Μενού
hatzidakis
Κωστής Χατζηδάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε στο Reader ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης. Ο υπουργός μιλά για τα πεπραγμένα της θητείας του στα υπουργεία Περιβάλλοντος, αρχικά, και Εργασίας στη συνέχεια και επισημαίνει πως ακόμη υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει. Τι δεσμεύεται να πράξει αν και την επόμενη τετραετία η Νέα Δημοκρατία σχηματίσει κυβέρνηση και ποιοι είναι οι στόχοι σε συντάξεις, κατώτατο μισθό και μέτρα για τους νέους;

Με τη φράση «δεν νομίζω οι Έλληνες να επιλέξουν το ραντεβού στα τυφλά και την ομίχλη αλλά το σχέδιο, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα», ο κ. Χατζηδάκης απαντά στο ερώτημα γιατί η ΝΔ θέλει αυτοδυναμία και μόνο αυτοδυναμία στις επερχόμενες εκλογές, ενώ δεν διστάζει να απαντήσει και σε πιο... προσωπικές ερωτήσεις, όπως στο τι κάνει στον ελεύθερο χρόνο του και αν θα έβγαινε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για μπίρες!

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στο Reader

Κύριε υπουργέ, ας ξεκινήσουμε τη συνέντευξη με μία, ολίγον τι, κλισέ ερώτηση ενόψει εκλογών. Θα θέλατε να μας κάνετε μία μίνι ανασκόπηση της θητείας σας; Αρχικά ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στη συνέχεια ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Υπάρχουν πράγματα που θεωρείτε πως θα κάνατε διαφορετικά αν επιστρέφατε στο 2019;

«Όχι πολλά. Θα μπορούσαμε πχ. στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» στο Υπουργείο Ενέργειας να μην είχαμε το σύστημα όποιος υποβάλει αίτηση πρώτος, να ικανοποιείται πρώτος και να είχαμε βάλει οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Ωστόσο, κάνοντας μια ανασκόπηση αυτών που κάναμε αυτή την περίοδο, θα διάλεγα τα εξής:

Προστατεύσαμε τη ΔΕΗ από τη βέβαιη κατάρρευση και της δώσαμε νέα πνοή. Περάσαμε τον περιβαλλοντικό νόμο για την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Με την εφαρμογή της μεθόδου ΣΔΙΤ, από το 2019 και μετά, κατασκευάστηκαν περισσότερες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων από ποτέ.

Στη συνέχεια, στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κάναμε και εκεί μία πολυεπίπεδη προσπάθεια: Έγινε πράξη η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Καθιερωσαμε νέες και περισσότερες γονικές άδειες. Εισαγάγαμε εργαλεία που στηρίζουν τους ανέργους να βρουν δουλειά όπως το επίδομα εργασίας. Μειώσαμε την ανεργία από το 17,5% που μας την παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο 10,9%. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό από τα 650 ευρώ στα 780 ευρώ!

Επίσης, ξεκινήσαμε το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» για να βρουν οι νέοι μας προσιτή και ποιοτική στέγη. Εγκαινιάσαμε τους ατομικούς κουμπαράδες για να πάρουν οι νέοι μας υψηλότερες επικουρικές συντάξεις. Στηρίξαμε τους ανάπηρους συμπολίτες μας με μέτρα όπως ο Προσωπικός Βοηθός. Λύσαμε το μεγάλο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων και προχωρήσαμε στις πρώτες μετά από 12 χρόνια αυξήσεις στις συντάξεις ύψους 7,75%.

Δεν σας λέω παρά μέρος όσων κάναμε. Αποδεικνύεται, ωστόσο, ότι τέσσερα χρόνια τώρα εφαρμόζουμε μία πολιτική με έργο, μία πολιτική με αποτέλεσμα. Σε αυτή την κατεύθυνση θέλουμε να συνεχίσουμε και στη δεύτερη τετραετία που διεκδικούμε!»

Ποιες είναι οι δεσμεύσεις σας για τη νέα τετραετία στον τομέα ευθύνης σας;

«Θέλουμε να πάμε ακόμα παραπέρα. Με την απονομή επικουρικών και εφάπαξ στους δύο μήνες. Τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή σε φάρμακα. Την επέκταση του Προσωπικού Βοηθού για τα άτομα με αναπηρία σε όλη την Ελλάδα. Τη στήριξη των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά μέχρι την εξάλειψή της. Τον περαιτέρω ψηφιακό και ευρύτερο εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ.

Τις νέες αυξήσεις στις συντάξεις ύψους 3%-4% το 2024. Το διπλασιασμό των κονδυλίων για την Στεγαστική πολιτική και τη δημιουργία Υπουργείου για τη Στέγαση και την Κοινωνική Πολιτική. Την επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στη βιομηχανία, στον τουρισμό, στην εστίαση, στο Δημόσιο και, τελικά, σε όλη την αγορά εργασίας. Και, φυσικά, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού κατά 25%, στα 1.500 ευρώ, στην τετραετία.

Ειδικά η τελευταία αυτή δέσμευση, έχει ως προϋπόθεση τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, που μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εγγυηθεί».

hatzidakis

Έρχεται η προσφυγή στις κάλπες λοιπόν και το κύριο διακύβευμα είναι αν θα μπορέσει να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση είτε στις πρώτες είτε στις δεύτερες εκλογές. Το ερώτημά μου είναι το εξής: Αποκλείετε παντελώς μία μετεκλογική συνεργασία με κάποιο κόμμα, όπως το ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η αυτοδυναμία; Τι θα απαντούσατε στο δίλημμα «κυβέρνηση συνεργασίας ή τρίτες εκλογές»;

«Είναι δύο κυρίως οι λόγοι για τους οποίους προτάσσουμε την αυτοδυναμία: Πρώτον, διότι πιστεύουμε ότι με την πολιτική κουλτούρα στη χώρα μας, η Ελλάδα έχει ανάγκη από ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις. Και, δεύτερον, διότι -πρακτικά αν το δει κανείς- οι Έλληνες έχουν μπροστά τους δύο επιλογές:

Η μία αποτελείται από έναν αρχηγό, ένα κόμμα και ένα συγκεκριμένο σχέδιο: τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ενώ, η άλλη επιλογή συνίσταται σε ένα τοπίο στην ομίχλη. Η πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δεν είναι παρά ένα ραντεβού στα τυφλά! Και δεν νομίζω οι Έλληνες να επιλέξουν το ραντεβού στα τυφλά και την ομίχλη. Θα επιλέξουν το σχέδιο, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα».

Ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha ότι στόχος της κυβέρνησης, αν εκλεγείτε ξανά, είναι να φτάσει ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ. Πόσο εφικτό είναι αυτό;

«Είναι απολύτως εφικτό! Όπως έχουμε ήδη αποδείξει, η αύξηση των μισθών μπορεί να έρθει ως αποτέλεσμα των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης. Δηλαδή, σε πλήρη αντίθεση με την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019, κατά την οποία η ανάπτυξη της Ελλάδας ήταν υποτετραπλάσια από αυτή της ΕΕ, την περίοδο της Νέας Δημοκρατίας το 2019-2022 η ανάπτυξη της Ελλάδας ήταν ουσιαστικά διπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Πώς το πετύχαμε αυτό; Το πετύχαμε με μία φιλοεπενδυτική και φιλοεπιχειρηματική πολιτική: Με τη φορολογική μας πολιτική που ελάφρυνε τις επιχειρήσεις από φόρους και εισφορές. Με την αδειοδοτική μας πολιτική που διευκόλυνε το άνοιγμα μίας νέας επιχείρησης και μείωσε το γραφειοκρατικό βάρος για τις επιχειρήσεις. Με την ασφαλιστική και την εργασιακή μας πολιτική που εκσυγχρόνισαν την αγορά εργασίας. Με την προσέλκυση επενδύσεων.

Συνεχίζοντας σε αυτή την κατεύθυνση είναι που θα πετύχουμε μέσο ρυθμό μεγέθυνσης 3% ετησίως την επόμενη τετραετία. Απέναντι, λοιπόν, στις ανεδαφικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, προτάσσουμε μία ισχυρά αναπτυσσόμενη οικονομία, η οποία θα μπορέσει να υποστηρίξει τις μισθολογικές αυξήσεις για τις οποίες μιλάμε». 

hatzidakis

Κεφάλαιο «Συντάξεις»: Πετύχατε κατά τη θητεία σας στο υπουργείο Εργασίας να αντιμετωπίσετε το διαχρονικό πρόβλημα του Δημοσίου με τις εκκρεμείς συντάξεις. Αν, υποθετικά, βρεθείτε πάλι με το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας σε μία νέα κυβέρνηση της ΝΔ, ποιοι θα είναι οι επόμενοι μεγάλοι στόχοι σας για τον ΕΦΚΑ;

«Ο ΕΦΚΑ ήταν ο πιο προβληματικός οργανισμός του Δημοσίου. Παρόλα αυτά, καταφέραμε να εκδώσουμε 570.000 συντάξεις σε 27 μήνες. Δηλαδή, 1 στους 14 ενήλικες Έλληνες έλαβε την κύρια σύνταξή του το 2021, το 2022 και τους τρεις πρώτους μήνες του 2023. Ταυτόχρονα, το 1555 έδωσε τέλος στο χάος με τα κατεβασμένα τηλέφωνα: πάνω από 5,6 εκατ. κλήσεις έχουν απαντηθεί, με το 70% να αφορά ζητήματα του ΕΦΚΑ. Για να τα πετύχουμε αυτά, εφαρμόσαμε λύσεις κοινής λογικής.

Αρκούν αυτά; Προφανώς όχι! Και γι’ αυτό ανακοινώσαμε, πώς θα συνεχίσουμε την επόμενη τετραετία την προσπάθεια να κάνουμε τον ΕΦΚΑ ακόμα πιο φιλικό στους ασφαλισμένους: Με την ενοποίηση των 88 βάσεων δεδομένων του σε ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα. Με την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου όλων των πολιτών. Με τη διασύνδεση του ΕΦΚΑ με το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Με την υλοποίηση 15 νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών τους 15 επόμενους μήνες.

Με την επέκταση του θεσμού των υπαλλήλων ροής και υποδοχής. Με τη ριζική ανακαίνιση όλων των υποκαταστημάτων του. Με την ολοκλήρωση της τοποθέτησης των νέων Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών (ορισμένοι εκ των οποίων θα προέρχονται και από τον ιδιωτικό τομέα). Όλα αυτά είναι πρωτοβουλίες οι οποίες θα εκσυγχρονίσουν περαιτέρω τον ΕΦΚΑ και θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα των ασφαλισμένων».

Μία από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας είναι το πρόγραμμα «Σπίτι μου», στο οποίο η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη από τους δικαιούχους. Θα υπάρξουν και άλλες αντίστοιχες κινήσεις για τη στήριξη των νέων;

«Το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» υπήρξε εντυπωσιακή: Σε διάστημα ενός μήνα, υποβλήθηκαν συνολικά σχεδόν 26.000 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν ήδη αξιολογηθεί 5.800, δηλαδή πάνω από 1 στις 5 (22%). Από αυτές έχουν λάβει προέγκριση πάνω από 3,5 χιλιάδες, δηλαδή σχεδόν 2 στις 3 (62%).

Αποδεικνύεται έτσι ότι ήταν ένα σωστά σχεδιασμένο πρόγραμμα, το οποίο απαντά σε πραγματικές στεγαστικές ανάγκες των νέων. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε πει ότι είμαστε διατεθειμένοι να διπλασιάσουμε τους διαθέσιμους πόρους, ώστε να διπλασιαστούν και οι ωφελούμενοι. Και, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, αν είναι και αυτό επιτυχημένο, θα βρούμε και άλλους πόρους να στηρίξουμε το πρόγραμμα.

Η στεγαστική πολιτική θα είναι κεντρική επιδίωξη μιας νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας την επόμενη τετραετία. Η δέσμευση του Πρωθυπουργού για τη σύσταση ενός νέου Υπουργείου Στέγασης και Κοινωνικής Πολιτικής είναι μία ακόμη απόδειξη». 

Έχετε επιτελέσει για τρεις θητείες βουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τώρα είμαστε σε μία περίοδο που οι Έλληνες ευρωβουλευτές είναι στο στόχαστρο καθώς η Εύα Καϊλή και ο Αλέξης Γεωργούλης βρέθηκαν στο επίκεντρο σημαντικών σκανδάλων. Θα ήθελα το σχόλιο σας και αν η επαναφορά της λίστας στις Ευρωεκλογές θα φέρει κάποια λύση.

«Όλα αυτά τα γεγονότα που περιγράφετε, δεν ήταν, χωρίς καμία αμφιβολία, καθόλου ευχάριστα. Και γι’ αυτό το λόγο και ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ήδη την πρόθεσή του για αναθεώρηση του συστήματος εκλογής». 

hatzidakis

Ο ελεύθερος χρόνος, ο Μητσοτάκης και ο... «πολιτικός μαζοχισμός»

Με την άδειά σας θα προχωρήσω και σε πιο προσωπικές ερωτήσεις. Σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχωρήσατε, η σύζυγός σας ανέφερε ότι αυτό που της έκανε εντύπωση σε εσάς ήταν πως είστε ένας κανονικός άνθρωπος. Θα θέλατε να μας περιγράψετε εν ολίγοις την καθημερινότητα ενός κανονικού ανθρώπου, πατέρα αλλά και σημαντικού υπουργού;

«Δεν είναι μυστικό. Το ξέρουν αυτοί που με γνωρίζουν καλύτερα ότι μου αρέσει να δουλεύω πολύ. Παλιότερα καθόμουν και μέχρι τα μεσάνυχτα στο Υπουργείο ή και ακόμα πιο αργά.  Περνάω, λοιπόν, πολλές ώρες στο Υπουργείο. Σε συσκέψεις με τους συνεργάτες μου, σε συναντήσεις με κοινωνικούς φορείς, κλπ. Πολλές φορές θα με βρείτε να επισκέπτομαι τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου, όπως ο ΕΦΚΑ, γιατί θέλω να αποκτώ προσωπική εικόνα για το πώς λειτουργούν οι φορείς του Υπουργείου.

Μετά από όλα αυτά μου μένει συνήθως λίγος ελεύθερος χρόνος, τον οποίο προσπαθώ να αφιερώνω στην οικογένειά μου. Ο ερχομός του γιου μου, του Γιάννη, μου έβαλε ένα φρένο στις ώρες που συνήθιζα να περνώ στο γραφείο. Θέλω όσο μπορώ να επιστρέφω στο σπίτι νωρίς και να περνάμε χρόνο μαζί». 

Πρόσφατα ο Πρωθυπουργός σας έκανε ένα αστείο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, αναφορικά με τον γιο σας που τα πρώτα του γράμματα ήταν ΕΦΚΑ. Ποια είναι η προσωπική σας σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Θα πηγαίνατε μαζί για... μπίρες;

«Ούτε εδώ σας αποκαλύπτω κάποιο μυστικό, αν σας πω ότι, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη -πέρα από μία κοινή πολιτική πορεία δεκαετιών- μας συνδέουν και δεσμοί φιλίας που πάνε πολύ πίσω στο χρόνο, από τότε που ουσιαστικά είμαστε και οι δύο φοιτητές. Τώρα, αντιλαμβάνεστε ότι οι υποχρεώσεις και των δύο δεν επιτρέπουν και πολλές μπίρες».

Αν ερχόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σας έλεγε: «Κωστή, πες μου ποιο υπουργείο θες και θα στο δώσω». Τι θα του απαντούσατε;

«Έχουμε συζητήσει τα θέματα αυτά με τον Πρωθυπουργό. Αλλά οι αποφάσεις, όπως ξέρετε, είναι πάντοτε δικές του». 

Θα βλέπατε ποτέ τον εαυτό σας στο μέλλον ως τον Έλληνα πρωθυπουργό; Γενικώς, μέχρι πού φτάνουν οι φιλοδοξίες του Κωστή Χατζηδάκη στον πολιτικό στίβο;

«Η Νέα Δημοκρατία έχει αρχηγό και Πρωθυπουργό. Αυτό που εμένα ούτως ή άλλως με συγκινεί, είναι η μάχη για μία πολιτική με αξίες και μία πολιτική με αποτέλεσμα, όπως επισημαίνω άλλωστε και τώρα, προεκλογικά. Η μάχη για την Ελλάδα της Ευρώπης με σοβαρότητα, αξιοπρέπεια, εντιμότητα, ακεραιότητα, πάντοτε με γέμιζε και με γεμίζει ψυχολογικά. Και, από την άλλη, ίσως είναι ένα είδος «πολιτικού μαζοχισμού» οι δύσκολες αποστολές: η Ολυμπιακή, τα περιφερειακά αεροδρόμια, η ΔΕΗ, ο ΕΦΚΑ. Έτσι έχω προχωρήσει και έτσι θα συνεχίσω».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ο Κωστής Χατζηδάκης κατεβαίνει υποψήφιος βουλευτής στις επερχόμενες εκλογές 2023 με τη ΝΔ στο βόρειο τομέα της Β’ Αθήνας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA