Μενού
ekloges
Εκλογές καταμέτρηση ψήφων | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου ανακοίνωσε την επίσημη ημερομηνία για τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, οι οποίες και θα πραγματοποιηθούν στις 21 Μαΐου. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του σχετικά με την εκλογική διαδικασία επισήμανε ότι οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν, αν χρειαστεί, στις 2 Ιουλίου. Η επιλογή του πρωθυπουργού για τις 21 Μαΐου για την ημερομηνία συμπίπτει με μία σειρά παραγόντων, όπως είναι η διεξαγωγή των Πανελλήνιων Εξετάσεων και οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

Οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν ωθήσει ήδη αρκετούς πολίτες να ψάξουν για το πού θα ψηφίσουν. Για να δείτε πού ψηφίζετε στις εκλογές του 2023 θα χρειαστεί να μπείτε στην ειδική υποενότητα του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία και ονομάζεται «Μάθε πού ψηφίζεις». Εκεί θα πρέπει να συμπληρώσετε μία σειρά στοιχείων, προκειμένου να πάρετε απάντηση για το πού θα ψηφίσετε.

Συγκεκριμένα, ζητάει:

  • είτε τα προσωπικά σας στοιχεία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα και μητέρας, έτος γέννησης)
  • είτε μόνο τα πεδία του ειδικού εκλογικού αριθμού και το επώνυμο σας

Ανάλογο ιστότοπο φιλοξενεί και το gov.gr με ονομασία «Μάθε πού ψηφίζεις», το οποίο και παραπέμπει φυσικά στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών, όπου και ο πολίτης θα κληθεί να συμπληρώσει τα προαναφερθέντα στοιχεία. Οι πολίτες ηλικίας από 17 ετών και άνω καλούνται να ψηφίσουν βάσει των εκλογικών καταλόγων που έχουν ενημερωθεί.

Γιατί επιλέχθηκε ως ημερομηνία

Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας αντί για τις 28 Μαΐου, όπως αναφέρεται, κατά βάση σχετίζεται με την ημερομηνία των Πανελληνίων Εξετάσεων, οι οποίες και είναι προγραμματισμένες για τις 2 Ιουνίου. Η επιλογή, παράλληλα, σχετίζεται και με τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει η χώρα, καθώς στις αρχές Ιουλίου και πιο συγκεκριμένα στις 9 Ιουλίου είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου και πρέπει να μεταβεί ο νέος πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ένα χρονοδιάγραμμα για την εκλογική διαδικασία, ενώ πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση προσφυγής σε πρόωρες κάλπες. «Η χώρα και οι πολίτες χρειάζονται καθαρούς ορίζοντες. Και σε πείσμα όσων διέδιδαν τα αντίθετα σενάρια, οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στη λήξη της 4ετίας όπως εξ αρχής είχα δεσμευτεί. Θα γίνουν την Κυριακή 21 Μαΐου. Και αν χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση ώστε να ακυρωθεί η περιπέτεια της απλής αναλογικής αυτή θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους υπουργούς της κυβέρνησης.