Μενού
katroygkalos
Γιώργος Κατρούγκαλος | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Δύο ουσιαστικά ημέρες πριν τις εκλογές 2023, μία δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου «άναψε φωτιές» στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρώην υπουργό να οδηγείται τελικά στην αποχώρησή του από τα ψηφοδέλτια της Κουμουνδούρου, μετά τις έντονες αντιδράσεις.

Ειδικότερα, η αναφορά του κ. Κατρούγκαλου σε επαναφορά της παρακράτησης 20% στις εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΝΔ αλλά τη σφοδρή ενόχληση του Αλέξη Τσίπρα, που εμφανίστηκε ιδιαίτερα δυσαρεστημένος από τη δήλωση του κορυφαίου στελέχους του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε άμεσα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, του ζήτησε να ανασκευάσει, πράγμα που έκανε, λέγοντας πως η άποψή του είναι προσωπική. Ωστόσο, οι επικρίσεις από κόμματα και επαγγελματικούς φορείς συνεχίστηκαν, με αποτέλεσμα την απόσυρση τελικά της υποψηφιότητας του Γιώργου Κατρούγκαλου από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατρούγκαλος: «Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη»

Την απόσυρση της υποψηφιότητάς του ο Γιώργος Κατρούγκαλος την ανακοίνωσε μέσω Τwitter με το ακόλουθο μήνυμα:

«Παρακολουθώ τη θεατρική παράσταση που οργανώνει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή χθεσινή μου τοποθέτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές. Ξεκαθάρισα από το πρωί ότι αναφερόμουν σε προσωπικές θέσεις αρχής και όχι στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που είναι δημοσιευμένες εδώ και καιρό. Οι συκοφαντίες της Νέας Δημοκρατίας περί ‘κρυφής ατζέντας” είναι φαιδρές. Η Αριστερά μιλά πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Αν υπήρχε κρυφή ατζέντα, θα τη φανέρωνα αυτόβουλα δυο μέρες πριν από τις εκλογές;

Η ζημιά όμως γίνεται, με όργανο την μηντιακή παντοκρατορία της δεξιάς. Δεν θα τη διευκολύνω. Άλλωστε η εμπλοκή μου στην πολιτική δεν έγινε ποτέ με όρους προσωπικού συμφέροντος, αλλά προσφοράς. Εγκατέλειψα το Ευρωκοινοβούλιο όταν προσκλήθηκα στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανέλαβα με άγνοια κινδύνου την καυτή πατάτα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη».

ΣΥΡΙΖΑ: «Όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής τίθεται εκτός συλλογικής προσπάθειας»

Εκτός εκλογικής μάχης έθεσε από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη που αποκλίνουν από το Συμβόλαιο Αλλαγής, στοχεύοντας με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση τον Γιώργο Κατρούγκαλο μετά τη δήλωσή του για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Είχε προηγηθεί η δήλωση του κ. Κατρούγκαλου μέσω των social media που δήλωνε την ανάληψη της ευθύνης για τη δήλωσή του και την απόσυρσή του από την εκλογική μάχη.

Στη δήλωσή της η Κουμουνδούρου αναφέρει: «Η μεσαία τάξη, με μεγάλες θυσίες, πλήρωσε πανάκριβα την κρίση και τις αλαζονικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκη που δεν νοιάστηκε. Η μεσαία τάξη, λοιπόν, μόνο ελαφρύνσεις δικαιούται. Το Συμβόλαιο Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία είναι απόλυτα σαφές ως προς αυτό. Είναι το συλλογικό μας όραμα, η ηθική μας υποχρέωση, που μας δεσμεύει να το κάνουμε πράξη.

Όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά, είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή. Ο ελληνικός λαός την Κυριακή θα κληθεί να προσυπογράψει με την ψήφο του το Συμβόλαιο Αλλαγής και Εμπιστοσύνης και μόνο αυτό. Και να μας κρίνει από την υλοποίησή του».

Το παρασκήνιο της απόσυρσης

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Γιώργο Παντελάκη, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι «το πρόγραμμα του κόμματος είναι απολύτως σαφές με βασικό άξονα του να είναι η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, και ουδείς δικαιούται να παρεκκλίνει από αυτό, ή να θολώνει με τις προσωπικές απόψεις του τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος». Είναι προφανές ότι μόλις γνωστοποιήθηκαν οι θέσεις που εξέφρασε ο κ. Κατρούγκαλος προκλήθηκε μεγάλη ενόχληση στην Κουμουνδούρου. 

Υπήρξε επικοινωνία με τον κ. Κατρούγκαλο, ζητήθηκαν εξηγήσεις, ο κ. Κατρούγκαλος επιχείρησε διορθωτική δήλωση, ωστόσο η κίνηση αυτή δεν κρίθηκε ότι ήταν επαρκής, με δεδομένο, ότι οι προσωπικές και εκτός προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ θέσεις που διατύπωσε εκτιμήθηκε ότι προκαλούσαν πολιτική ζημιά όσο θα επιχειρούσε η αντίπαλη πλευρά να τις παρουσιάζει ως πραγματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως εκ τούτου αποφασίστηκε να τεθεί εκτός εκλογικής μάχης. Εκδόθηκε η ανακοίνωση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που του έδειχνε την πόρτα εξόδου από την εκλογική μάχη και ο ίδιος ο πρώην υπουργός ανέλαβε με προσωπική δήλωση την πολιτική ευθύνη ανακοινώνοντας ότι αποσύρεται από την εκλογική μάχη. 

ΥΠΕΣ: Τι γίνεται με την υποψηφιότητα του Γιώργου Κατρούγκαλου

Η εκλογική διαδικασία βρίσκεται στην τελική ευθεία και το αργότερο μέχρι το Σάββατο το εκλογικό υλικό θα βρίσκεται σε όλα τα εκλογικά τμήματα της Επικράτειας. Πρακτικά αυτό σημαίνει δεν υπάρχει δυνατότητα να ξανατυπωθούν ψηφοδέλτια και να αφαιρεθούν ή να προστεθούν ονόματα.

Μετά από καταιγισμό ερωτημάτων για την πρόθεση του Γιώργου Κατρούγκαλου να αποσυρθεί από την εκλογική διαδικασια το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε διευκρινίσεις.

Συγκεκριμένα, πηγές από τη διεύθυνση εκλογών ξεκαθάρισαν πως, παρά την ανακοίνωσή του, η υποψηφιότητά του παραμένει σε ισχύ καθώς έχει ανακηρυχθεί από τον Άρειο Πάγο. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους για εκλογή, τότε θα έχει το δικαίωμα να παραδώσει την έδρα του.

Αντιδράσεις από τη ΝΔ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος δήλωσε ότι «το πρωί η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ διερρήγνυε τα ιμάτιά της ότι το κόμμα της έπεσε θύμα διαστρέβλωσης της ΝΔ. Έως το μεσημέρι ο κ. Κατρούγκαλος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Αυτό που καταλάβαμε όμως όλοι είναι ότι απλά πιάστηκαν στα πράσα και έφυγε κακήν κακώς γιατί είναι “μαρτυριάρης”. Κάθε μέρα που περνάει η προοδευτική Βαβέλ αποκαλύπτεται και καταρρέει. Τους αφήνουμε στην κρίση των πολιτών».

«Η Νέα Δημοκρατία που κρατάει ακόμα στα ψηφοδέλτιά της τον πολιτικό υπεύθυνο του εγκλήματος των Τεμπών είναι λογικό να μη γνωρίζει τη λέξη ευθιξία. Η Κυριακή είναι κοντά και η κρίση των πολιτών θα είναι αμείλικτη» τόνισε νωρίτερα η Πόπη Τσαπανίδου.

Τον Γιώργο Κατρούγκαλο είχε «αδειάσει» ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν προβλέπει καμία αύξηση εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες παρά μόνο ελαφρύνσεις.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο in.gr ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «θέλω να ξεκαθαρίσω δεν υπάρχει καμία αύξηση εισφορών στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Καμία αύξηση εισφορών. Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν αλλαγές στη ζωή τους, αλλά οι αλλαγές θα είναι θετικές από την αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 10.000 ευρώ, από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, από τη μείωση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης που θα μειώσει τις τιμές και από τη ρύθμιση χρεών, αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης, αγροτικής γης […] είναι πιστεύω λαθροχειρία μεγάλη και unfair λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές με fake news να πάμε να κερδίσουμε ψήφους».

Τη σφοδρή πολιτική κόντρα είχαν προκαλέσει αναφορές, προσωπικές θέσεις, όπως τις χαρακτήρισε ο κ. Κατρούγκαλος σε τηλεοπτικό πάνελ για επαναφορά εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών.

«Η λογική της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ήταν ότι πληρώνει ο μισθωτός, υπάλληλος ή εργάτης 20% του μισθού του, να το πληρώνει και ο ελεύθερος επαγγελματίας» είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο Blue Sky. Ακολούθησε η ερώτηση «Άρα εσείς τι θα κάνετε;» με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά «Εμείς θα επαναφέρουμε[…] είναι απόλυτα λογικό να συνδέεται με το εισόδημα η ασφαλιστική υποχρέωση και όχι με ένα αυθαίρετο ποσό της επιλογής».

«Πυρά» και από τα υπόλοιπα κόμματα

«Ο Γιώργος Κατρούγκαλος έφυγε, αλλά ο νόμος του μένει», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, και προσθέτει: «Και ας ξέρουν οι πολίτες, πως αυτό συμβαίνει, γιατί το επέλεξε η Νέα Δημοκρατία διατηρώντας τις αδικίες του. Από τις πολιτικές τους παλινωδίες για κυβερνήσεις ηττημένων, ανοχής, ειδικού σκοπού έως τις ασυνάρτητες προτάσεις τους για τα προβλήματα των πολιτών, ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει το έλλειμμα αξιοπιστίας του, που τον καθιστά χρυσό χορηγό της Νέας Δημοκρατίας».

«Οι δηλώσεις του “ψαλιδοχέρη Κατρούγκαλου” που η νομοθεσία του αποτέλεσε το “κερασάκι στην τούρτα” διαδοχικών αντιασφαλιστικών νόμων, αποτελούν πρόκληση για κάθε σημερινό και αυριανό συνταξιούχο. Πρόκληση αποτελεί και η στάση της ΝΔ, που εφαρμόζει τις βασικές διατάξεις του ν. Κατρούγκαλου τις οποίες υποσχόταν ότι θα καταργήσει» αναφέρει το ΚΚΕ.

Οι απόψεις που εξέφρασε ο πρώην υπουργός Εργασίας είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση εκπροσώπων των ελεύθερων επαγγελματιών εκδηλώνοντας την ανησυχία που προκαλεί στην αγορά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Δείτε επίσης

Οι συνομιλίες και τα μηνύματα που «έκαψαν» τον Νίκο Μπογονικολό - Τι περιέχει η αναφορά από το FBI

Πώς διαμορφώνεται η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση: Η κατανομή των εδρών σε εξακομματική Βουλή

Τραγική δήλωση Λούκα Γιώρκα για την πρόταση γάμου: «Αν μου έλεγε όχι, θα την πέταγα από τον γκρεμό»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA