Μενού
kyriakos mitsotakis
Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ιταλό υπουργό Άμυνας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Άμυνας, Γκουίντο Κροσέτο, είχε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση των δύο ανδρών, όπως αναφέρεται, είχε έντονο γεωπολιτικό και εξοπλιστικό ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, το γεωπολιτικό ενδιαφέρον βασίζεται στο γεγονός ότι Ιταλία και Λιβύη έχουν αναπτύξει πολύ στενές σχέσεις με τις μεγάλες επενδύσεις που κάνει η χώρα της Αδριατικής στη χώρα της βόρειας Αφρικής, ενώ η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, αλλά και ξεκαθάρισε τη στάση για άμεσες εκλογές στη Λιβύη.

Το εξοπλιστικό ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της συνάντησης εντοπίστηκε στις συζητήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με τον Ιταλό υπουργό Άμυνας για τις κορβέτες, για τις οποίες και έρχεται στην Ελλάδα με μία νέα βελτιωμένη πρόταση η ιταλική πλευρά. Μάλιστα, στη σχετική πρόταση αναμένονται να τεθούν πιο ευνοϊκοί οικονομικοί όροι αλλά και κάποιες αναβαθμίσεις στα εξοπλιστικά προγράμματα. Στο επίκεντρο τέθηκε και το ζήτημα των C-130, για τα οποία και η Ελλάδα είχε εκφράζει έντονο ενδιαφέρον για την αγορά τους.

Αξιο αναφοράς είναι ότι την ερχόμενη Πέμπτη (30/3) αναμένεται να συνεδριάσει η τριμερή, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών όπου και θα συζητηθούν ζητήματα ενέργειας  και γεωπολιτικής.