Μενού
theodorikakos
Τάκης Θεοδωρικάκος | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μίλησε σήμερα κατά την ανακοίνωση του αναπτυξιακού προγράμματος Θεσσαλίας, σε εκδήλωση που έγινε παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου έκανε αναφορές για την ασφάλεια των πολιτών, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα και στο ζήτημα των καταλήψεων. Είπε χαρακτηριστικά: «Στη δική μας λογική, άβατα και γκρίζες ζώνες ανομίας δεν υπάρχουν. Η ΕΛ.ΑΣ. τον περασμένο Οκτώβριο απελευθέρωσε εδώ στη Λάρισα ένα δημόσιο κτήριο, που επί 7 χρόνια τελούσε υπό κατάληψη. Πρόκειται για τον χώρο του Δημοτικού Γηροκομείου του Δήμου Λάρισας, η λεγόμενη κατάληψη “Ντουγρού”».

Παράλληλα, συνεχίζοντας την παρέμβασή του ανακοίνωση του αναπτυξιακού προγράμματος Θεσσαλίας υπογράμμισε ότι  ασφάλεια τόσο της χώρα, όσο και των πολιτών της είναι για την κυβέρνηση βασική προτεραιότητα. «Η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εργάζεται για μια σύγχρονη, αποτελεσματική, φιλική αστυνομία που λειτουργεί με διαφάνεια και η οποία με την δράση της διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας», τόνισε, παράλληλα ο κ. Θεοδωρικάκος.

Φράχτης στον Εβρο και τα στοιχεία της αστυνόμευσης στη Θεσσαλία

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε και στην επέκταση του φράχτη στον Έβρο, η κατασκευή του οποίου θα έχει ολοκληρωθεί σε 10 μήνες. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε: «Η ασφάλεια της πατρίδας μας και των πολιτών, είναι για την Κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη βασική προτεραιότητα. Μια δέσμευση, που κάνουμε καθημερινά πράξη τα τελευταία 4 χρόνια. Η ασφάλειά μας περνά μέσα από την στήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας: σε υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό. Με την παρουσία και τη δράση των αστυνομικών μας διασφαλίζουμε την κοινωνική συνοχή, την ομαλή λειτουργία της κοινωνικοοικονομικής ζωής και συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της χώρας μας».

Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση της εγκληματικότητας στη Θεσσαλία ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι το 2023 η οργανική δύναμη του Σώματος αντιστοιχεί σε 2.199 θέσεις και έχουν καλυφθεί όλες. Υπηρετούν 2.246 γυναίκες και άντρες, ενώ από το 2019 έως και τον πρώτο μήνα του 2023 οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλία έχουν ενισχυθεί με 136 μεταθέσεις. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε αναφορά για το πώς έχει ενισχυθεί κάθε υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας στη Θεσσαλία, σημειώνοντας ότι η αυξημένη παρουσία των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. είχε αποτέλεσμα.

Τα ποσοστά εξιχνιάσεων το 2022, από το 65% σε κλοπές και διαρρήξεις και 80% σε ληστείες, έως 90% σε υποθέσεις εκβιασμών και 100% σε βιασμούς και ανθρωποκτονίες. Επίσης  έχουν ιδρυθεί  δύο Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε Λάρισα και Βόλο, ενώ από τον Ιούλιο του 2021 λειτουργεί στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λάρισας Γραφείο Προστασίας Ανηλίκων.

Ενίσχυση σε εξοπλισμό, εκπαίδευση, υποδομές

Σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι στη Θεσσαλία υπάρχουν στη διάθεση των αστυνομικών 524 οχήματα, ενώ από το 2019 έως σήμερα η ΓΕΠΑΔ Θεσσαλίας έχει ενισχυθεί με 162 οχήματα. Επίσης οι αστυνομικοί ενισχυθεί με όλο τον αναγκαίο επιχειρησιακό και τεχνολογικό εξοπλισμό. Για τις υποδομές είπε ότι προχωρά, μέσω ΣΔΙΤ, η ανέγερση νέου κτιρίου για Διεύθυνση Αστυνομίας Καρδίτσας. Τον Απρίλιο αναμένεται η ανάδειξη προσωρινού αναδόχου και το έργο, ύψους 7,5 εκατ. €, αναμένεται να υλοποιηθεί σε τρία χρόνια.

Επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη η αποκατάσταση της στέγης του Κεντρικού καταστήματος Κράτησης Βόλου. Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος η ΝΔ κάνει πράξη όλες τις δεσμεύσεις της. «Η Ελλάδα αλλάζει με πράξεις. «Με σχέδιο και αποφασιστικότητα, με σταθερό χέρι και προσανατολισμό, εργαζόμαστε για την προστασία της πατρίδας και των πολιτών. Με την αξιοπιστία και τα αποτελέσματα του έργου μας κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια». Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη συμμετείχε σε σύσκεψη με στελέχη της Αστυνομίας στην Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας.