Μενού
ekloges
Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Κατά πλειοψηφία (9-1) «κόπηκε» από την Ολομέλεια του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου το «Εθνικό Κόμμα Έλληνες» του καταδικασμένου για την υπόθεση της «Χρυσής Αυγής» Ηλία Κασιδιάρη και έτσι δεν θα συμμετάσχει στις επικείμενες εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, ενώ αντίθετα ομόφωνα έλαβε το «πράσινο φως» για να συμμετάσχει στις εκλογές το κόμμα «ΕΑΝ» του πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Αναστάσιου (Τάσου) Κανελλόπουλου. Στην υπόθεση του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη μειοψήφησε ο αρεοπαγίτης Φώτης Μουζάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι οι τροποποιήσεις της εκλογικής νομοθεσίας είναι αντισυνταγματικές.

Από την πλευρά του ο Ηλίας Κασιδιάρης σε δήλωσή του ανέφερε: «Απόψε καταλύθηκε οριστικά το δημοκρατικό πολίτευμα και μισό εκατομμύριο Έλληνες στερούνται το ύψιστο δικαίωμα να ψηφίσουν το κόμμα της επιλογής τους. Το Εθνικό κόμμα ΈΛΛΗΝΕΣ στοχοποιήθηκε παράνομα γιατί είναι το πιο έντιμο και καθαρό κόμμα της εγχώριας πολιτικής σκηνής. Αναμέναμε αυτή την πρωτοφανή εκτροπή και είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για την επόμενη μέρα. Αύριο το απόγευμα θα λάβουν χώρα οι επίσημες ανακοινώσεις μου».

Παράλληλα, η συνήγορος του Ηλία Κασιδιάρη, Βάσω Πανταζή, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι ο εντολέας της δεν θα στηρίξει κάποιον άλλο πολιτικό σχηματισμό και ότι αύριο θα γνωστοποιηθούν οι νομικές ενέργειες στις οποίες θα προβούν από το κόμμα Έλληνες.

Ειδικότερα, αρχικά 50 κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων και οι μεμονωμένοι υποψήφιοι είχαν δηλώσει συμμετοχή στις επικείμενες εκλογές στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Τελικά, οι αρεοπαγίτες αποφάσισαν ότι μπορούν να συμμετάσχουν στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, 36 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων, ενώ κόπηκαν συνολικά 14 κόμματα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα από την πρώτη αξιολόγηση των αρεοπαγιτών, εκτός εκλογικής διαδικασίας έμειναν το κόμμα «Πατριωτική Ένωση» των Πρόδρομου Εμφιετζόγλου και Κωνσταντίνου Μπογδάνου, όπως και η «Πατρίδα» της Αφροδίτης Λατινοπούλου. Επίσης, εκτός εκλογικής αναμέτρησης έχει τεθεί το κόμμα «Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες- Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος» του Νίκου Νικολόπουλου, καθώς δεν κατατέθηκαν τα αναγκαία στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών.

Αναλυτικότερα, τα κόμματα τα οποία θα συμμετάσχουν στις επικείμενες εκλογές είναι:

1) ΣΥΡΙΖΑ

2) ΚΚΕ (μ-λ)

3) ΟΚΔΕ

4) ΑΝΤΑΡΣΥΑ

5) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

6) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

7) ΚΙΝΗΜΑ 21

8) ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ

9) ΝΙΚΗ

10) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ

11) ΜΕΡΑ 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ

12) ΒΟΡΕΙΑ ΛΕΓΚΑ-ΚΡΑΜΑ

13) ΟΑΚΚΕ

14) Μ-Λ ΚΚΕ

15) ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

16) ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

17) ΤΟΛΜΑ

18) ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

19) ΝΕΑ ΔΟΜΗ

20) ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΞΑΝΑ

21) ΚΟΤΕΣ

22) ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ - ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

23) SOCIAL

24) ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

25) ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

26) ΕΑΝ

27) ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Οι συνασπισμοί κομμάτων που θα συμμετάσχουν στις επικείμενες εκλογές είναι:

1) ΕΝΩΝΩ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

2) ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

3) ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ- ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

4) ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

5) ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

6) ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

7) ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

8) ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝ.Α

Μεμονωμένος υποψήφιος θα συμμετέχει ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΡΟΪΤΣΗΣ

Τέλος, από τον Άρειο Πάγο «κόπηκαν»: ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ «ΕΛ.ΛΑ.Σ» -ΕΛΛ. ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ, ΕΥ – ΚΙΝΗΣΗ, ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, ΛΑΪΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΌΜΜΑ (Λ.ΕΥ.ΚΟ), ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΥΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ (Ε.Λ.Κ.Σ.Ι.), Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ- ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΦΙΛΟΝΟΜΗ ΔΗΜΕΓΕΡΣΙΑ, Πατριωτική Ένωση Πρόδρομος - Εμφιετζόγλου, Πατρίδα - Αφροδίτη Λατινοπουλου, Πράσινο και Μωβ, Μαζί.

Τα βήματα μέχρι την κάλπη

Και ενώ η προεκλογική περίοδος είχε ξεκινήσει και επίσημα στις 22 Απριλίου, μετά τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών, το επόμενο στάδιο «παίχτηκε» σήμερα, Τρίτη (2/5) στον Άρειο Πάγο, όπου και το Α1 τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου κλήθηκε να κρίνει -μεταξύ άλλων- την υπόθεση του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη.

Εκλογές 2023: Ποια είναι τα επόμενα βήματα έως τις κάλπες

Μέχρι και τις εκλογές της 21ης Μαΐου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα παρακάτω στάδια:

  • Να συγκροτηθούν οι εφορευτικές επιτροπές
  • Να γίνει ο διορισμός των δικαστικών αντιπροσώπων και των εφόρων
  • Να καθοριστούν τα εκλογικά τμήματα και τα καταστήματα ψηφοφορίας
  • Να πραγματοποιηθεί ο εφοδιασμός των εκλογικών τμημάτων με τα ψηφοδέλτια, τους εκλογικούς φακέλους, τους σάκους, τις κάλπες, αλλά και τα παραβάν
  • Εκτύπωση και προώθηση στα εκλογικά τμήματα και καταστήματα των εκλογικών καταλόγων, βιβλίων και εντύπων που θα χρησιμοποιήσουν οι εφορευτικές επιτροπές και άλλα όργανα
  • Να εκδοθεί το πρόγραμμα ψηφοφορίας
  • Οι αντιπρόσωποι της δικαστικής Αρχής να παραλάβουν το εκλογικό υλικό

Στις κάλπες με απλή αναλογική

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής και για να σχηματιστεί κυβέρνηση θα πρέπει το πρώτο κόμμα ή ο συνασπισμός των κομμάτων να λάβουν ποσοστό που αγγίζει τουλάχιστον το 45% (ανάλογα και το ποσοστό που θα μείνει εκτός Βουλής). Εφόσον δεν υπάρξει κόμμα ή συνασπισμός που θα εξασφαλίσει το σχετικό ποσοστό και τις 151 κοινοβουλευτικές έδρες που απαιτούνται, θα ξεκινήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος.

Με λίγα λόγια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κληθεί να δώσει τη διερευνητική εντολή στον επικεφαλής του πρώτου σε ψήφους κόμματος για 3 ημέρες προκειμένου εκείνος να αναζητήσει συναινέσεις και να κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας. Αν το αποτέλεσμα του εγχειρήματος αποβεί άκαρπο, τη σκυτάλη παίρνει ο αρχηγός του δεύτερου κόμματος και αυτός για 3 ημέρες και στη συνέχεια του τρίτου (πάλι για 3 ημέρες).

Οι αρχηγοί εφόσον το επιθυμούν μπορούν να μην κρατήσουν τη διερευνητική για το σύνολο των 3 ημερών αλλά να την παραδώσουν νωρίτερα. Μετά το πέρας των 9 ημερών ή συνολικά της επίμαχης διαδικασίας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει μια τελική προσπάθεια καλώντας όλους τους αρχηγούς των κομμάτων διερευνώντας τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

Μετά από τη διαδικασία αυτή -ή και κατά τη διάρκεια της- συγκροτείται η Βουλή σε Σώμα και ορκίζονται οι εκλεγμένοι βουλευτές. Αυτή η Βουλή οφείλει πριν τη διάλυσή της και εφόσον δεν διαπιστώνεται ότι υπάρχουν προϋποθέσεις συγκρότησης κυβέρνησης, να εκλέξει προεδρείο σε 2 ξεχωριστές συνεδριάσεις. Πρόεδρος εκλέγεται με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, το πρόσωπο που θα λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο επικρατέστερων και πρόεδρος εκλέγεται αυτός που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους.

Οι δεύτερες εκλογές με λίστα και ενισχυμένη αναλογική

Στις αρχές Ιουνίου πια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράφει και πάλι το προεδρικό διάταγμα διάλυσης της Βουλής (εφόσον όλες οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης αποβούν άκαρπες) και την προκήρυξη νέων εκλογών σε διάστημα 22-30 ημερών.

Οι σχηματισμοί που επιθυμούν και πάλι να κατέβουν στις εκλογές, θα πρέπει εκ νέου να περάσουν από την πλήρη σύνθεση του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου, γεγονός που σημαίνει ότι η συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη, θα κριθεί για δεύτερη φορά από το Ανώτατο Δικαστήριο. Οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν στις 2 Ιουλίου. Δεν θα υπάρχει σταυρός προτίμησης για τους υποψηφίους βουλευτές αλλά λίστα που θα καταρτίζουν τα κόμματα (η σειρά της οποίας καθορίζεται από την επίδοση των υποψηφίων στις πρώτες) επειδή δεν θα έχει συμπληρωθεί 18μηνο από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση.

Οι δεύτερες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με το νέο εκλογικό σύστημα που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, το οποίο καθορίζει το μπόνους των εδρών ανάλογα με το ποσοστό που θα λάβει το πρώτο κόμμα. Έτσι, για να πάρει το πρώτο κόμμα μπόνους 20 εδρών θα πρέπει να έχει λάβει ποσοστό τουλάχιστον 25% και από κει και πέρα για κάθε επιπλέον 0,5 μονάδες που λαμβάνει θα εκλέγει 1 επιπλέον βουλευτή μέχρι να φτάσει συνολικά τις 40 έδρες λαμβάνοντας ποσοστό τουλάχιστον 35% πανελλαδικά. Με το νέο εκλογικό σύστημα το όριο της αυτοδυναμίας, κινείται στο 37,5% ανάλογα φυσικά και με το ποσοστό που πήραν τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής. Σε περίπτωση πάντως που ούτε και στις δεύτερες εκλογές σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών σε μια νέα προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

Το άρθρο 12

Με την προκήρυξη των εκλογών, τέθηκε σε ισχύ το περιβόητο Άρθρο 12, σύμφωνα με το οποίο ορίζονται οι εμφανίσεις υποψηφίων βουλευτών σε πάσης φύσεως εκπομπές δημόσιων ή ιδιωτικών ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης, καθώς και σε φορείς παροχής κάθε μορφής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών υπό οποιαδήποτε μορφή.

Επομένως, ισχύουν τα εξής:

  • Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας, επιτρέπεται η εμφάνιση του υποψήφιου βουλευτή, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, μόνο μία φορά.
  • Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας, επιτρέπεται η εμφάνιση του υποψήφιου βουλευτή, κατά τη διάρκεια της πιο πάνω περιόδου, μέχρι δύο φορές.
  • Ως εμφανίσεις, θεωρούνται οι προσωπικές συνεντεύξεις των υποψηφίων, η συμμετοχή τους σε οργανωμένες συζητήσεις, περιλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν τα δελτία ειδήσεων, καθώς και η κάλυψη, κατόπιν αιτήματος του υποψήφιου βουλευτή και υποψήφιου μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της προεκλογικής του δραστηριότητας.

Από τους περιορισμούς της προηγούμενης παραγράφου εξαιρούνται οι Πρόεδροι ή Αρχηγοί κομμάτων και οι υποψήφιοι βουλευτές επικρατείας.

Σχετικά με τον επιτρεπόμενο αριθμό χρήσης πολιτικών γραφείων των υποψηφίων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ορίζεται ότι αυτός, ανεξαρτήτως του τόπου εγκατάστασής τους, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία.

Ακόμα, στον περιορισμό δεν συνυπολογίζεται ένα επιπλέον πολιτικό γραφείο, εφόσον αυτό βρίσκεται εκτός των γεωγραφικών ορίων της εκλογικής περιφέρειας του υποψηφίου βουλευτού, όπως αυτό που παραχωρείται στην Αθήνα από τη Βουλή στους βουλευτές της περιφέρειας.

Επίσης, απαγορεύεται η λειτουργία εκλογικών κέντρων από υποψήφιους ή από τρίτους για χάρη των υποψηφίων, ενώ αποσαφηνίζεται ότι δεν περιλαμβάνονται στην έννοια του εκλογικού κέντρου τα πολιτικά γραφεία των υποψήφιων βουλευτών, εφόσον δεν είναι εγκατεστημένα σε ισόγειους χώρους.

Εξαιρούνται της απαγόρευσης εγκατάστασης, σε ισόγειους χώρους, πολιτικά γραφεία βουλευτών, τα οποία λειτουργούν, συνεχώς από την 31η Δεκεμβρίου 2000 μέχρι και την ημερομηνία διενέργειας των εκλογών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA