Μενού
tsipras
  • Α-
  • Α+

Έκτακτη δήλωση έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην Κουμουνδούρου στον απόηχο της χθεσινής τοποθέτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο debate για την υπόθεση των υποκλοπών. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για δημόσια παραδοχή του κ. Μητσοτάκη πως υπάρχει σκάνδαλο υποκλοπών.

«Από τη χθεσινή συζήτηση, προέκυψε μία σπάνια είδηση. Για πρώτη φορά δημόσια, ο κύριος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχει σκάνδαλο υποκλοπών και ότι δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις», ανέφερε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Αν όμως δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις, πώς ο ίδιος επικαλέστηκε εθνικό απόρρητο, προκειμένου να συγκαλύψει την αλήθεια στην εξεταστική επιτροπή και γιατί η κυρία Βλάχου που χωρίς κανέναν εθνικό λόγο παρανόμως υπέγραφε – η εισαγγελέας της ΕΥΠ - τις παράνομες αυτές παρακολουθήσεις; Γιατί παραμένει ακόμα στη θέση της και γιατί 9 μήνες μετά η Δικαιοσύνη δεν έχει αποδώσει καμία ευθύνη, καμία κατηγορία σε κανέναν;

Η αναφορά του κύριου Ανδρουλάκη για την ανάγκη οι υπαίτιοι αυτού του παρακράτους να λογοδοτήσουν είναι εύλογη. Μόνο που είναι εξίσου εύλογο ότι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται ποτέ αυτό να γίνει πράξη. Μόνο με προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να γίνει αυτό πράξη. Στις 22 του Μάη ας αναλάβουμε λοιπόν όλοι μας τις ευθύνες που μας αναλογούν».

 Η τοποθέτηση Μητσοτάκη

Στο debate ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε ερώτηση από τη Ράνια Τζίμα για την υπόθεση των υποκλοπών και αν σκέφτηκε να παραιτηθεί. 

O πρωθυπουργός απάντησε: «Όχι, δεν σκέφθηκα να παραιτηθώ, αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου και υποβλήθηκαν παραιτήσεις. Ζητήθηκε άμεση διαλεύκανση από τη δικαιοσύνη και χάρηκα που άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να λέει ότι της έχει εμπιστοσύνη. Διόρθωσα αστοχίες ρυθμιστικού χαρακτήρα γιατί υπήρχαν παρακολουθήσεις χωρίς φίλτρα, οι δυο δικαστικές αποφάσεις, αλλά και η σύμφωνη γνώμη της Βουλής. 

Έχουμε εκσυγχρονίσει την ΕΥΠ με έναν νόμο που ψηφίστηκε για να έχουμε μια ΕΥΠ που να λειτουργεί με τη διαφάνεια στις απαιτήσεις της. Θέλω να ελπίζω ότι μπορεί να παρέχει στον εκάστοτε πρωθυπουργό τις πληροφορίες για την προάσπιση των συμφερόντων της χώρας»

Οι εξηγήσεις που δόθηκαν για αυτές τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας, και δεν έπρεπε ποτέ να βρίσκεται υπό καθεστώς παρακολούθησης. Επειδή όμως μιλάμε για κράτος δικαίου, επιτρέψτε μου να πω ότι αυτή η υπόθεση είναι μια σκιά για την κυβέρνηση μας, δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό, όμως το κράτος δικαίου στη χώρα αξιολογείται συνολικά. Σύμφωνα με τον Economist η δημοκρατία μας έχει κάνει σημαντική πρόοδο τον τελευταίο χρόνο παρά το σκάνδαλο των υποκλοπών».

Οι Εκλογές 2023 είναι στο reader.gr!

Μείνε ενημερωμένος για ό,τι συμβαίνει στα στρατόπεδα των κομμάτων και τις κινήσεις των πολιτικών αρχηγών. Ειδήσεις για τις Εκλογές 2023 και αναλυτικοί οδηγοί για τους ψηφοφόρους στο reader.gr

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.