Μενού
kaili
Εύα Καϊλή | AP
  • Α-
  • Α+

Μετά από τέσσερις μήνες που πέρασε στις φυλακές του Χάρεν στις Βρυξέλλες για το σκάνδαλο του QatarGate, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, βγαίνει από τη φυλακή με ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής αναμένεται να βρεθεί εκτός φυλακών την Μεγάλη Παρασκευή ή τη Δευτέρα του Πάσχα. Στο έγγραφο με το σκεπτικό της αποφυλάκισης, αίσθηση προκαλεί η αναφορά πως οι λόγοι που είχαν οδηγήσει τις Αρχές να την προφυλακίσουν, εξακολουθούν να ισχύουν. 

Η Εύα Καϊλή μετά την αποφυλάκισή της θα μείνει με την κόρη της, αλλά όχι στο ίδιο σπίτι με τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι, με τον θα μπορεί να μιλήσει μόνο τηλεφωνικά και οι κλήσεις θα καταγράφονται. Στο σκεπτικό της αποφυλάκισης που δημοσίευσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, οι Βέλγοι δικαστές σημειώνουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στις προϋποθέσεις που κρατούσαν την ευρωβουλευτή στις φυλακές. Ωστόσο, η αιτιολογία που την αφήνουν ελεύθερη με περιοριστικούς όρους είναι ξεκάθαρα «προσχηματική» σύμφωνα με νομικούς κύκλους.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Δεδομένου ότι οι λόγοι όπως αναφέρονται στο ένταλμα σύλληψης που επιβεβαίωσαν τα ανακριτικά δικαστήρια, εξακολουθούν να ισχύουν όσον αφορά στον κίνδυνο υποτροπής, συμπαιγνίας και αποφυγής εκτέλεσης της ποινής, ωστόσο δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τη συνέχιση της προληπτικής κράτησης με ηλεκτρονικό βραχιολάκι».

kaili-apofulakisi
Το σκεπτικό της απόφασης | @MEGA

«Παθολογία στη δημοκρατία»

Την ίδια στιγμή, ο δικηγόρος Σπύρος Παππάς, που στηρίζει την Εύα Καϊλή, λέει ότι η απόφαση για αποφυλάκιση θα έπρεπε να έχει ληφθεί πολύ καιρό πριν. «Είναι μια απόφαση που θα έπρεπε να έχει ληφθεί εδώ και καιρό. Στο μεταξύ, στο διάστημα αυτό διαπιστώνω μια αδικαιολόγητη παρεμπόδιση της κοινοβουλευτικής της λειτουργίας με την παρακώληση που προκάλεσε η προφυλάκιση αυτή στην άσκηση των κοινοβουλευτικών καθηκόντων της κας Καϊλή, τα οποία εξασφαλίζονται από την Συνθήκη με την κοινοβουλευτική ασυλία. Αν και δεν υπήρξε άρση της, στην πράξη παραβιάστηκε τόσο κατά την ερευνά στο σπίτι της όσο και κατά την έρευνα στον απαραβίαστο χώρο των γραφείων της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και καθόλη τη διάρκεια της 4μηνης προφυλάκισής της. Πρόκειται για σοβαρή παθολογία στη δημοκρατία στο επίπεδο της ΕΕ», είπε ο κ. Παππάς. 

Δήλωση για την αποφυλάκισή της Εύας Καϊλή και την έναρξη της πολύκροτης δίκης, η οποία και δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό για το πότε θα πραγματοποιηθεί αλλά είναι σίγουρο ότι θα επιφέρει ραγδαίες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έκανε και ο δικηγόρος της στο Βέλγιο, ο οποίος και είναι γνωστός ως «δικηγόρος του διαβάλου», ο Σβεν Μαρί: «Δεν θα σχολιάσω περισσότερο, εκτός από το γεγονός ότι αυτή είναι μια λογική απόφαση που άργησε να ληφθεί» είπε από την πλευρά του ο δημοφιλής Βέλγος συνήγορος. «Η Εύα Καϊλή βγαίνει από τη φυλακή με ψηλά το κεφάλι και με αξιοπρέπεια. Δεν ομολόγησε αδικήματα που δεν έχει διαπράξει, θα αγωνιστεί για την αθωότητα της μέχρι τέλους» δήλωσε από την πλευρά του ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.