Μενού
ekloges
Εκλογές | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Η χώρα – αν και όχι επίσημα ακόμα - βρίσκεται σε τροχιά εκλογών και, πλέον, οι ημερομηνίες έχουν και αυτές τη σημασία τους στο δρόμο προς τις κάλπες. Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star έγινε μια πρώτη ανάλυση για αυτές τις ημερομηνίες – κλειδιά.

Όπως ανέφερε o αρχισυντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ Πέτρος Μποτσαράκος,  ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να κλείσει η Βουλή για το Πάσχα την Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου. Και προφανώς δε θα ανοίξει ξανά, γιατί μετά το Πάσχα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προκηρύξει τις εκλογές και θα επιλέξει μια από τις δυο Κυριακές στα τέλη Μαΐου. Οπότε οι  κάλπες θα στηθούν  είτε στις 21 είτε στις 28 Μαΐου.  Αν δεν υπάρξει κυβέρνηση, λόγω της απλής αναλογικής, θα ακολουθήσουν διερευνητικές εντολές, σύγκληση της Βουλής, ορισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης και νέα προεκλογική περίοδος. Οπότε αν  πάμε σε δεύτερες εκλογές - που είναι το πιο πιθανό - αυτές θα γίνουν μέσα στο  καλοκαίρι, είτε στις 2 είτε στις 9 Ιουλίου.

«Οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο»

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Τρίτης στη συνέντευξή του στον Σταύρο Θεοδωράκη, ο πρωθυπουργός είχε αποκαλύψει πως: «Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος ότι οι εκλογές θα γίνουν το Μάιο. Δε θα γίνουν τον Ιούλιο. Και δε θα γίνουν - θα ήταν και αδιανόητο να λέγαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούλιο - διότι μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη. Πολύ πιθανό. Και δε θα πάμε να κάνουμε εκλογές τον Αύγουστο. Και φυσικά έχουμε και την περίοδο των Πανελληνίων, την οποία πρέπει να προστατεύσουμε ως «κόρη οφθαλμού» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Εξακολουθώ να υπερασπίζομαι την ανάγκη στη δεύτερη κάλπη. Γιατί η δεύτερη κάλπη είναι αυτή η οποία μπορεί να δώσει αυτοδυναμία, ότι αυτή είναι η σωστή λύση για τη χώρα» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το αν είναι έτοιμος για κυβερνήσεις συνεργασίας στον βαθμό που έχει εξαφανιστεί το σενάριο της αυτοδυναμίας, τόνισε: «Εγώ προσωπικά δεν το πιστεύω και θα εξακολουθώ να υπερασπίζομαι την ανάγκη στη δεύτερη κάλπη. Γιατί η δεύτερη κάλπη είναι αυτή η οποία μπορεί να δώσει αυτοδυναμία, ότι αυτή είναι η σωστή λύση για τη χώρα».