Μενού
kaili
Εύα Καϊλή | AP
  • Α-
  • Α+

Νύχτα - «θρίλερ» αναμένεται να είναι η σημερινή για την κατηγορούμενη Ευρωβουλευτή για την υπόθεση χρηματισμού και διαφθοράς, Qatar Gate, Εύα Καϊλή, καθώς το Δικαστικό Συμβούλιο του Βελγίου θα αποφασίσει για την προφυλάκιση ή για την αποφυλάκισή της ως προς τη συμμετοχή της στην υπόθεση που έχει προκαλέσει «σεισμό» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ακρόασή της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν μαραθώνια και διήρκεσε, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μέχρι τις 17:00 το απόγευμα, ενώ άξιο αναφοράς είναι ότι η κ. Καϊλή ζήτησε από τους δικαστές να γιορτάσει έξω τα γενέθλια της κόρης της

Υπενθυμίζεται ότι η ακρόασή της, για τρίτη φορά, είχε ξεκινήσει από τις 14:30 το μεσημέρι, ενώ οι δικαστικές Αρχές του Βελγίου αναμένεται να αποφασίσουν αν θα αφεθεί ελεύθερη από τη φυλακή, για να βρεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό, πιθανόν με βραχιολάκι, ή αν θα παραμείνει στη φυλακή. Η θέση της κ. Καϊλή δεν είναι ευνοϊκή, καθώς το Politico, φέρεται να έχει στα χέρια του έγγραφο που ρίχνει «φως» στο βαθμό με το οποίο το διεφθαρμένο δίκτυο είχε διεισδύσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο έγγραφο, μάλιστα, γίνεται αναφορά και για την εμπλοκή της Εύας Καϊλή, στην υπόθεση.

Άξιο αναφοράς είναι ότι νέος δικηγόρος της πρώην αντιπροέδρου είναι ο Σβεν Μαρί, ο οποίος αντικατέστησε τον Αντρέ Ριζόπουλο. Η αλλαγή στη νομική της εκπροσώπηση ήρθε, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, στη διαφωνία που είχαν ο κ. Ριζόπουλος με την κ. Καϊλή σχετικά με την υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθούσε ο κ. Ριζόπουλος. Μάλιστα, πληροφορίες του Mega και της εκπομπής «Live News» αναφέρουν ότι ήταν δύσκολη εξαρχής η συνύπαρξη του Μιχάλη Δημητρακόπουλου με τον Αντρέ Ριζόπουλο, καθώς από την πλευρά του ο κ. Ριζόπουλος προέτρεπε την κ. Καϊλή να παραδεχθεί μέρος της ευθύνης στην υπόθεση.

Σε περίπτωση που αρνηθεί και το τρίτο αίτημα αποφυλάκισης, οι δικηγόροι της Ευρωβουλευτού θα κάνουν έφεση για την απόφαση. Συγκεκριμένα, σε 15 μέρες από σήμερα θα κάνουν έφεση, για να εξεταστεί εκ νέου το αίτημα αποφυλάκισης, ενώ σε περίπτωση που αρνηθεί και η έφεση τότε είναι που θα έχει πάλι δικαίωμα σε δύο μήνες, για να υποβάλλει νέα αίτηση.

Τι ζήτησε από το Δικαστικό Συμβούλιο

Νεότερες πληροφορίες σχετικά με το τι ζήτησε η Εύα Καϊλή, κατά τη διάρκεια της ακρόασής της στο Δικαστικό Συμβούλιο των Βρυξελλών, έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με το «Open», η κ. Καϊλή ζήτησε ενώπιον του δικαστή την αποφυλάκισή της υπό όρους, ενώ σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή, τουλάχιστον να μείνει σε κατ' οίκον περιορισμό με βραχιολάκι, για να είναι κοντά στο παιδί της την οποία και έχει δει μόνο τρεις φορές από τη στιγμή της προφυλάκισής της από τις αρχές Δεκεμβρίου. Ο νέος της δικηγόρος μίλησε για 45 λεπτά. 

Ειδικότερα, η κ. Καϊλή πήρε τον λόγο για 2 με 3 λεπτά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δικαστικού Συμβουλίου του Βελγίου, όπου και υποστήριξε ότι έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα η επαφή της με τον κόσμο ως πολιτικό και ζήτησε από τη δικαστή να βγει από τη φυλακή, για να δει την κόρη της, η οποία και έχει και γενέθλια και κλείνει τα 2 της έτη.

«Έδειξε» χρηματισμό της Καϊλή από το Κατάρ ο Παντσέρι

Σημαντικό ρόλο για την υπόθεση της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παίζει και η κατάθεση που έχει δώσει ο «εγκέφαλος», όπως και τον χαρακτηρίζουν οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί του για το Qatar Gate, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Μιχάλη Δημητρακόπουλο αυτό που έχει πει ο Παντσέρι στις νέες του καταθέσεις είναι ότι έχει ακούσει ότι η κ. Καϊλή έχει πάρει χρήματα από το Κατάρ για την προεκλογική της εκστρατεία. Ο κ. Δημητρακόπουλος, στο άκουσμα της κατάθεσης του Παντσέρι, εξαπέλυσε επίθεση σε βάρος του Ιταλού Ευρωβουλευτή αναφέροντας ότι είναι παντελώς αναξιόπιστος για την υπόθεση και ότι δεν έχει στοιχεία για αυτές τις κατηγορίες.

Άξιο αναφοράς και πολύ σημαντικό για την υπόθεση είναι ότι στις 14 Φεβρουαρίου ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ πρόσθεσε άλλη μία κατηγορία σε βάρος της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αυτήν της συμμετοχής στη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορίες που αντιμετώπιζε, μέχρι στιγμής, η κ. Καϊλή ήταν της διαφθοράς και τους ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Σε περίπτωση που καταδικαστεί, η ποινή είναι βαριά, καθώς η κατηγορία είναι κακουργηματικού χαρακτήρα.

«Η θέση της είναι στο σπίτι της», λέει ο νέος της δικηγόρος 

Ο γνωστός και ως «δικηγόρος του διαβόλου» Σβεν Μαρί ανέλαβε την υπεράσπιση της Εύας Καϊλή, ο οποίος στη σημερινή ακρόαση από το προδικαστικό συμβούλιο των Βρυξελλών θα αιτηθεί την αποφυλάκισή της με περιοριστικούς όρους. Η ακρόαση της Ευρωβουλευτού ξεκίνησε στις 14:30, ενώ πριν μπουν στην αίθουσα ο νέος δικηγόρος της τόνισε πως το παιδί της την χρειάζεται. «Είναι μητέρα ενός παιδιού που αυτή τη στιγμή το έχει ο παππούς της. Η θέση της Εύας Καϊλή είναι στο σπίτι. Θα ζητήσουμε αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, μία επιλογή είναι και το βραχιολάκι. Το θέμα της κράτησης της κυρίας Καϊλή είναι μία δύσκολη κατάσταση επειδή είναι μητέρα ενός παιδιού 24 μηνών και πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι στο σπίτι με το παιδί της», είπε.