η διάταξη δεν υπεισέρχεται σε αξιολόγηση των χαρακτηριστικών και της ιδεολογίας των κομμάτων, το οποίο θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου, και θα έβαζε τον Άρειο Πάγο στη θέση να αξιολογήσει την ουσία των θέσεων των κομμάτων με κίνδυνο υπερβολικής διεύρυνσης των περιορισμών. Συμπερασματικά, με τη ρύθμιση που εισηγείται η κυβέρνηση τίθεται φραγμός μόνον στο να συμμετέχουν στις εκλογές εγκληματικές οργανώσεις οι οποίες εμφανίζονται με το ένδυμα πολιτικού κόμματος. Συγκεκριμένα, επεκτείνεται η υφιστάμενη ρύθμιση που απαγορεύει να συμμετέχουν στην ηγεσία πολιτικού κόμματος όσοι έχουν καταδικαστεί για ιδιαιτέρως απαξιωτικά αδικήματα σε βάρος της πολιτείας, περιλαμβανομένης όχι μόνο της εικονικής ηγεσίας αλλά και όσων ασκούν την πραγματική ηγεσία του κόμματος. Επιπλέον, κατά την ανακήρυξη συνδυασμών θα λαμβάνεται υπόψιν η τυχόν καταδίκη στελεχών των κομμάτων για τα αδικήματα αυτά».