Μενού
xalatsi-syreggela
Μαρία Συρεγγέλα - Έφη Χαλάτση | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Κάθε χρόνο όλο και λιγότεροι στην Ελλάδα και το Reader ανοίγει τον φάκελο «Δημογραφικό πρόβλημα» ενόψει των εκλογών 2023. Ετσι, αυτή την εβδομάδα φιλοξενεί την Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια και υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ στη Δυτική Αθήνα, αλλά και την Έφη Χαλάτση, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και υποψήφια βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών. Και οι δύο απαντούν στο ερώτημα για το Δημογραφικό πρόβλημα της χώρας

Μαρία Συρεγγέλα: Η αντιμετώπιση του δημογραφικού στις κυρίαρχες προτεραιότητες της κυβέρνησης

Το δημογραφικό ζήτημα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της κοινωνίας μας. Η σημερινή κυβέρνηση, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και γι’ αυτό αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και σχεδιάζει και υλοποιεί πολιτικές για την ενίσχυση και τη στήριξη της οικογένειας, πολιτικές που έχουν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και αποτελέσματα. Για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση χαράσσει μία συνολική, συγκροτημένη, εθνική δημογραφική πολιτική, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη της το πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό.

Κατ’ αρχήν η σημερινή κυβέρνηση δημιούργησε ειδικό χαρτοφυλάκιο Υφυπουργού για τις Δημογραφικές Πολιτικές και την Οικογένεια, ενώ υλοποίησε άμεσα τις δεσμεύσεις της για την ενίσχυση με 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση και για την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μείωσε τον Φ.Π.Α. στον χαμηλό συντελεστή για τα βρεφικά είδη και προχώρησε στην κατάργηση του φόρου πολυτελείας στους πολύτεκνους που έχουν μεγάλα αυτοκίνητα.

Επίσης, σημαντικό για τη διευκόλυνση των νέων ζευγαριών είναι ακόμη τρία μέτρα της κυβέρνησης: η αύξηση των βρεφονηπιακών σταθμών, η διετή προσχολική εκπαίδευση και το ολοήμερο πρόγραμμα νηπιαγωγείων και δημοτικών μέχρι τις 17.30, ενώ με τις «Νταντάδες της γειτονιάς» και το πρόγραμμα για τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών στις επιχειρήσεις διευκολύνουμε τις γυναίκες να συμμετέχουν περισσότερο στην αγορά εργασίας και να έχουν την κατάλληλη υποστήριξη για να ξεκινήσουν ή να μεγαλώσουν την οικογένειά τους.

Μαρία Συρεγγέλα
Η Μαρία Συρεγγέλα γράφει στο Reader

Παράλληλα στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ενσωματώσαμε την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Με τον νέο εργασιακό νόμο θεσπίσαμε για πρώτη φορά άδεια πατρότητας με αποδοχές, συμπληρώσαμε το πλαίσιο των γονικών αδειών, καθιερώσαμε ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για γονείς και φροντιστές και πήγαμε τη χώρα ακόμα πιο μπροστά προστατεύοντας τους νέους γονείς από την απόλυση όταν κάνουν χρήση των αδειών και διευκολύνσεων για την ανατροφή των τέκνων τους.

Επιπλέον, εφαρμόσαμε το Σήμα Ισότητας σε επιχειρήσεις που υιοθετούν πολιτικές ίσων ευκαιριών στους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως φύλου και δίνουμε κίνητρα για τον επαναπατρισμό των νέων που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για λόγους εργασίας, υιοθετώντας εξειδικευμένα φορολογικά κίνητρα για όσους επιστρέφουν στην πατρίδα μας, έπειτα από μακρόχρονη παρουσία στο εξωτερικό.

Και δεν σταματάμε εδώ. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προωθεί δράσεις που εξασφαλίζουν ποιοτική στέγαση δωρεάν ή με χαμηλό κόστος σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού με έμφαση στους νέους. Το πρόγραμμα «Κάλυψη» αποτελεί κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής κοινωνικής στέγασης της κυβέρνησης καθώς εξασφαλίζει σε εκατοντάδες ευάλωτους νέους και νέα ζευγάρια δωρεάν ποιοτική στέγη και τους διευκολύνει με αυτόν τον τρόπο να ξεκινήσουν τη ζωή τους και τη δημιουργία οικογένειας, εφόσον το επιθυμούν.

Τον επόμενο μήνα, τον Μάρτιο, θα ξεκινήσει η εγκατάσταση των πρώτων ωφελούμενων στις κατοικίες του προγράμματος «Κάλυψη», μέσω του οποίου το Δημόσιο θα καταβάλει το σύνολο του ενοικίου για τη στέγαση ευάλωτων νέων, ενώ η νέα στεγαστική πολιτική του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για νέους ηλικίας έως 39 ετών. Τα δάνεια πρώτης κατοικίας θα δοθούν με επιδότηση από τη ΔΥΠΑ σε νέους με χαμηλά εισοδήματα για την αγορά κατοικιών, αξίας έως 200.000 ευρώ και με παλαιότητα τουλάχιστον 15 ετών. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει να τρέχει ως τις αρχές Μαρτίου, ενώ ο προϋπολογισμός θα είναι κατ’ αρχήν 500 εκατ. ευρώ με πρόβλεψη για διπλασιασμό εφόσον εξαντληθούν τα κονδύλια.

Εμείς δεν μένουμε στα λόγια αλλά κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας για την έμπρακτη στήριξη των οικογενειών, των νοικοκυριών, των νέων και όλων των πολιτών της χώρας. Προωθούμε δράσεις σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα για να αντιμετωπίσουμε σωστά και αποτελεσματικά το δημογραφικό ζήτημα και να βάλουμε φρένο στη μείωση του πληθυσμού της χώρας.

Έφη Χαλάτση: Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το Δημογραφικό αδιέξοδο

Σύμφωνα με την απογραφή την τελευταία δεκαετία, παρά τις μεταναστευτικές εισροές, ο πληθυσμός της Ελλάδας έχει υποστεί μείωση κατά 3,5%. Έως το 2060 η μείωση του πληθυσμού σε ηλικία μεταξύ 20 και 64 ετών αναμένεται να αγγίξει το 35%, ενώ στις χώρες του ΟΟΣΑ θα είναι κατά μέσο όρο γύρω στο 10%.

Ποιες όμως είναι οι αιτίες που δημιουργούν πρόβλημα στο δημογραφικό στη χώρα μας;

Πρωτίστως το χαμηλό βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού και κυρίως των νέων ανθρώπων. Οι χαμηλοί μισθοί και η ακριβή η ανύπαρκτη στέγη σε συνθήκες ακρίβειας και πληθωρισμού. Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των γυναικών σε σύγκριση με τους άνδρες. Η σχετικά αργοπορημένη ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας. Η αύξηση του ηλικιακού ορίου των γυναικών που αποφασίζουν να γίνουν μητέρες σε σύγκριση με παλαιότερες δεκαετίες. Η έλλειψη επαρκών παροχών, δομών και υπηρεσιών κοινωνικού κράτους για τη στήριξη των σύγχρονων πολύμορφων οικογενειών. Η μη ύπαρξη ικανοποιητικών παρεμβάσεων για την αύξηση της γεννητικότητας.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ -ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, ήδη από το 2017, με επιστολή της τότε προέδρου του Φώφης Γεννηματά στον Πρόεδρο της Βουλής για την άμεση δημιουργία διακομματικής επιτροπής έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου.

Εφη Χαλάτση
Η Εφη Χαλάτση στο Reader

Οι πολιτικές για την αντιμετώπιση του δημογραφικού αδιεξόδου δεν μπορούν να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν μεμονωμένα, αλλά στοχευμένα και βάσει δεδομένων, όπως το βιοτικό επίπεδο, η ποιότητα ζωής, οι συνθήκες απασχόλησης και σε αλληλεπίδραση με ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, με πολιτικές για την συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, την προστασία της οικογένειας, της μητρότητας/γονεϊκότητας, με πολιτικές για την ισότητα των φύλων, με πολιτικές για την προστασία των παιδιών και εν γένει με πολιτικές ενίσχυσης ενός εξωστρεφούς παραγωγικού μοντέλου βασιζόμενου στην αειφορική διαχείριση των πόρων.

Ενδεικτικές πολιτικές αντιμετώπισης, ώστε η «βόμβα» της δημογραφικής συρρίκνωσης να απενεργοποιηθεί και η πρόκληση να γίνει ευκαιρία, με βάση το διεθνές περιβάλλον και τα δεδομένα του Ελληνικού προβλήματος, είναι:

  • Η μείωση της φτώχειας και των ανισοτήτων.
  • Η δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας για γυναίκες και άνδρες.
  • Κίνητρα για επιστροφή των Νέων που έφυγαν στο εξωτερικό.
  • Στοχευμένες δράσεις για την προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού, στο πλαίσιο μιας μεταναστευτικής πολιτικής με επίκεντρο τον άνθρωπο, ώστε όσοι έρχονται από τρίτες χώρες να έχουν ίσα δικαιώματα για να είναι παραγωγικοί και να μπορούν να ενσωματωθούν στην κοινωνία και στην οικονομία.
  • Οικονομική στέγαση με δημιουργία κοινωνικών κατοικιών.
  • Δημιουργία επιπλέον δομών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών και για παιδιά μέχρι 2,5 χρόνων καθώς και αύξηση των ΚΔΑΠ.
  • Αύξηση των δημοσίων δαπανών για επιδόματα από το πρώτο παιδί και κίνητρα σε γυναίκες κάτω των 30 ετών για απόκτηση παιδιών.
  • Ενίσχυση των επιδομάτων τοκετού.
  • Ευέλικτες άδειες μερικής απασχόλησης για μικρό διάστημα σε γονείς ή και πλήρης τριετής άδεια, με τον εργοδότη να μην έχει οικονομικό κόστος, καθώς το κράτος θα αναλάβει να πληρώνει ένα επίδομα, όπως έχει εφαρμοστεί λ.χ. στη Γαλλία με θετικά αποτελέσματα στην ενίσχυση της γεννητικότητας.
  • Κάλυψη του συνολικού κόστους της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για την αύξηση της γεννητικότητας.
  • Καθιέρωση Εθνικού Αποταμιευτικού Λογαριασμού για κάθε παιδί με συμμετοχή τόσο του γονέα όσο και της Πολιτείας.
  • Δημιουργία γραφείου Δημογραφικής πολιτικής στη Βουλή για την παρακολούθηση της εφαρμογής των δημογραφικών παρεμβάσεων.

Η μη αντιμετώπιση του δημογραφικού ,θα έχει άμεσα αρνητικές συνέπειες τόσο στο ασφαλιστικό, όσο και στην εκπαίδευση, στην γεωπολιτική στρατηγική αλλά και στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Επείγει λοιπόν να συ στρατευτεί και να ενεργήσει άμεσα το σύνολο του Πολιτικού συστήματος της χώρας .

 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA