Μενού
eva_kaili
Ευα Καϊλή | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ο κύβος ερρίφθη! Δεν αποφυλακίζεται τελικά η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή, καθώς οι βελγικές Αρχές απέρριψαν και το νέο αίτημά της να αποφυλακιστεί με βραχιολάκι. Συνεπώς, οδηγείται εκ νέου στις φυλακές του Χάρεμ για τουλάχιστον 2 μήνες, εκτός αν ασκήσει έφεση. Στην περίπτωση αυτή η υπόθεσή της θα συζητηθεί εκ νέου σε 15 ημέρες. Πρόκειται για την 3η φορά που οι συνήγοροι της Ευρωβουλευτού αιτήθηκαν την αποφυλάκισή της και απορρίφθηκε. Βρίσκεται υπό κράτηση από τις 9 Δεκεμβρίου, όταν συνελήφθη από τη βελγική αστυνομία αφού φέρεται να συνελήφθη επ΄αυτοφώρω με χρήματα. Η βουλευτική της ασυλία άρθηκε επί τόπου και στη συνέχεια κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Υπενθυμίζεται, ότι και ο σύζυγός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι παραμένει στη φυλακή. 

Νωρίτερα, ο νέος δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Σβεν Μαρί, δήλωσε ότι «ζητήσαμε την αποφυλάκιση υπό όρους ή, εναλλακτικά, τον κατ’ οίκον περιορισμό». Επίσης, ο Σβεν Μαρί είπε ότι η φυλάκιση της Εύας Καϊλή είναι «συμβολική», λόγω της θέσης της ως πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των δικηγόρων της, η Εύα Καϊλή μίλησε στο τέλος και υποστήριξε πως όλη αυτή η διαδικασία τής έχει κοστίσει επαγγελματικά και πολιτικά και πως όλα αυτά έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση που την έχει διαλύσει. 

Μίλησε μόνο τρία λεπτά

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εύα Καϊλή μίλησε μόνο τρία λεπτά στην ακρόασή της και ζήτησε να μην δικαστεί ως δημόσιο πρόσωπο αλλά ως μητέρα με παιδί. Ωστόσο, οι δικαστές φοβούνται ότι μπορεί να παραποιήσει στοιχεία βγαίνοντας από τη φυλακή. Πριν μπουν στην αίθουσα ο νέος δικηγόρος της τόνισε πως το παιδί της την χρειάζεται. «Είναι μητέρα ενός παιδιού που αυτή τη στιγμή το έχει ο παππούς της. Η θέση της Εύας Καϊλή είναι στο σπίτι. Θα ζητήσουμε αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, μία επιλογή είναι και το βραχιολάκι. Το θέμα της κράτησης της κυρίας Καϊλή είναι μία δύσκολη κατάσταση επειδή είναι μητέρα ενός παιδιού 24 μηνών και πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι στο σπίτι με το παιδί της», είπε.

Σημειώνεται, δε, ότι η σημερινή διαδικασία διαφέρει από τις προηγούμενες, καθώς απουσιάζει ο Βέλγος εισαγγελέας διαφθοράς, Μισέλ Κλεζ, που ήταν ο επικεφαλής της επιχείρησης που οδήγησε στις συλλήψεις για το Qatargate. Παράλληλα, τα περιθώρια στενεύουν για την Εύα Καϊλή καθώς ο σύντροφός της φαίνεται πως αλλάζει τα λεγόμενά του για την εμπλοκή της. Ο ανακριτής πρόσθεσε μια ακόμη κατηγορία σε βάρος της Ευρωβουλευτού, αυτή για συμμετοχή σε σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Επίσης, ο κατηγορούμενος ως εγκέφαλος του κυκλώματος Αντόνιο Παντσέρι θα παραμείνει υπό κράτηση σύμφωνα με την απόφαση του συμβουλίου μετά τη σημερινή ακρόαση.

Ο Παντσέρι χρησιμοποιούσε την Καϊλή για τα συμφέροντα του Μαρόκο

Σύμφωνα με νέο δημοσίευμα του Politico, η Εύα Καϊλή χρησιμοποιήθηκε από τον Αντόνιο Παντσέρι ώστε να προωθεί τα συμφέροντα του Κατάρ στο Ευρωκοινοβούλιο. Η πληροφορία αυτή προκύπτει από το διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου από τον εισαγγελέα διαφθοράς του Βελγίου, Μισέλ Κλεζ, για τον Ιταλό ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο, το οποίο το περιοδικό αναφέρει ότι έχει στην κατοχή του.

Με βάση το ένταλμα λοιπόν, το Politico σημειώνει ότι η Μαρί Αρενά, η Αλεσάντρα Μορέττι και ο Μαρκ Ταραμπέλα μαζί με τον Κοτσολίνο είχαν δημιουργήσει μια ομάδα που παρουσιάζει τις θέσεις του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, του ατόμου δηλαδή που θεωρείται ως ο «εγκέφαλος» της υπόθεσης και ο οποίος φέρεται πως έχει αρχίσει να «δίνει» ονόματα για να τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης από τις βελγικές αρχές. Ειδικά για την περίπτωση των συμφερόντων του Μαρόκο, το Politico τονίζει ότι και εκεί ο Αντόνιο Παντσέρι χρησιμοποιούσε δύο πρόσωπα για τις «δουλειές» με τη χώρα της Αφρικής, μεταξύ των οποίων και την Εύα Καϊλή.

Ποιος είναι ο Σβεν Μέρι

Ο νέος δικηγόρος της Εύας Καϊλή είναι από τις πιο ισχυρές, συζητημένες, ίσως και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του βελγικού νομικού κόσμου. Η λίστα των πελατών του προκαλεί από μόνη της την προσοχή. Πέρα από τον σφαγέα του Μπατακλάν, Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο Σβεν Μαρί είχε αναλάβει και τον Φουάντ Μπελκατσέμ, που είχε κατηγορηθεί ότι στρατολογούσε φανατικούς ισλαμιστές για να πολεμήσουν για το ISIS.
Είχε επίσης υπερασπιστεί την οικογένεια ενός νεαρού, του Sanda Dia, ο οποίος βρήκε βάναυσο θάνατο σε ένα τελετουργικό μύησης που πραγματοποιήθηκε από μια λέσχη στο πανεπιστήμιο KU Leuven.Εξαιτίας των επιλογών του να αναλαμβάνει τέτοιου είδους υποθέσεις, έχει γίνει γνωστός και ως «δικηγόρος του διαβόλου».
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA